Gimdymas namuose. Tai netrukus gali tapti realybe

Gimdymas namuose. Tai netrukus gali tapti realybe

Namie galės būti priimami ne visi gimdymai, o pirmiausia tie, kurie nėra rizikingi.


Nors ir dabar kai kurios moterys renkasi gimdyti namie, iki šiol ši sritis nebuvo aiškiai reglamentuota. Noras vaikelio susilaukti ne ligoninėje buvo vertinamas kaip neteisėtos veiklos skatinimas.


Emilija Čepulionytė


Ruoštis iš anksto


Ministrų kabinetas pritarė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) siūlymui įteisinti gimdymus namie. Projekte siūloma slaugytojams ir akušeriams suteikti daugiau funkcijų ir atsakomybių, kad jie galėtų priimti gimdymus namie, kai nėra grėsmės nei gimdyvės, nei naujagimio sveikatai.


SAM Slaugos koordinavimo skyriaus vedėjos, laikinai einančios ministerijos kanclerio pareigas, Odetos Vitkūnienės teigimu, šiuo metu galiojanti tvarka užkerta kelią priimti gimdymus namie.


„Pavyzdžiui, šiuo metu bendrosios praktikos akušeriai dar negali savarankiškai teikti pacientams medikamentinės pagalbos, o turi nedelsdami gabenti juos į gydymo įstaigas. Norint suteikti reikiamas paslaugas gimdyvėms, būtina sudaryti galimybę medikams teikti ir tokią pagalbą. Mūsų parengtame projekte numatyta, kad akušeriai galėtų teikti medikamentinę pagalbą, jei gimdyvei iškiltų pavojus. Jei nėštumas bus nerizikingas, akušeriai galės jį priimti namie, taip pat skirti ir išrašyti reikiamus vaistus“, – sako O. Vitkūnienė.

REKLAMA


Gimdymo priežiūros paslaugos namie, kai nėra didelės rizikos nėštumo veiksnių, teikimo modelis būtų toks: moteris, pageidaujanti gimdyti namie, galėtų kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą, teikiančią gimdymo priežiūros paslaugą namie, ir, vadovaudamasi Lietuvos Respublikos pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymo nuostatomis dėl informuoto paciento sutikimo, su ja sudaryti sutartį.


Tokią paslaugą teiktų įstaigoje dirbanti akušerė, turinti paslaugos teikimo reikalavimuose nustatytą darbo patirtį. Siekdama užtikrinti saugų gimdymą namie, akušerė, bendraudama su moterimi, suteiktų išsamią informaciją apie gimdymo asmens sveikatos priežiūros įstaigoje ir gimdymo namie privalumus ir riziką, įvertintų galimą riziką (situacijas, veiksmus, sąlygas) ir per visą nėštumą kartu su nėščiąja ruoštųsi gimdyti namie, kad moteris gerai žinotų, suprastų savo veiksmus ir per gimdymą vykdytų akušerio nurodymus.

REKLAMA


Numatyti saugikliai


Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, svarbiausia – numatyti visas įmanomas priemones, kurios leistų užtikrinti naujagimių ir gimdyvių saugumą, kai apsisprendžiama gimdyti namie. „Tai labai svarbu, nes moterys gimdo namie, tokia yra realybė, tai jų pasirinkimo teisė. To negalima ignoruoti, todėl valstybė turi aiškiai nustatyti taisykles, kurių būtina laikytis, siekiant užtikrinti saugumą“, – sako A. Veryga.


Svarbu žinoti, kad namie galės būti priimami ne visi gimdymai, o pirmiausia tie, kurie nėra rizikingi. Siekiant apsaugoti būsimas mamas ir jų vaikus, kai nėštumas turės rizikos faktorių, jis turės būti priimamas gydymo įstaigose.


Jeigu gimdymo namie metu kiltų komplikacijų, taip pat numatyti saugikliai. Pagal siūlomą tvarką, iš anksto būtų numatytos transporto priemonės, jeigu gimdyvę ar naujagimį tektų gabenti į ligoninę, tariamasi dėl galimo gimdyvės priėmimo su akušerijos stacionaru, kuris neturėtų būti toliau nei 30 min. kelio nuo namų. Paslaugų teikimo reikalavimuose būtų nustatyti atvejai, kada moterį reikėtų vežti į ligoninę saugiai užbaigti gimdymo, taip pat naujagimio būklės, kada būtina nedelsiant organizuoti jo vežimą į akušerijos stacionarą.


SAM parengtas Slaugos praktikos ir akušerijos praktikos įstatymo pakeitimo projektas bus toliau svarstomas Seime. Jeigu siūlymams bus pritarta, gimdyti namie taps visiškai legalu. Tiesa, už gimdymo namie paslaugas tėveliai turės susimokėti savo lėšomis, nes valstybė jiems garantuoja ir apmoka kokybiškas gimdymo paslaugas gydymo įstaigose.

Dalis šio straipsnio pasiekiama tik prenumeratos skaitytojams.

Registruokitės ir skaitykite visą straipsnį


Daugiau svarbių, įdomių ir naudingų temų - žurnale SAVAITĖ







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)