Moksleivio dienos mityba: kokie įpročiai svarbūs ir ko vengti?

Moksleivio dienos mityba: kokie įpročiai svarbūs ir ko vengti?


Lietuvos ugdymo įstaigose moksleiviams pastaruoju metu bandoma pateikti sveikesnį pietų meniu, tačiau specialistų nuomone, ne mažiau svarbu ir tinkami įpročiai, kuriuos padeda suformuoti tėvai.


Gydytoja-dietologė Gertrūda Babravičienė papasakojo kokie įpročiai ypač reikšmingi vaiko dienos mitybai ir ko reikėtų vengti.


Pasak specialistės, pirmasis dienos maistas – pusryčiai yra yra labai svarbūs todėl, kad valgomo maisto kiekis ir kokybė nulems, kaip žmogus toliau jausis dienos eigoje, todėl svarbu pusryčių nepraleisti. Netgi jei tai reikštų pareigą vaikus prikelti anksčiau.


„Pusryčių meniu galėtų būti kruopos, pilno grūdo duonos sumuštinis pvz. su kalakutiena, pomidoru ar omletas su patroškintomis daržovėmis. Stenkitės, kad pradedant nuo pusryčių daržovės ir vaisiai jau atsidurtų vaiko lėkštėje“, - pabrėžė G.Babravičienė.


Po 1-2 pamokų vaikams mokykloje rekomenduojama vėl užkąsti, tam kad iki pietų neatsirastų per didelis alkis. Užkandžiais galėtų būti vaisiai: obuolys, apelsinas, uogos, riešutų saujelė.

REKLAMA


„Tikrai nerekomenduočiau kad tai būtų sūrelis ar dar vienas sumuštinis su batonu, kurį suvalgęs vaikas greit išalks ir nepajaus teigiamos maisto naudos, negaus pakankamai energijos. Jei maistą vaikui dedate į užkandžių dėžutę, nesugalvokite pridėti maisto, kurio jis ir šiaip nevalgo namuose, todėl kad vaikas tiesiog liks alkanas. Suprantu, kad kartais norisi pokyčių, bet juos reikia įvesti palaipsniui.“, - teigė dietologė.


Ji siūlo vaikams patiekti traškantį, valgomą rankomis maistą: „Jei dar maistą galima pamirkyti į kažką, išvis būtų puikus pavyzdys.“


Po užkandžių praėjus dar 1-2 val. ateina laikas pietums. „Jei yra galimybė rinktis, būtų puiku jei pusė vaiko lėkštės sudarytų daržovės, ketvirtadalį baltymų šaltiniai, ar gyvūninės kilmės - mėsa, žuvis, ar augalinės kilmės - pvz. ankštinės daržovės. Dar viena dalis paliekama grūdinės kilmės produktams, t.y. sudėtiniams angliavandeniams: kruopoms, makaronams. Kartais gali būti ir bulvės - jų nereikia bijoti, tiesiog reikia jas valgyti saikingai. Žinome, kad vaikai ypatingai mėgsta kepintas, skrudintas bulvytes. Geriausia, jei bulvė kepta orkaitėje arba virta“, - aiškino G.Babravičienė.

REKLAMA


2-3 val. po pietų specialistė siūlo vėl suvalgyti užkandį: „Priklausomai nuo to, koks buvo pirmasis užkandis, reikėtų rinktis kažką kito, kad vaikui maistas neatsibostų. Reikia priminti vaikui, kad valgyti reikia ne tuomet, kai esi labai alkanas, o tuomet, kai ateina laikas. Taip vaikas įgaus sveikus maitinimosi įgūdžius ir žinos, kad valgyti reikia atėjus tam tikrai valandai, suvalgys ne per daug maisto, rinksis sveikesnį maistą. Jei vaikas labai alkanas, tikėtina, kad jis ieškos greitai prieinamos energijos, cukraus šaltinių: šokoladinių batonėlių, ledų, traškučių, saldžių gėrimų.“


Išvengti situacijų, kai po darbų, mokslo ar kitų užsiėmimų vakare valgomas pirmas pasitaikęs maistas, dietologė pataria pasiplanuojant, pasiruošiant užkandžius: „Galima maistą pasiruošti iš vakaro, gerai suplanuoti ką gaminsite. Vaikui vos įžengus pro duris namo vertėtų pateikti sveiką užkandį. Tai galėtų būti lazdelėmis supjaustytos morkos, salieras, arba tiesiog daržovės, uogų, riešutų lėkštutė. Kad laukdamas vakarienės vaikas užkandžiautų sveiku, rekomenduojamu maistu.“


Paskutinė dienos maisto dalis – vakarienė turi savo ypatumų. Labai išalkti prieš miegą nėra gerai, bet rekomenduojama ir vengti energizuojančių produktų.


„Vakarienei pateikti, priklausomai nuo šeimos įpročių, stengiantis kad pusę lėkštės sudarytų daržovės, o kitas dalis - baltymų šaltinis ir angliavandeniai. Vakarui, kaip žinia, labiau rekomenduojamas baltyminis maistas. Todėl, kad ta energija, kurią gauname iš angliavandenių šaltinio, nakčiai tai ne taip reikalinga. Jei einate miegoti šiek tiek vėliau galbūt reikėtų suvalgyti lengvą užkandį - jogurtą, stiklinę kefyro likus porai valandų iki miego. Taip naktį nekamuos didžiulis alkio jausmas“, - siūlė G.Babravičienė.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)