Patarimai, kaip pirmokų tėvams pasirinkti tinkamą mokyklą

Patarimai, kaip pirmokų tėvams pasirinkti tinkamą mokyklą


„Rinkdamiesi mokyklą tėvai turėtų atsižvelgti į vaikų nuomonę. Neretai jie priima sprendimą nepasitarę su būsimu pirmoku, neaplankę mokymo įstaigų, neišsiaiškinę, kur atžalai geriausia mokytis. Tėvams svarbiausia, kad mokykla būtų šalia namų, nors tai ne visada yra teisingas sprendimas“, – teigia pradinių klasių mokytoja Jovita Ponomariovienė.


Iki gegužės 31 d. tėvai gali užpildyti prašymą priėmimo į bendrojo ugdymo mokyklas elektroninėje registracijos sistemoje ir pretenduoti į valstybinę mokyklą. Privačių mokyklų atstovai pasitvirtina individualią priėmimo tvarką ir dažniausiai mokinius priima visus metus.


Pradinių klasių mokytoja pateikia keletą patarimų, į ką atsižvelgti renkantis pirmąją mokyklą ir kokias klaidas dažniausiai daro tėvai.


Apžiūrėkite mokyklą ir susipažinkite su mokytojais


Mokyklos pasirinkimas – atsakingas žingsnis ir tėvams nelengva nuspręsti, į kurią mokymosi įstaigą leisti savo atžalą. Kiekvienoje mokykloje skiriasi aplinka, mokytojai, nuostatos. Ir kaip nuspėti, kas tiks mažajai asmenybei?

REKLAMA


Pasak J.Ponomariovienės, jeigu mokykloje yra priešmokyklinio ugdymo klasė, tuomet tėvams yra paprasčiau – jie turi galimybę visus metus dalyvauti mokyklos gyvenime, stebėti ugdymo procesą, taikomus metodus, neformaliojo ugdymo organizavimą.


„Jeigu priešmokyklinio ugdymo klasės nėra, pirmąją nuomonę apie mokyklą tėvai susiformuoja iš internetinės svetainės, kurioje pateikiami tikslai, vertybės, nuostatos, ugdymo kryptis, išskirtinumas. Peržiūrėjus pateikiamas naujienas, galima susidaryti įspūdį, kokia veikla vyksta visus mokslo metus“, – atkreipia dėmesį J.Ponomariovienė.


Pradinių klasių mokytoja rekomenduoja tėvams su būsimais pirmokais nuvažiuoti ir apžiūrėti mokyklą, pagal galimybes susipažinti su pradinių klasių mokytojomis, pažiūrėti, ką veikia vyresnių klasių mokiniai, pasidomėti, kokie pagalbos specialistai dirba. Ar esant poreikiui, bus psichologas, kuris padės išspręsti adaptacijos mokykloje problemas.

REKLAMA


Pasidomėkite popamokinės veiklos galimybėmis


Specialistai pastebi, kad, galvodami apie vaiko ateitį, tėvai ieško inovatyvesnių mokyklų. Kur mokytojai naudotųsi ne tik vadovėliais ir pratybomis, bet ir pasitelktų interaktyvias mokymo priemones, informacines technologijas. Taip pat pastaruoju metu itin aktualu, kad mokyklose būtų ugdomas vaikų kūrybiškumas, kritinis mąstymas, po pamokų vyktų emocinio intelekto lavinimo, robotikos užsiėmimai.


Tėvams rekomenduojama išsiaiškinti apie popamokinę veiklą, būrelius, kiek vaikų bus prailgintoje grupėje, ar vaikas turės galimybę ramiai paskaityti, spręsti pamokoje nebaigtas užduotis.


„Tėvams siūlyčiau su vaiku aptarti jų užimtumą, kokius būrelius norėtų lankyti. Galbūt šie užsiėmimai bus mokykloje ir nereikės atžalų pervežti į kitą miesto vietą“, – atkreipia dėmesį J.Ponomariovienė.


Įvertinkite mokymosi aplinką, mokinių skaičių klasėje


Specialistai pastebi, kad vienu iš svarbiausių kriterijų renkantis mokyklą tėvams išlieka mokymosi aplinka. Ji turi būti estetiška, tvarkinga, su atskiromis poilsio zonomis. Tai galima patikrinti joje apsilankius.


Taip pat renkantis mokyklą dažnai teiraujamasi ir dėl mokinių skaičiaus klasėje. „Tėvams neramu, kai pirmokų klasėse yra 24–26 ar net daugiau. Tai reiškia, kad mokytoja turės galimybę jo vaikui skirti vos 1 ar 1,5 minutės pamokos laiko individualiai konsultacijai. Todėl tėvų akys krypsta į privačias mokyklas, kuriose mokinių skaičius klasėje neviršija 14–18”, – pasakoja mokytoja.



Stebėkite vaikus – sužinosite jų poreikius


Kokie vaikų poreikiai – galvosūkis tėvams, į kurį rinkdamiesi mokyklą jie ieško atsakymo. Specialistai pataria: stebėkite savo vaikus.


„Dažnai atėję į pokalbį tėvai klausia, kaip žinoti, ar mano vaikais yra linkęs į inžinerinę kryptį ar ne. Jeigu vaikas mėgsta konstruoti, statyti ne tik pagal instrukcijas, bet ir pats kurti. Jeigu gavęs naują žaislą, pirmiausia išardo ir pažiūri, kas jo viduje, kaip jis veikia ar iš ko pagamintas, tai inžinerinės krypties mokykla tikrai tiks“, – sako pradinių klasių mokytoja ir atkreipia dėmesį, kad inžinerinis ugdymas apima ir gamtos mokslus, matematiką, menus bei kitas disciplinas.


Pasak jos, įvertinus visus pliusus ir minusus, tėvams teks nuspręsti, ar jie renkasi tradicinę mokyklą, ar visgi leis vaiką į specializuotos krypties, pavyzdžiui, inžinerinio ugdymo, mokyklą, kur vaikai ugdomi ne tik pagal bendrąsias, bet ir pagal specializuotos ugdymo krypties programas.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)