Penkios kavos ruošimo tendencijos, kurias verta žinoti

Penkios kavos ruošimo tendencijos, kurias verta žinoti


Kavos puodelis – daugeliui neatsiejama dienos dalis, nesvarbu, ar geriamas namie, darbe, ar restorane. Šiam klasikiniam gėrimui taip pat galioja mados: pristatome svarbiausius dalykus, kuriuos šiandien turėtų žinoti kiekvienas, norintis žengti koja kojon su naujausiomis kavos tendencijomis.


1. Ypatingas dėmesys pupelėms


Perkant kavą, jau įprasta atsižvelgti į pupelių kilmės šalį, o tikri kavos gurmanai žino, jog gėrimo skonį lemia tokie dalykai, kaip kad kritulių ir saulės kiekis toje vietoje, kur įsikūrusi plantacija, ar ji yra kalnuose, ar jų papėdėje bei kiti faktoriai. Šiandien vis dažniau kalbama apie rūšinę (angl. „specialty“) kavą, o kavos pupelės prilyginamos vynui, nišiniam alui ir kitiems masiškai negaminamiems produktams – entuziastai kavą augina nedideliuose ūkiuose ar net šiltnamiuose, skirtingai fermentuoja, skrudina bei vykdo naujų skonių paieškas.


„Vis daugiau žmonių Lietuvoje gilinasi į tai, kas yra gera kava. Kavos kultūra sparčiai vystosi ir pasaulyje, ir mūsų šalyje: tai matyti iš to, kad atsidaro vis daugiau specializuotų kavą parduodančių tinklų ir kavinių, vietinių skrudintojų verslų“, – teigia kavos specialistė Jolanta Kazlauskaitė.

REKLAMA


2. Šviežia kava namuose


Nors pastaraisiais metais itin išpopuliarėjo kavos kapsulės, padedančios greitai pasigaminti bet kurią šio gėrimo rūšį, kavos ekspertai sutaria, jog šios tendencijos tikrai negalima vadinti kavos ateitimi. Pasak J.Kazlauskaitės, tik ruošiant kavą iš pupelių galima pasirinkti savo skonio preferencijas ir naudoti kokybiškus, šviežius ingredientus.


„Vis daugiau vartotojų vertina būtent iš šviežių pupelių gaminamą kavą. Tai visų pirma kavos kokybės klausimas: aukščiausios kokybės kavos gėrimas pagaminamas iš tik tam puodeliui sumaltų pupelių. Kuo labiau populiarėja kava, tuo labiau domimasi jos plikymo, paruošimo subtilybėmis – šviežios kavos aparatai leidžia vis didesnį kavos rūšių pasirinkimą čia ir dabar“, – teigia ekspertė.


3. Aplinkai draugiška kava


Ruošti kavą minimaliai kenkiant gamtai – neabejotinai didžiausia pastarųjų metų kavos pasaulio mada ir tendencija. Įvairiose šalyse vis labiau ribojamos plastiko pakuotės, gėrimų šiaudeliai – ekspertų teigimu, tai paveiks ir kavos industriją. Kavos mėgėjų taip pat neaplenkia ekologiško gyvenimo būdo atributai – pasaulyje populiarėja perdirbamos kavos pakuotės, įvairūs daugkartinio naudojimo arba suyrantys vienkartiniai puodeliai kavai ir kitos inovacijos.

REKLAMA


4. Žinau, ką geriu


Šiandien geras tonas yra žinoti, kas augino ir apdorojo jūsų stalą pasiekusias kavos pupeles, remti sąžiningos prekybos ir ekologinio ūkininkavimo iniciatyvas. Skaičiuojama, jog kavos sektorius įdarbina virš 100 mln. žmonių visame pasaulyje, daugiausiai Pietų Amerikoje, Azijoje ir Afrikoje. Vis daugiau žmonių perka kavą remdami nedidelius ūkius, švietimo ir moterų teisių iniciatyvas, čiabuvių bendruomenes ar net politinius judėjimus.


5. Kava išmaniai ir dirbtinis intelektas


Nors kavos puodelis – nesenstanti klasika, kavos vartojimo įpročius veikia ir besikeičiantis gyvenimo būdas bei technologijos. Vis daugiau buitinių prietaisų turi sensorius, fiksuojančius naudojimą, bei gali būti prijungti prie interneto ar išmaniųjų programėlių, ne išimtis – ir kavos aparatai. J.Kazlauskaitės teigimu, neseniai sukurtas pirmasis rinkoje kavos aparatas su dirbtiniu intelektu.


„Išmanieji buitiniai prietaisai prisitaiko prie šeimininko pomėgių. Įjungus tokį kavos aparatą, vartotojui ekrane pasiūlomi mėgstamiausi jo gėrimai, kuriuos aparatas nustato pagal tai, ką dažniausiai gaminote paskutiniu metu“, – aiškina J.Kazlauskaitė. Jos teigimu, prie vartotojo adaptuotų technologijų ateityje tik daugės: jos pagelbės prižiūrint kavos aparatą bei padės pasigaminti kavos puodelį vos vienu išmanaus telefono paspaudimu.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)