Aktualūs patarimai vairuotojams, kaip pasirengti šaltojo sezono iššūkiams

Aktualūs patarimai vairuotojams, kaip pasirengti šaltojo sezono  iššūkiams


Draudimo bendrovių duomenys rodo, kad privalomojo vairuotojų civilinės atsakomybės draudimo žalų skaičius spalio–gruodžio mėnesiais būna net trečdaliu didesnis, lyginant su trimis vasaros mėnesiais. Ne visi vairuotojai vienodai greitai prisitaiko prie pablogėjusių aplinkos sąlygų – vis ilgėjantis tamsus paros metas, gausesni krituliai ir pirmieji šalčiai reikalauja didesnio susikaupimo ir atidumo.


Trims paskutiniams metų mėnesiams tenka trečdalis visų metinių žalų – pernai nuo spalio pradžios iki gruodžio pabaigos užregistruota tūkstančiai avarijų.


Tad pateikiame kelis aktualius patarimus, kaip paruošti savo automobilį šaltojo sezono iššūkiams.


Vairuokite pailsėję


Ketvirtadienis ir penktadienis yra pačios avaringiausios savaitės dienos – būtent tada fiksuojamas net penktadaliu didesnis žalų skaičius. Kitu metų laiku tokios tendencijos nėra. „Galima daryti prielaidą, kad didesnis nuovargis savaitės pabaigoje, tamsa ir prastos oro sąlygos yra rizikos veiksnių junginys, darantis pastebimą neigiamą įtaką saugumui keliuose“, – teigia Artūras Juodeikis pabrėždamas, kad gerai pailsėję vairuotojai sugeba lengviau susikaupti, numatyti situaciją kelyje ir greičiau priimti sprendimus.

REKLAMA


Ekspertas taip pat pataria, į ką labai svarbu atkreipti dėmesį, kad kelionės automobiliu šaltuoju metų sezonu būtų saugios ir patogios.


Pagerinkite matomumą


Rudenį dėl gausesnių kritulių ir tamsos suprastėja matomumas. Todėl rekomenduojama tinkamai pasirūpinti automobilio stiklų švara: įsigyti naujus valytuvus, pasikeisti langų plovimo skystį į žieminį, visada po ranka turėti šluotelę sniegui bei lapams nušluoti, taip pat – grandiklį langams valyti.


„Jeigu iš ryto automobilio stiklas aptrauktas ledu, neskubėkite jo gramdyti ir neįjunkite valytuvų, nes juos sugadinsite. Pirmiau pavalykite šluotele ir pašildykite stiklą iš vidaus, kad ledo sluoksnis atitirptų“, – pataria A.Juodeikis ir atkreipia dėmesį į kitą vairuotojų rūpestį – langų rasojimą. Artėjant žiemai ekspertas pataria medžiaginius automobilio kilimėlius pasikeisti į guminius, nes į juos neįsigeria drėgmė. Kitas langų rasojimą iš vidaus galintis sumažinti sprendimas – pakeisti salono filtrą. Mat jeigu salono filtras užsikimšęs, drėgmė iš automobilio vidaus pasišalina daug sunkiau – langai rasoja labiau.

Pasitikrinkite žibintus

REKLAMA


Tinkamai sureguliuoti žibintai užtikrina, kad vairuoti esant darganai, rūkui ir prietemai bus lengviau. Tačiau faktas, kad būtent netinkamai sureguliuoti artimųjų šviesų žibintai yra dažniausiai techninės apžiūros kontrolierių aptinkamas trūkumas, įspėja, jog žibintus verta pasitikrinti periodiškai. Atkreiptinas dėmesys, kad rudenį ir žiemą žibintai dažniau apsineša purvu, tad šviesos prietaisų švara reikia rūpintis aktyviau.


Laiku pasirūpinkite padangomis


Dėl krintančių lapų, šlapio purvo ir šlapdribos rudenį kelio danga yra nuolat slidi. O pirmieji šalčiai ir plikšala sukelia dar daugiau papildomų iššūkių vairuotojams. A.Juodeikis primena, kad vasarines padangas į žiemai tinkamas reikia pasikeisti iki lapkričio 10 dienos. Ekspertas atkreipia dėmesį: kuo arčiau termino pabaiga, tuo ilgesnės automobilių eilės pas ratų montavimo meistrus, todėl padangomis geriau pasirūpinti nelaukiant paskutinės dienos. Taip pat derėtų prisiminti, kad aplinkos temperatūros svyravimai veikia oro slėgį padangose. Atšalus slėgis padangose gali sumažėti, tad visada derėtų patikrinti, ar slėgio rodikliai atitinka automobilio gamintojų nurodomus reikalavimus.


Sekite degalų lygį bake


Rūpesčių vėlų rudenį ir žiemą gali sukelti įprotis važinėti apytuščiu degalų baku. Kai lauke šalta, o degalų mažai, bako viduje gali kondensuotis drėgmė – tai gali pakenkti degimo sistemai. Be to, dyzelinių automobilių savininkai prieš šalčius turėtų įvertinti degalų filtro būklę. Kai degalų filtras keičiamas laiku, automobilio variklis užvedamas lengviau.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)