Europos sveikatos draudimo kortelė: mažiau rūpesčių

Europos sveikatos draudimo kortelė: mažiau rūpesčių


Žmonės jau žino, kad sunegalavus kelionės po Europą metu prireikia Europos sveikatos draudimo kortelės, kuri apdraustiesiems nemokamai išduodama teritorinėse ligonių kasose. Tačiau tai, kad įprastai šią kortelę galima atsiimti iš karto – vos užsisakius, stebino daugumą praėjusį savaitgalį vykusios Europos dienos šventės svečių, aplankiusių Vilniaus teritorinės ligonių kasos stendą, dvi dienas veikusį Vinco Kudirkos aikštėje, Vilniuje.


Vilniaus teritorinės ligonių kasos (Vilniaus TLK) atstovai Europos dienos šventės lankytojams pristatė Europos sveikatos draudimo kortelę (ESDK). Jos turėtojai, apdrausti privalomuoju sveikatos draudimu, laikinai viešėdami bet kurioje iš 28 Europos Sąjungos ir Europos ekonominės erdvės šalių (Lichtenšteine, Islandijoje, Norvegijoje) bei Šveicarijoje, turi teisę gauti būtinosios medicinos pagalbos paslaugas, kompensuojamas Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis.


Sudalyvavę viktorinoje „Europos sveikatos draudimo kortelė – turėk ir keliausi saugiau“ ir pakalbėję su Vilniaus TLK atstovėmis bei įsitikę ESDK nauda, bemaž visi įstaigos stendo lankytojai teiravosi, kaip užsisakyti ar atnaujinti ir kuo greičiau gauti šią kortelę – juk kelionių sezonas jau prasidėjo.

REKLAMA


„Jei esate apdrausti privalomuoju sveikatos draudimu, tiesiog dabar užsukite į šalia esančią Vilniaus teritorinę ligonių kasą, pateikite savo asmens tapatybės dokumentą, ir kortelė jums bus išduota iš karto. Kartu galite užsakyti kortelę ir savo nepilnamečiams vaikams – tereikia pateikti jų asmens tapatybės dokumentus“, – sakė Vilniaus TLK Gyventojų aptarnavimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Rolanda Jonuškienė, taip pat kitos šventės svečius konsultavusios Vilniaus TLK atstovės, šiuo atsakymu maloniai nustebindamos lankytojus. Žmones ypač džiugino tai, kad Vilniaus TLK dirba ir išduoda ESDK gyventojams patogią dieną – šeštadieniais, kai daugumai įstaigų tai yra ne darbo diena.


Dalis Vilniaus TLK stendo lankytojų netruko pasinaudoti greito ir patogaus ESDK išdavimo galimybe – per keturias Vilniaus TLK darbo valandas gegužės 12 d. (šeštadienį) kortelė buvo išduota 80-čiai gyventojų (įprastai gegužės mėnesį šeštadieniais išduodama apie 50 šių kortelių). Vilniaus TLK duomenimis, ESDK išdavimas nuosekliai auga kelerius metus iš eilės: 2015 m. išduota 66,6 tūkst., 2016 m. – 75,1 tūkst., 2017 m. – jau 81,3 tūkst. šių kortelių.


Vilniaus TLK kviečia gyventojus pasirūpinti saugesnėmis vasaros kelionėmis, įsigyjant ESDK. Taip pat primena, kad ši kortelė Vilniaus TLK (Liauksmino g. 6, Vilnius) įprastai išduodama ar pakeičiama nemokamai tą pačią dieną, tam tikromis aplinkybėmis – ne vėliau kaip per 14 kalendorinių dienų nuo prašymo pateikimo dienos. Užpildytą prašymą galima pateikti sau patogiausiu būdu – atvykus į teritorinę ligonių kasą, internetu (per el. valdžios portalą), taip pat paštu ar faksu. ESDK gali naudotis tik apdraustieji privalomuoju sveikatos draudimu.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 15 (2024)

    Savaitė - Nr.: 15 (2024)