Kaip surasti gerą meistrą, jei visi dirba Norvegijoje?

Kaip surasti gerą meistrą, jei visi dirba Norvegijoje?

Prieš renkantis meistrą būtų puiku gauti bent 3 ar 4 rekomendacijas iš skirtingų šaltinių.


Ką daryti, kai sugenda vandens čiaupas, prakiūra stogas ar reikia pakeisti suklypusias duris, bet, deja, patiems sutvarkyti nepavyksta? Kviesti meistrą! Kaip jį – juolab patikimą – prisišaukti, kai dauguma auksarankių dirba užsienyje, o jeigu liko Lietuvoje, tai smulkmėmis neužsiima?


Birutė JANČIENĖ

Nepasikliaukite viena rekomendacija

Kaunietis Aurimas gyvena prieš septynerius metus statytame nuosavame name. Daugiavaikis tėvas skundžiasi šiandien jau išlendančiomis statybininkų klaidomis: vienur vamzdis pratrūko, sienoje plyšys atsirado, grindų plytelės atsiklijavo ir dar visokių bėdų išryškėjo. Nors vyras pats daug ką geba pataisyti, imtis prakiurusio stogo remonto nedrįso. Išsikvietė meistrus pagal internete rastą skelbimą. Beje, „paguglinęs“ sužinojo, kad brigada – patikima ir vertinama keturiomis su puse (iš penkių!) žvaigždutės.


Tad su meistrų brigados vadovu suderėjo, sukirto rankomis ir sutarė, kad darbai bus atlikti per porą mėnesių. Tai nutiko kovą, šiandien į duris jau ir gruodis beldžiasi. Ir? Darbai – neužbaigti, stogas – „užkonservuotas“ iki kito pavasario. Mat vienas meistras susirgo, kitas užgėrė, trečio žmona gimdyti susiruošė, negana to, dar kažkokių nebaigtų darbų galai išlindo ir t. t. Aurimas piktinasi tokiu meistrų elgesiu ir nemokėjimu planuoti laiko ir darbų. Štai tokia situacija! Ir kas žmogui lieka? Laukti pavasario.

REKLAMA


Statybos darbų žinovas Irmantas Skuodis pataria, kaip rinktis meistrus ir į kokius „visažinius“ nė dėmesio nekreipti, kad vėliau nereikėtų nagų graužti. Specialistas pabrėžia, kad labai svarbu neskubėti griebti pirmo pasitaikiusio meistro ar meistrų brigados. Nesvarbu – pagal skelbimą ar pagal rekomendaciją, tegul ir gero bičiulio. Be abejo, iš lūpų į lūpas perduodama reklama – patikimesnė už skelbimus internete. Tik vienas „bet“! Darbas darbui nelygus. Juk kiekvienuose namuose skirtingos sienos ir grindys, apdailos medžiagos ir pan. Tad svarbu, kad meistras jau būtų išbandęs įvairias erdves.


Gali būti, kad bičiulio namuose jam viskas puikiai pavyko, o štai jūsų būste išlindo kokių nors nenumatytų dalykų. Tad prieš renkantis meistrą būtų puiku gauti bent 3 ar 4 rekomendacijas iš skirtingų šaltinių. Taip išsaugosite sveikesnius nervus ir patirsite mažiau nuostolių.


Kaip atpažinti gerą meistrą?


Pirmiausia meistras – santechnikas, elektrikas, stalius ar plytelių klojėjas – turi mėgti savo darbą. Skeptikai iškart paklaustų, kaip tą meilę įžvelgti? I. Skuodis tikina, kad pakanka su meistru pabendrauti akis į akį ir kaipmat aišku, ar jam patinka tai, kuo užsiima, ar ne. Geras santechnikas nė neprašytas mikliai išvardys vandens čiaupų gamintojus, prietaisų rūšis, kokiomis veržlėmis prisukami čiaupai ir dar galybę įvairių niuansų. Iškart matyti – darbas jam tikrai prie širdies. Atgrubnagis dažniausiai į vieną ar kitą klausimą mestelės striuką atsakymą, girdi, nežino, pažiūrės, bus matyti ir pan.

REKLAMA


Kitas svarbus atrankos kriterijus – meistras turi gerai išmanyti savo veiklos sritį (elektros, apdailos ar santechnikos darbus), o ne puikiai nusimanyti apie visus darbus. Dažniausiai tas, kas dedasi visų sričių žinovu, dorai neišmano nieko.


Ir dar. Renkantis meistrą svarbu atkreipti dėmesį į žmogaus išvaizdą. Paklausite, kuo ji čia dėta? Tvarkingas meistras, ko gero, ir dirbs tvarkingiau, nepaliks jovalo, kurį vėliau privalėsite iškuopti.


Šykštus moka du kartus?


Ar savo paslaugas brangiau vertinantys meistrai tikrai užtikrina aukštesnę darbų kokybę? Pasak I. Skuodžio, tokie brangininkais neretai vadinami specialistai investuoja į profesinį tobulėjimą – semiasi naujovių, lanko įvairius mokymus, profesinio tobulėjimo kursus ir pan. Vadinasi, jų sukaupta patirtis išties pranoksta patirtį tų, kurie dirba „iš akies“, bet pigiau.


Pašnekovas pabrėžia dar vieną svarbų dalyką. Būtinai prašykite numatomų darbų sąmatos, kurioje būtų nurodyti visi darbai, kurie bus atlikti, medžiagos ir technologijos, kurios bus naudojamos, ir pan. Kodėl skiriasi darbų kainos? Dažniausiai jų skirtumą lemia skirtingi darbininkų atlygiai. Tad gavę sąmatas iš kelių užsakymo vykdytojų turėsite galimybę palyginti ir pasirinkti tinkamiausią variantą.


Be abejo, specialistų paieška ir darbų sąmatos sudarymas užima nemažai laiko, tačiau neprašausite pro šalį – ne tik pasirinksite tinkamiausią specialistą, bet ir galėsite išsirinkti geriausią paslaugų kainą, vadinasi, sutaupysite pinigų.



Darbų kokybės garantija


Dažnai meistrai (fiziniai asmenys ar įmonės), atlikę darbus, priskaičiuoja priedą už garantinį remontą. Kiti meistrai tokių garantijų nesiūlo, todėl ir jų paslaugų kainos – mažesnės. O kurie iš jų patikimesni? Be abejonės, kiekvienas norime, kad darbas būtų atliktas kokybiškai ir, tarkime, namo sienos, santechnikos mazgai tarnautų ilgai. Todėl neretai už paslaugą sumokame papildomai, nes norime turėti garantiją. Deja, faktai kalba už save. Daugelis meistrų ir įmonių ta pačia veikla neužsiima ilgą laiką. Tad ar galima kalbėti apie nemokamą nebeegzistuojančios įmonės ar asmens, užsiimančio individualiąja veikla, pagalbą?


Taigi rinktis ilgamečių paslaugų siūlytojų garantijų ir už tai mokėti gerokai brangiau negu už kuklesnį (užtat įtikinamesnį) garantijos variantą tikrai neverta.


Daugiausia problemų – dėl smulkių darbų


Sutaisyti varvantį vandens čiaupą ar įrengti visą vonios kambarį? Išklijuoti plytelėmis 3 ar 100 kvadratinių metrų plotą? Sutvarkyti vieną kitą elektros lizdą ar išvedžioti elektros laidus naujame name?


Pasak I. Skuodžio, kiekvienas meistras ar įmonė tikrai rinksis didesnį užsakymą. Be abejo, todėl, kad už jį gaus solidesnį atlygį. Tačiau juk būna, kad meistras lyg ir neturi užsakymų, darbais neužsikrovęs, bet paprašytas atlikti kokį smulkų darbelį nesiima ir tiek. Kodėl? Įvairi smulkmė dažnai atima nemažai laiko. Tarkime, iškloti plytelėmis 4–5 kvadratinių metrų plotą – oi, kiek ten krapštymosi! Dėlioti, pjaustyti, derinti... Taigi darbo – daug, o pinigų už tokį plotą nepaimsi kaip už darbą 100 kvadratinių metrų teritorijoje! Štai ir įminta mįslė.

REKLAMA


„Meistrų Lietuvoje nėra itin daug, – sako statybos darbų žinovas. – Galima sakyti, netgi trūksta. Juolab gerai išmanančių savo darbą. Daug auksarankių emigravo. Todėl ir sunku prisišaukti žmogų, kuris atliktų smulkų remontą.“


Pasiūlymai interneto erdvėje


Šiandien, ieškant vienokios ar kitokios informacijos, tereikia įkišti nosį į kompiuterį – visažinis „Google“ kaipmat viską išklos. Taigi, ieškant meistrų, internetas irgi pagelbės. Čia gausu įvairiausias paslaugas siūlančių puslapių – tereikia paieškos laukelyje parašyti „buto remonto meistrai“, „geri meistrai“, „meistrai Vilniuje“ ir pan. O kur dar skelbiu.lt ir įvairūs kiti prekes ir paslaugas siūlantys interneto puslapiai, prieš kelerius metus sukurta „Facebook“ grupė „Gerų meistrų kontaktai“. Šią grupę įkūrusio Kęstučio Gečo nuomone, geriausia reklama – kai meistrą rekomenduoja klientas. Tai ir padėka už kokybiškai atliktą darbą, ir rekomendacija kitiems klientams, ieškantiems patikimo meistro. Tokios rekomendacijos padeda atsijoti pelus nuo grūdų: atsiveria didesnės galimybės sąžiningiems ir savo veiklos sritį puikiai išmanantiems meistrams ir užtrenkiamos durys atgrubnagiams.


Pasak K. Gečo, žmonės ieško įvairiausių auksarankių – kas grindų dangą paklotų, vamzdžius pakeistų, naują klozetą įrengtų, elektros instaliaciją sutvarkytų ir t. t. Užtenka minėtos grupės puslapyje parašyti „Rekomenduokite kaminų meistrą“ – ir pasipila rekomendacijos. O po įrašu „Geras meistras Druskininkuose. Rekomenduoju“ galima išvysti ir vaizdo įrašą, kuriame matyti rekomenduojamo meistro atlikti darbai. Būna, vienu ar kitu klausimu nutįsta ilgiausios diskusijos, tiesa, tuomet gimsta aiškiausias sprendimas, jog verta rinktis, pavyzdžiui, tik to ar ano gamintojo prekes.

Jokios reklamos!


Tinkle „Facebook“ sukurta grupė „Gerų meistrų kontaktai“ paremta principu „jokios savireklamos“. Taigi čia ne patys meistrai siūlo savo paslaugas, o juos rekomenduoja jų paslaugomis patenkinti žmonės. Juk geras meistras yra ne tas, kuris giriasi viską gebantis, o tas, apie kurio darbus kalba kiti.


Šios grupės puslapyje galima rasti informacijos ir apie meistrus, su kuriais nė neverta ieškoti bendros kalbos, taip pat diskutuoti įvairiais su namų ūkiu ir buitimi susijusiais klausimais – kiek atsieitų viena ar kita paslauga, ką daryti, kur kreiptis, jei esate nepatenkinti meistro atliktu darbu, kur galima nusipirkti pigiausių kiemo trinkelių, vonios plytelių ar patvariausių langų rėmų.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)