V.Zelenskio triumfas Ukrainoje: D.Grybauskaitės sveikinimas ir Europos Sąjungos džiaugsmas dėl polinkio į demokratiją

V.Zelenskio triumfas Ukrainoje: D.Grybauskaitės sveikinimas ir Europos Sąjungos džiaugsmas dėl polinkio į demokratiją


Pirmadienį aukščiausi Europos Sąjungos (ES) vadovai pasveikino Volodymyrą Zelenskį su ryškia pergale Ukrainos prezidento rinkimuose. Pasak ES pareigūnų, rinkimai įrodė tvirtą problemų kamuojamos šalies ryžtą remtis demokratinėmis vertybėmis.


„Leiskite pareikšti mūsų dėkingumą dėl rinkimų proceso metu ukrainiečių pademonstruoto tvirto prisirišimo prie demokratijos ir teisinės valstybės principų“, - išrinktajam prezidentui adresuotame bendrame laiške teigia Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas ir Europos Komisijos prezidentas Jeanas Claude'as Junckeris.


„Tai yra didelis pasiekimas, turint omenyje sudėtingas politines, ekonomines ir saugumo aplinkybes bei nuolatinius iššūkius Ukrainos teritoriniam vientisumui“, - sakoma ES lyderių laiške.


D.Tuskas ir J.C.Junckeris patikino V.Zelenskį, kad jis gali neabejoti „tolimesne nepajudinama ES parama Ukrainos suverenitetui, nepriklausomybei ir teritoriniam vientisumui. Be to, naujasis prezidentas gali pasikliauti „stipria ES parama Ukrainai žengiant reformų keliu“, kovojant su korupcija ir pertvarkant energetikos sektorių.

REKLAMA


Prezidentė Dalia Grybauskaitė pergalės Ukrainos prezidento rinkimuose proga pasveikino Volodymyrą Zelenskį.


Pasak šalies vadovės, per pastaruosius metus Ukraina ir jos žmonės patyrė daugybę iššūkių, tačiau kartu parodė ir didelį ryžtą, pasiaukojimą ir dvasios stiprybę, gindami savo šalį ir jos laisvę, dirbdami dėl stiprios ir europietiškos valstybės.


Ukrainos piliečių pareikštas didelis pasitikėjimas, pasak prezidentės DGrybauskaitės, yra svarbus įpareigojimas atsakingai stiprinti visos šalies ir jos gyventojų gerovę bei vienyti šalį, telkiant Ukrainos žmones dėl taikos, saugumo ir šalies nepriklausomybės užtikrinimo.


Valstybės vadovė dar kartą patvirtino, kad Lietuva ir jos piliečiai visada bus patikimi Ukrainos žmonių sąjungininkai, remiantys tolesnę visapusių Ukrainos ryšių su Europa ir transatlantine bendruomene plėtrą.


Šalies vadovė išrinktajam Ukrainos prezidentui palinkėjo visokeriopos sėkmės ir išminties einant šias labai svarbias pareigas ir dirbant visų Ukrainos žmonių labui, o visiems ukrainiečiams - stiprybės, vienybės, taikos ir klestėjimo.

REKLAMA


V.Zelenskį su pergale Ukrainos prezidento rinkimuose pasveikino ir JAV prezidentas Donaldas Trumpas. Apie tai savo žinute tviteryje informavo JAV specialusis įgaliotinis Ukrainos deryboms Kurtas Volkeris.


„Prezidentas D. Trumpas telefonu pasveikino Volodymyrą Zelenskį su rinkimų pergale bei Ukrainos žmones su ramiais ir demokratiniais rinkimais. Toliau remsime Ukrainos pastangas atkurti savo teritorinį vientisumą ir atremti Rusijos agresiją“, - tviteryje rašo K.Volkeris.


Suskaičiavus kiek daugiau nei 95 proc. visų per antrąjį rinkimų turą atiduotų balsų, su 73,17 proc. (12,8 mln. rinkėjų balsų) pirmauja V.Zelenskis. Dabartinis prezidentas P.Porošenka yra surinkęs 24,50 proc., arba 4,3 mln. gyventojų balsų.


Ukrainos centrinė rinkimų komisija oficialius rezultatus turi paskelbti per 10 dienų po rinkimų, t. y. iki gegužės 1 d. Naujasis prezidentas bus prisaikdintas iki gegužės 31 d.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)