J. Valančiūnas: kas jo laukia Memfyje?

J. Valančiūnas: kas jo laukia Memfyje?


Kalbos apie tai, kad Joną Valančiūną Toronto „Raptors“ klubas išmainys į kitą krepšininką, vis netilo. Taip ir atsitiko: po mainų Jonas išsiųstas į Memfio „Grizzlies“ komandą.


Jonas KATKAUSKAS


Mainai, apvertę aukštyn kojomis mūsų krepšininko karjerą, buvo tokie: J. Valančiūną, dar du krepšininkus ir NBA naujokų biržos antrojo rato šaukimą „Raptors“ išmainė į „Grizzlies“ žvaigždę – 34 metų ispanų krepšininką Marką Gasolį. Gaila: Toronto komanda šiemet, kaip ir prognozuota, užtikrintai žengia NBA finalo link (todėl ir sumanė pasikviesti patyrusį ispaną), o Memfio ekipa, kaip ir spėta, šį sezoną nieko nepasieks.


Septyneri metai su „ropliais“


Taigi 26 metų 213 cm ūgio vidurio puolėjas J. Valančiūnas baigė pirmąjį savo karjeros NBA etapą. „Raptors“ komandos nariu mūsų krepšininkas tapo 2011 m. Kaip prisimena jį išlydėję žurnalistai, šis simpatingas vyras su barzda tuomet net nemokėjo angliškai. Jeigu Jonas būtų likęs Toronte, galbūt būtų turėjęs galimybę su savo komanda žaisti NBA finale: jaunasis vidurio puolėjas buvo tapęs vienu iš ekipos senbuvių ir lyderių. Naujasis Toronto komandos treneris, vadovaujantis nuo šio rudens, labiau pasitiki žemesniais ir greitesniais žaidėjais, todėl vidurio puolėjo poziciją atidavė Seržui Ibakai, o iš starto penketo išstumtam Jonui buvo suteikta galimybė užbaigti antrojo penketo atakas.

REKLAMA


Ko trūksta dar jaunam, talentingam uteniškiui? Juk šį sezoną J. Valančiūnas Toronto klube žaidė rezultatyviausiai per septynerius metus trunkančią savo karjerą – pelnydavo po 12,8 taško, be to, atkovodavo 7,2 kamuolio per rungtynes. Apie šimtą geriausių NBA žaidėjų savo nuomonę pareiškę „Bleacher Report“ ekspertai tikino, kad J. Valančiūnas Toronte galėjo tikėtis svarbesnio vaidmens, todėl galbūt geriau žaisti kad ir prastesnėje komandoje, bet labiau išnaudoti galimybes? Jonas, pasak „Bleacher Report“, tobulėja mesdamas tritaškius ir palengvina komandai darbą baudos aikštelėje, tačiau komanda juo per mažai naudojasi. Jam prikišdavo pernelyg skylėtą gynybą, bet juk Jonas ją gerino?


„Grizliams“ reikėjo permainų


1995 m. Kanadoje, Vankuveryje, įkurtas „Grizzlies“ klubas po šešerių metų persikėlė į Jungtines Amerikos Valstijas (JAV). Memfis – ant Misisipės kranto nusidriekęs JAV miestas, išgarsintas XX a. Amerikos dievaičio, rokenrolo karaliaus Elvio Preslio. Broliai Gasoliai tebėra didžiausia „grizlių“ legenda: vyresnysis Pau čia žaidė aštuonerius metus, jaunėlis Markas – vienuolika sezonų: nuo 2008-ųjų iki šių metų. NBA yra rungęsi bene 70 brolių, bet Gasoliai buvo pirmieji, kurie žaidė NBA Visų žvaigždžių rungtynėse.

REKLAMA


„Grizzlies“ – ne garsiausias ir ne turtingiausias klubas. Jis – vienas iš tų, kuriems ypač sunku NBA Vakarų konferencijoje, kur net Lebrono Džeimso „Lakers“ komandai nėra vietos pirmajame aštuntuke! Memfio gyventojai palaiko savo komandą, tačiau kitų miestų sirgaliai jos nevertina. Talentų stokojantis, aiškios ateities vizijos neturintis Memfio klubas ir šį sezoną pradėjo pergalėmis, bet greitai išsisėmė ir vėl atsidūrė apačioje. Vakarų konferencijoje Memfio ekipa šiuo metu užima priešpaskutinę, keturioliktą, vietą.


Memfio komandos variklis – talentingas, patyręs, darbštus ir nesavanaudis įžaidėjas Maikas Konlis. „Grizzlies“ ateities žvaigždė – NBA debiutantas Džarenas Džeksonas. 19-metis 211 cm ūgio krepšininkas gerai puola, moka gintis ir taikliai mėto tritaškius, blokuoja varžovų metimus ir savo ilgomis rankomis perima iš jų kamuolius, bet prastai kovoja dėl atšokusių kamuolių. „Grizzlies“ savo naujo modelio komandą lipdys aplink Dž. Džeksoną.


Jonas tarp „grizlių“


Tikėtina, kad silpnesnėje Memfio komandoje uteniškis gaus svarbesnį vaidmenį negu Toronte. Memfyje Jonui tereikės įrodyti, kad jis geresnis už vidurio puolėjus Žoakimą Noa ir Ivaną Rabą. Veterano Ž. Noa žaidimo kreivė tik prastėja, o Ivanas – dar labai jaunas. Jonas jau pirmose rungtynėse su „Grizzlies“ marškinėliais komandos treneriams ir sirgaliams rodė, kad yra vertas būti starto penketo vidurio puolėju – beveik du mėnesius dėl sutrenktos rankos ir išnarinto piršto nežaidęs J. Valančiūnas su trenksmu debiutavo naujojoje komandoje: rungtynėse su San Antonijaus „Spurs“ per 21 minutę pelnė 23 taškus, atkovojo 10 kamuolių ir atliko 2 rezultatyvius perdavimus. Krepšininkas iš Lietuvos buvo naudingas ir susitikime su Čikagos „Bulls“ – pelnė 12 taškų.


Memfio klubo generalinis vadybininkas Krisas Volasas, pristatydamas lietuvį, neabejojo, kad į komandą atsivedė puikų žaidėją. „Gavome vieną geriausių lygoje vidurio puolėjų. Jis suteiks žaidimui intensyvumo. Manome, kad Jonas galės žaisti drauge su Džarenu. Kitaip ir nebūtume sutikę su šiais mainais“, – tikino K. Volasas.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)