Brangios atostogos: į kosmosą skris dar du turistai

Brangios atostogos: į kosmosą skris dar du turistai


Per ateinančius dvejus metus į Tarptautinę kosminę stotį (TKS) vėl skris kosmoso turistai. Tam numatytos dvi vietos, antradienį pranešė Rusijos kosmoso agentūra „Roskosmos“. Skrydis numatytas iki 2021 metų pabaigos. Konkreti data kol kas neįvardyta.


Atitinkamą susitarimą pasirašė „Roskosmos“ ir į kosmoso turizmą orientuota JAV įmonė „Space Adventures“. Kompanijos teigimu, ji iki šiol yra organizavusi aštuonis privačius skrydžius į kosmosą.


Kosmoso turistai į TKS skraidinami nuo 2011-ųjų. Tačiau tokios kelionės yra itin brangios. Pirmuoju kosmoso turistu tapo Dennis Titas, už savo svajonę nepagailėjęs 20 mln. dolerių (15 mln. eurų). JAV kosmoso agentūros NASA duomenimis, TKS stotyje nuo 1998 metų jau pabuvojo beveik 150 žmonių, dauguma jų - profesionalūs kosmonautai ir astronautai. Kosmoso turistai buvo absoliuti išimtis: iki šio jų būta septynių, vienas jų į orbitą kilo dukart.


Priešingai nei profesionalūs astronautai, turistai TKS svečiuojasi daug trumpiau - nuo 1 iki 2 savaičių. Tai, kad dabar vėl atsirado galimybė jiems skristi, susiję ir su tuo, kad Rusija dėl pinigų stygiaus nuo trijų iki dviejų sumažino savo įgulos narių TKS skaičių. Todėl atsirado laisva vieta „Sojuz“ laive.


Privačios astronautikos įmonės „Virgin Galactic“ vadovas Richardas Bransonas, anot JAV žiniasklaidos, paskelbė, kad vasarą ketina į kosmosą paleisti savo erdvėlaivį. Tačiau šiuo atveju nesvarumo būklę asmuo patirs tik keletą minučių. Skrydžius į kosmosą siūlo ir kitos privačios kosmonautikos įmonės. „SpaceX“ ketina turistus skraidinti net į Mėnulį.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)