Europos Komisijos juodajame sąraše - 23 valstybės

Europos Komisijos juodajame sąraše - 23 valstybės


Europos Komisija (EK) į valstybių, keliančių grėsmę ES dėl nepakankamos kovos su pinigų plovimu ir terorizmo finansavimu, juodąjį sąrašą siūlo įtraukti, be kitų šalių, Saudo Arabiją ir kitas Artimųjų Rytų valstybes.


Kaip teigia EK, juodasis sąrašas, į kurį įtrauktos 23 valstybės, iš jų net 7 šalys nebuvo įtrauktos į praeitą sąrašą, padeda užkardyti kelią pinigų plovimui ir terorizmo finansavimui ir apsaugoti ES finansų sistemą. ES bankai ir kitos finansų institucijos, bendradarbiaudamos su į sąrašą patekusiomis valstybėmis, turės imtis griežtesnių finansų priežiūros priemonių.


Į sąrašą įtrauktos šalys yra Afganistanas, Amerikos Samoa, Bahamos, Botsvana, Šiaurės Korėja, Etiopija, Gana, Guamas, Iranas, Irakas, Libija, Nigerija, Pakistanas, Panama, Puerto Rikas, Samoa, Saudo Arabija, Šri Lanka, Sirija, Trinidadas ir Tobagas, Tunisas, JAV Mergelių salos ir Jemenas.


Eurokomisarė, atsakinga už teisingumą, vartotojų teises ir lyčių lygybę, Vera Jourova pasveikino naująjį sąrašą: „Mes sukūrėme vienus tvirčiausių kovos su pinigų plovimu standartus pasaulyje, tačiau turime užtikrinti, kad purvini pinigai iš kitų šalių nepatektų į mūsų finansų sistemą. Purvini pinigai suteikia gyvybę terorizmui ir organizuotam nusikalstamumui.„

REKLAMA


„Kviečiu į sąrašą patekusias šalis skubiai ištaisyti trūkumus. Komisija yra pasiruošusi bendradarbiauti su jomis ir išspręsti visus nesklandumus, remiantis bendrais interesais“, - ragino V.Jourova.


Europos Komisijos siūlomam sąrašui dar turi pritarti Europos Parlamentas (EP) ir 28 valstybės narės, tačiau kol kas neaišku, ar EK sulauks šalių atstovų, ypač - Prancūzijos ir Jungtinės Karalystės, palaikymo, nes kai kurios šalys prieštarauja Saudo Arabijos įtraukimui į juodąjį sąrašą.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>