2017 m. „Google“ 20 mlrd. eurų perkėlė į mokesčių rojų - Bermudus

2017 m. „Google“ 20 mlrd. eurų perkėlė į mokesčių rojų - Bermudus


2017 m. „Google“ per Nyderlanduose registruotą antrinę įmonę į Bermudus, garsėjančius kaip mokesčių rojus, perkėlė 19,9 mlrd. eurų pajamų. Tai buvo dalis įmonės susitarimo su Airija, leidusio išvengti aukštų mokesčių mokėjimo Europos šalyse, teigiama Nyderlandų prekybos rūmų dokumentuose.


Dokumentai, parengti gruodžio 21 d., rodo, kad per antrinę „Google Netherlands Holdings BV“ įmonę 2017 m. į Bermudus perkeltų lėšų dalis sudarė 4 mlrd. eurų daugiau nei 2016 metais.


„Mokame visus mokesčius ir laikomės visų mokestinių reikalavimų kiekvienoje šalyje, kurioje veikia bendrovė“, - pranešime gynėsi „Google“.


„Google“, kaip ir kitos tarptautinės įmonės, didžiąją dalį pajamų mokesčių moka gimtojoje šalyje. Per pastaruosius 10 metų mokesčiams atseikėjome apie 26 proc. pajamų“, - teigiama įmonės pranešime.


Nyderlanduose registruota antrinė įmonė yra naudojama perkelti pajamas, gautas ne Jungtinėse Valstijose, į „Google Ireland Holdings“, bendrovę, registruotą Bermuduose, kur įmonės nemoka pajamų mokesčio.

REKLAMA


Tokia aukštų mokesčių vengimo strategija, pagarsėjusi kaip „Dvigubas airiškas ir olandiškas sumuštinis“ (Double Irish, Dutch Sandwich), yra teisėta, sako ekspertai, ir leidžia „Google“ išvengti aukštų mokesčių Europos šalyse, kuriose įmonė gauna didelę dalį pelno.


Tačiau, spaudžiama ES ir Jungtinių Valstijų, Airija 2014 metais nusprendė nutraukti susitarimą su „Google“. Bendrovė negalės pasinaudoti Bermudų teikiamais mokestiniais malonumais nuo 2020 m., kai įsigalios susitarimo nutraukimas.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)