Kai realybė prasilenkia su lūkesčiais: dėl noro grįžti į viršų skiriami milijonai virto inkaru po kaklu

Kai realybė prasilenkia su lūkesčiais: dėl noro grįžti į viršų skiriami milijonai virto inkaru po kaklu


Šiais laikais futbolas nereiškia tik sporto šakos, kuri neabejotinai yra populiariausia pasaulyje. Dabar futbolas yra ir milžiniška marketingo bei pinigų gaminimo mašina, kurioje milijoninėmis sumomis dažnai švaistomasi ir į kairę, ir į dešinę.


Kalbant apie futbolą, dažnam sporto mylėtojui pirmasis į galvą šovęs klubo pavadinimas būna „Manchester United“. Klubas, kuris auksiniais trenerio Alexo Fergusono laikais skynė vieną titulą po kito Anglijos pirmenybėse, tačiau pasibaigus šiam etapui smigo į gilią krizę ir dabar visai neprimena čempioniškos komandos.


Bandymas grįžti į Anglijos futbolo viršūnę labai retai būna grindžiamas ilgu keliu auginant ateities žvaigždes ir kantriu laukimu. Kai toks finansine prasme sėkmingas klubas nori ir gerų rezultatų futbolo aikštėje, situacijai gerinti pasitelkiami pinigai.


774,53 mln. svarų sterlingų – tiek dažnai „raudonaisiais velniais“ vadinamas klubas išleido naujų žaidėjų įsigijimui, tačiau tai į futbolo olimpą sugrįžti nepadėjo. Tačiau šį kartą pakalbėkime apie konkretų pinigų švaistymo atvejį, kuris jiems tapo tikru inkaru po kaklu.

REKLAMA


„Manchester United“ pastaraisiais metais nesiseka su žaidėjais, kurie apsivelka septintuoju numeriu pažymėtus marškinėlius. Taip buvo su Angeliu Di Maria, Memphiu Depay’umi, taip yra ir su naujausiu tokių marškinėlių savininku Alexis Sanchezu.


Praėjusią žiemą čilietis buvo griausmingai pristatytas kaip futbolininkas, kuris taps „raudonųjų velnių“ lyderiu. Jam buvo pažadėtas svarbus vaidmuo komandoje, jam skirta didžiausia alga Anglijos „Premier“ lygoje – 391 tūkst. svarų sterlingų per savaitę. Kartu su priedais įvairių šaltinių teigimu ši suma siekia įspūdingus 500 tūkst. Tokio atlygio negauna joks kitas futbolininkas Didžiosios Britanijos salyne.


Natūralu, kad toks futbolininkas turėtų versti kalnus: mušti įvarčius, dalinti rezultatyvius perdavimus, būti komandos lyderiu ir sunkiomis akimirkomis traukti ją į priekį.


Kai realybė prasilenkia su lūkesčiais: dėl noro grįžti į viršų skiriami milijonai virto inkaru po kaklu


Visgi, A.Sanchezas iki šiol neatlieka nė vienos iš šių funkcijų. Nuo jo prisijungimo prie „Manchester United“ prabėgo jau dešimt mėnesių. Tačiau kuo jis gali pasigirti? Per šį laikotarpį jis sužaidė 27 rungtynes, pelnė 4 įvarčius ir atliko 7 rezultatyvius perdavimus. Šiame sezone jis sužaidė 8 rungtynes „Premier“ lygoje, per kurias pelnė tik vieną įvartį ir atliko du rezultatyvius perdavimus.


Tai reiškia, kad po maždaug 500 tūkst. svarų sterlingų per savaitę gaunantis futbolininkas žaidžia vidutiniškai po beveik 55 minutes. Tik vieneriose rungtynėse su „Leicester City“ čilietis sužaidė visas 90 minučių, susitikime su „Watford“ - 84 minutes.


Komandos treneris Jose Mourinho ir toliau stengiasi pasitikėti A.Sanchezu, tačiau jo statistika byloja, kad kol kas jis tik švaisto laiką aikštėje ir komandos žaidimui neprideda nei užtikrintumo, nei aštrumo. Tai taip pat reiškia, kad talentingi ir toje pozicijoje galintys rungtyniauti Marcusas Rashfordas ir Anthony Martialis kaupia patirtį stebėdami čiliečio nesėkmes nuo atsarginių žaidėjų suolo.

REKLAMA


Tad kyla klausimas: ar verta aikštėje arba apskritai komandoje laikyti futbolininką, kuris turėtų būti superžvaigžde, bet tokia nėra? Ar ne geriau tuomet suteikti šansą jaunesniems, žaidimo minučių ištroškusiems futbolininkams, kurie gali atsiskleisti ir tapti pavojingu ginklu, kuris pagyvintų ir paaštrintų „raudonųjų velnių“ puolimą?


Ištrūkęs iš „Barcelona“ ir persikėlęs į Londono „Arsenal“, A.Sanchezas atsiskleidė ir tapo svarbiu šios komandos futbolininku. Jis rinko įvarčius, kūrė progas komandos draugams, buvo pavojingas varžovų gynėjams ir taip pasikėlė savo vertę žaidėjų rinkoje.


Tačiau po persikėlimo į Mančesterį jis tokios formos neberodo. Jo veiksmai aikštėje dažnai yra netikslūs, netgi neužtikrinti. Tad ar verta laukti, kol 29-erių futbolininkas, išgyvenantis savo karjeros piką, sugalvos pagaliau demonstruoti tokį žaidimą, už kurį jam ir turėtų būti mokama milžiniška alga?


Skaičiuojama, kad A.Sanchezas nepelnė nė vieno įvarčio maždaug 775 minutes. Apytiksliais duomenis, jis per šį laikotarpį uždirbo mažiausiai 9,78 mln. svarų sterlingų, neįtraukiant įvairių priedų. Paskutinį kartą jis įvartį pelnė 2018 metų kovo 31 dieną, kai „raudonieji velniai“ namuose susitiko su „Swansea City“ ir laimėjo 2 – 0.


Kai realybė prasilenkia su lūkesčiais: dėl noro grįžti į viršų skiriami milijonai virto inkaru po kaklu


Kai kurie futbolo specialistai sutinka, kad šis sezonas A.Sanchezui „Manchester United“ gretose yra lemiamas. Adaptacijos laikotarpis turėjo būti užbaigtas dar vasarą, o gerų rezultatų nebuvimas gali reikšti tik viena – kitą vasarą klubo vadovai bus priversti dairytis kitų opcijų. O gal net ir anksčiau.


Kai kurie šaltiniai dalinasi įžvalgomis, kad tiek A.Sanchezas, tiek „Manchester United“ šiuo metu ieško išeičių, kaip užbaigti šią nepavykusią pasaką, visgi, tam koją gali pakišti vienas elementarus „kabliukas“ – milžiniška futbolininko alga, kuri kelia susirūpinimą ne vienam Europos klubui.


„Jeigu būčiau verslininku, iki vasaros pasižiūrėčiau, kaip jam sekasi, o tuomet ieškočiau alternatyvų. Taip elgtis verstų jo didžiulė alga“, - neabejoja buvęs futbolininkas Ianas Wrightas.


„Jis bando, bet tiesiog niekas nevyksta. Atrodo, lyg jis ant pečių nešiotų viso pasaulio svorį. „Arsenal“ gretose jis žaidė turėdamas laisvę ir šypseną. Šiuo metu jis neturi nė vieno iš šių dalykų“, - konstatuoja buvęs „Chelsea“ puolėjas Chrisas Suttonas.



Panašios nuomonės apie A.Sanchezą laikosi ir kiti specialistai bei apžvalgininkai.


Visgi, net ir J.Mourinho pastaruoju metu pradeda prarasti kantrybę bei ima labiau pasitikėti kitais futbolininkais, tuo tarpu brangiausiai lygoje apmokamas žaidėjas kovoja ne su varžovais, o su savo sportinės formos trūkumais.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)