Nobelio medicinos premija skirta už pasiekimus vėžio terapijos srityje

Nobelio medicinos premija skirta už pasiekimus vėžio terapijos srityje


Šių metų Nobelio medicinos ir fiziologijos premijos laureatais tapo amerikiečių mokslininkas Jamesas P.Allisonas ir japonų mokslininkas Tasuku Honjo. Mokslininkai apdovanoti už „vėžio terapijos, pagrįstos neigiamo imuninio reguliavimo slopinimu, atradimą“, pirmadienį pranešė Stokholmo Karolio instituto Nobelio komitetas.


Imuninės patikros vietų slopiklių terapijos (angl. immune checkpoint inhibitor therapy) taikiniai - kai kurių imuninės sistemos ląstelių gaminami baltymai ir kai kurios vėžio ląstelės.


Baltymai gali kliudyti natūraliems organizmo apsaugos mechanizmams naikinti vėžio ląsteles. Minėtoji terapija panaikina šį baltymų „stabdį“ ir leidžia imuninei sistemai sparčiau kovoti su vėžiu.


Teksaso universiteto mokslininkas J.P.Allisonas ir Kioto universiteto mokslininkas T.Honjo pasidalins 9 mln. kronų (870 tūkst. eurų) piniginę premiją.


Pernai Nobelio medicinos ir fiziologijos premija buvo skirta trims JAV mokslininkams: Jeffrey Hallui, Michaelui Rosbashui ir Michaelui Youngui. Jie apdovanoti už molekulinių mechanizmų, kontroliuojančių cirkadinį ritmą, atradimus.

REKLAMA


Nuo 1901 iki 2017 metų įteiktos iš viso 108 Nobelio medicinos premijos.


Fizikos ir chemijos laureatai paaiškės atitinkamai antradienį ir trečiadienį, o penktadienį, spalio 5-ąją, Osle bus įvardytas taikos premijos laureatas. Naujasis Alfredo Nobelio atminimui skirtos ekonomikos premijos, kurią įsteigė Švedijos bankas, laureatas bus paskelbtas spalio 8-ąją Stokholme.


Šios Nobelio savaitės ypatumas yra tai, kad mes nesužinosime literatūros premijos laureato vardo - jis paaiškės 2019 metais, nes Švedijos akademija, skirianti šį apdovanojimą, gegužės mėnesį nusprendė atidėti nugalėtojo paskelbimą dėl to, kad jos narių skaičius sumažėjo, o pasitikėjimas ja „visame pasaulyje smuko“. Tokį sprendimą organizacija priėmė dėl ją ištikusio seksualinės prievartos skandalo.


Nobelio premija - vienas garbingiausių tarptautinių apdovanojimų, ji kasmet skiriama už įžymius mokslo atradimus, išradimus, taip pat indėlį į kultūrą arba visuomenės plėtrą. Ji taip pavadinta savo steigėjo, švedų inžinieriaus, chemiko, išradėjo ir pramonininko Alfredo Nobelio garbei.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)