Švedai konstatuoja: kolegų skaičius turi įtakos skyrybų rizikai

Švedai konstatuoja: kolegų skaičius turi įtakos skyrybų rizikai


Asmenys, darbo vietoje turintys daug priešingos lyties kolegų, skiriasi dažniau. Tokią išvadą daro Stokholmo universiteto mokslininkai, išanalizavę danų gyventojų statistinius duomenis, jų tyrimo rezultatus pristato specializuotas žurnalas „Biology Letters“.


Ypač tai pasakytina apie gerą išsilavinimą turinčius vyrus. Aukštos kvalifikacijos moterys tuo tarpu yra rečiau linkusios palikti savo partnerį dėl kolegos.


Tyrimo pagrindas buvo labai išsamūs Danijos gyventojų statistiniai duomenys. Caroline Uggla ir Gunnaras Anderssonas iš Stokholmo universiteto analizavo duomenis vyrų ir moterų, susituokusių 1981-2002 metais. Buvo atsižvelgta į daugybę faktorių, pavyzdžiui, kada asmuo sukūrė šeimą, kiek truko santuoka, koks buvo žmogaus išsilavinimas ir kur jis ar ji dirbo. Nagrinėti ir duomenys apie lyčių pusiausvyrą įvairiose darbo srityse.


Analizė parodė, kad skyrybų rizika ypač didelė tose darbo srityse, kuriose yra itin daug potencialių naujų partnerių. Pavyzdžiui, vyrų ir moterų skyrybų procentas gastronomijoje buvo didesnis bei bibliotekų sistemoje ar žemės ūkyje. Viena to priežasčių gali būti tai, kad didesniame kolegų rate didesni ir šansai rasti naują partnerį, aiškina mokslininkai.

REKLAMA


Tačiau esą įmanomi ir kiti veiksniai. Pavyzdžiui, bibliotekose galimai dirba visiškai kitokie asmenybių tipai nei gastronomijoje.


Nepriklausomai nuo profesijos, santuokos tvarumui, anot mokslininkų, įtakos turi ir amžius tuokiantis. Poros, kurios amžinąją meilę prisiekia būdamos vyresnės nei 40 metų, 40 proc. mažiau rizikuoja pasukti skirtingais keliais nei poros, kurios tuokiasi 18-22 metų.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)