Italijoje rasta šimtai itin senų romėnų laikų auksinių monetų

Italijoje rasta šimtai itin senų romėnų laikų auksinių monetų


Archeologai šiuo metu studijuoja įdomų radinį šiaurės Italijoje, kur buvusiame teatre rasta apie 300 romėnų laikų auksinių monetų.


Pranešama, kad buvusiame „Cressoni“ teatre Komo centre rasta mažiausiai 300 auksinių monetų, kurios yra nukaldintos 474-ais metais prieš mūsų erą.


Pirmadienį buvo pademonstruotos pirmosios 27-ios rastos monetos, o Kultūros ministras Alberto Bonisoli teigia, kad jos yra ypatingos, tačiau vis dar kelia nemažai klausimų, kadangi buvo rastos ne tais laikais įprastose amforose.


„Vis dar nežinome tikslios istorinės ir kultūrinės mūsų radinio vertės. Bet ši sritis yra tikras archeologinis atradimas. Šis atradimas man kelia pasididžiavimą“, - spaudos konferencijoje teigė ministras.


Tuo tarpu retų monetų ekspertė Maria Grazia Fačineti teigia, kad rastos monetos buvo atsargiai supakuotos tokiu būdu, jog kilus pavojui jas būtų galima lengvai pergabenti.


„Jos buvo supakuotos tokiu būdu, kokį šiomis dienomis naudoja bankai. Tai mus verčia manyti, kad šių monetų savininkas buvo ne privatus asmuo, o koks nors viešasis bankas“, - teigė moteris.

REKLAMA



Ekspertė taip pat atskleidė, kad ant monetų rasta graviruotos informacijos apie imperatorius Honorijų, Valentinianą III, Leoną I, Antonijų bei Libijų Severą, todėl buvo nukaldintos ne vėliau kaip 474 metai prieš mūsų erą.


Kultūros ministerija vis dar neatskelidė, kokia galėtų būti šių monetų vertė, tačiau Italijos spauda spėlioja, kad ji galėtų siekti milijonus eurų.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)