Tarptautinis tyrimas: įprasti darbo biure standartai sparčiai kinta

Tarptautinis tyrimas: įprasti darbo biure standartai sparčiai kinta


Darbas tame pačiame biure, nuo 8 iki 17 val., penkias dienas per savaitę jau tuoj bus vadinamas akmens amžiumi. 70 proc. tarptautinio tyrimo dalyvių teigia, kad bent kartą per savaitę dirbo ne pagrindiniame kompanijos biure. Daugiau nei pusė (53 proc.) sako, kad biure nedirbo pusė savaitės ar net daugiau.


Tokius duomenis rodo 96 šalyse atliktas nuomojamų biurų ir darbo erdvių kompanijos IWG tyrimas, kuriame dalyvavo daugiau nei 18 tūkst. verslo įmonių. Tyrimo metu buvo siekiama sužinoti, kaip lanksčios darbo erdvės keičia požiūrį į darbą, produktyvumą ir darbo vietos sampratą.


Pasak Jekaterinos Kosmačevos, tarptautinį darbo erdvių tinklą „Regus“ valdančios kompanijos IWG vadovės Baltijos šalims, požiūris į darbo vietą keičiasi, ypač tam įtakos turi naujoji karta, kuriai svarbus lankstumas.


„Pastebima, kad siekdamos pritraukti ar išlaikyti talentingus darbuotojus, įmonės pamažu koreguoja darbo modelius, daro juos lankstesnius, leidžia darbuotojams dirbti ne tik biuruose, bet ir kitose darbui pritaikytose erdvėse. 80 proc. įmonių atstovų pripažįsta, kad galimybė dirbti iš bet kurios vietos joms padėjo prisivilioti ir išlaikyti talentingiausius darbuotojus“, – sako J.Kosmačeva.

REKLAMA


Nori rinktis darbo laiką


Tyrimo rezultatų duomenimis, 78 proc. įmonių teigia, kad lanksčias darbo vietas renkasi dėl darbuotojų poreikių. Pasak J.Kosmačevos, darbuotojai nori patys spręsti, kada dirbti. „Lankstus darbo grafikas leidžia ne tik produktyviau dirbti – taip teigia net 91 proc. įmonių, bet ir pagerinti darbo ir laisvalaikio balansą“, – sako J.Kosmačeva.


89 proc. įmonių tiki, kad lankstus darbas padės jų verslui augti. Prieš dvejus metus atliktame tyrime taip atsakė 68 proc. respondentų.


Daugeliui nepatinka dirbti namuose


Tik 27 proc. apklaustųjų turi galimybę dirbti profesionaliai įrengtoje darbo vietoje, ne pagrindiniame kompanijos biure. Likusi dalis dirba kavinėje, namuose ar bibliotekoje.


Pasak J.Kosmačevos, daugeliui darbuotojų nepatinka dirbti namuose, rodo tyrimo rezultatai. „Žmonės, dirbantys namuose, lieka vieni, jaučiasi atitrūkę nuo kolegų ir kitų žmonių, užmezga mažiau socialinių santykių. Be to, dirbančius namuose dažnai blaško aplinka, triukšminga buitis“, – teigia J.Kosmačeva.


Tyrimo dalyvių nuomone, trys pagrindiniai produktyvios darbo vietos elementai yra patikimas ir greitas belaidis internetas (taip teigia 81 proc. respondentų), tinkamai įrengta darbo erdvė (63 proc.) ir saugumas (59 proc.).







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)