„Savaitė“: šiandienos aktualijos

„Savaitė“: šiandienos aktualijos


Įdomus interviu su neseniai mama tapusia žinių vedėja Lina Kiaryte, dusulio problemos ir jų sprendimo būdai, taip pat apleistų statybviečių keliami pavojai - naujajame žurnalo „Savaitė“ numeryje apžvelgėme aktualias temas, su kuriomis kviečiame susipažinti čia.


Lina Kairytė: „Nuo pat vaikystės buvau savotiška maištininkė“


Balandį mama tapusi LNK žinių vedėja Lina KAIRYTĖ nekantraudama laukia rugpjūčio, kai vėl sugrįš į LNK žinių studiją. „Nuo pat vaikystės buvau savotiška maištininkė – man norisi daryti tai, kas patinka, ir nebūtinai pagal visuomenės priimtas normas“, – sako ji.


– Dabar pusė dešimtos ryto. Ar jau seniai prasidėjo jūsų diena?


– Kiekvienas mano rytas prasideda skirtingu laiku. Šiandien pabudau penktą. Dabar mano gyvenimas priklauso nuo mažojo mūsų šeimos nario – beveik keturių mėnesių sūnelio Kasparo – gyvenimo ritmo. Bandau laikytis tam tikro režimo, bet jis nenori paklusti. Todėl tenka keltis anksčiau, nei esu pratusi.

REKLAMA


– Kokiais džiaugsmais ir rūpesčiais gyvenate šiuo metu?


– Didžiausias mano džiaugsmas – Kasparas. Tie ankstyvi rytai manęs nė kiek nekankina. Anksčiau manydavau, kad atsikėlus septintą neįmanoma būti žvaliai visą dieną, nes esu pelėda, tačiau dabar manau, jog penktą ar dar anksčiau atsikėlusi galiu būti energinga, jei nuo pat ryto lydi geros emocijos.


– Esate sakiusi, kad per atostogas mėgstate keisti vietas ir kartu vežtis krūvą knygų. Atrodo, šiųmetės atostogos visai nepanašios į įprastas…


– Šiomis dienomis esame prie ežerų Aukštaitijoje. Knygų atsivežiau, bet, deja, kol kas nė vienos neatsiverčiau. Įprotis nedingo, tačiau dabar galimybės – kitokios.


– Ar juntate, kaip motinystė pakeitė jūsų charakterį?


– Tokie gyvenimo pokyčiai lemia ir asmenybės permainų. Supratau, kad mano pečius prispaudė atsakomybė už dar vieną mažą žmogutį. Tačiau nėra taip, kad būčiau labiau įsitempusi, atsisakiusi tikslų, kurių siekiau prieš tapdama mama. Mano gyvenimą papildė dar vienas didelis džiaugsmas ir dar vienas dėmesio reikalaujantis žmogus. Turiu ir toliau siekti tikslų, kad būčiau laiminga ir aš, ir mano vaikas, ir mano šeima.

REKLAMA


Visą interviu galite perskaityti naujajame „Savaitės“ numeryje, Laimiaus Stražnicko pokalbyje su L.Kairyte.


„Savaitė“: šiandienos aktualijos


Dusulys – ne visada nuovargio ženklas


„Uždusau“, – sako žmonės, jaučiantys dusulį dėl atsiradusio deguonies trūkumo. Ypač šis pojūtis pažįstamas viršutinių daugiabučių aukštų gyventojams, kai liftas neveikia ir tenka užkopti iki buto durų. Tačiau dusulys gali kamuoti ir ramybės būsenoje. Jį sukelia daugybė faktorių, taip pat ir ligos.


Sveikas žmogus į savo kvėpavimą nekreipia dėmesio. Po didesnio fizinio krūvio visi imame kvėpuoti dažniau ir giliau, ir tai suprantama, o grįžę į ramybės būseną vėl kvėpuojame įprastai. Tačiau, jeigu kažkokiomis aplinkybėmis jaučiame didelį kvėpavimo diskomfortą, trūksta oro, dūstame, o dar blogiau, jei taip vyksta ilsintis, jau reikėtų aiškintis, koks organas ar sistema organizme „šlubuoja“.


Pasak VUL Santaros klinikų Pulmonologijos ir alergologijos centro vadovo prof. Edvardo Danilos, dusulys nėra retas simptomas, o jo atsiradimo priežasčių yra labai daug. „Pagrindines būtų galima surikiuoti į kelias grupes. Pirmoji – dusulys dėl kvėpavimo organų ligų; antroji – dėl širdies ir kraujagyslių ligų; trečioji – dėl anemijos. t. y. mažakraujystės; ir ketvirtoji – dusulio priežastys, susijusios su emocijomis ir psichikos ligomis“, – vardija gydytojas.


Daugiau apie dusulį, jo kilmę ir sprendimo būdus galite paskaityti Dalios Valentienės straipsnyje naujajame žurnale.


„Savaitė“: šiandienos aktualijos


Apleistų statybviečių galvosūkis


Apleistos statybvietės ir neprižiūrimi statiniai kelia rimtą pavojų. Nors čia būti nesaugu, vis pasigirsta istorijų apie iš aukštai kritusius ir susižalojusius žmones. Kaip jie patenka į šias vietas ir ko ieško?


Prieš kiek daugiau nei metus sostinės Žirmūnų mikrorajone esančioje apleistoje statybvietėje rastas 55 metų vyro kūnas. Nelaimės išvakarėse jis šventė, o į apleistą statybvietę užsuko atlikti gamtinių reikalų. Manoma, kad vyras priėjo arčiau sienos ir pro pusmetrio pločio tarpą įkrito tarp blokų.
Pavojingos ne tik apleistos statybvietės. Liepos pradžioje Šakių rajone, apleistų poilsinių teritorijoje, rasta sužalota jauna moteris. Vežama į ligoninę ji mirė. Policija pranešė, kad sužalota 1991 m. gimusi moteris po vidurnakčio rasta apleistoje teritorijoje Kretkampio kaime. Kartu su ja nelaimės vietoje buvo dvi merginos ir trys vaikinai. Manoma, kad nelaimėlė susižalojo iškritusi iš pastato trečio aukšto.


Apleistas trijų aukštų pastatas be langų ir durų kėlė pavojų, tačiau šeimininkų nebuvo tvarkomas. Ši neaptverta ir nesaugi teritorija traukė jaunimą, tačiau tokia rimta nelaimė įvyko pirmąkart.
Vaikams žaisti ir statybos teritorijoje, ir apleistose privačiose valdose griežtai draudžiama, tėvų atsakomybė yra prižiūrėti ir paaiškinti vaikams apie saugumą. Deja, pasitaiko atvejų, kai į tokias teritorijas ateina nepilnamečių. Pernai rudenį Vilniaus rajone esančiame apleistame pastate susižalojo 14-metė. Kaip pranešė policija, mergaitė nukrito iš antro aukšto. Nukentėjusioji dėl juosmens pirmojo ir antrojo slankstelių lūžių paguldyta į ligoninę.



Tai tik kelios istorijos – jų yra gerokai daugiau. Kaip ir apleistų statinių ar statybviečių, darkančių miestų veidus. Ypač daug pradėta statyti ir nepabaigta praėjusiame dešimtmetyje. Maždaug 2000 m. kilo nekilnojamojo turto vystytojų ir statytojų bumas. Tačiau ištiko 2008 m. krizė, ir nemažai statinių liko nei pastatyti, nei nugriauti. Vienos įmonės bankrutavo, kitos savo turtą pardavė, trečios ėmė laukti geresnių laikų. Tačiau net ir pasibaigus krizei ne visi projektai buvo gaivinami.


Didžiuosiuose miestuose reikalai pajudėjo greičiau (nors ir šiandien nemažai apleistų pastatų galime matyti net ir sostinėje), o mažesniuose prieš daug metų pradėti statyti, bet apleisti statiniai, ir toliau merdi. Juose lankosi įvairūs miesto tyrinėtojai – žmonės, mėgstantys adrenaliną ir landžioti po svetimas teritorijas, tiesiog smalsus jaunimas ir net vaikai, girtaujančios kompanijos, šaltuoju metų laiku prieglobsčio ieško tie, kas neturi nuolatinės gyvenamosios vietos.


Daugiau apie tai - Ivonos Jaroslavcevienės straipsnyje „Apleistų statybviečių galvosūkis“ naujajame „Savaitės“ numeryje.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>