„Savaitė“: vaistinėse gali atsirasti ir grybų?

„Savaitė“: vaistinėse gali atsirasti ir grybų?


Jau galite įsigyti naujausią žurnalo „Savaitė“ numerį. Jame sužinosite, kad vis daugiau mokslininkų pagyrų sulaukia gydomosios grybų savybės ir kad nuo rugsėjo 1-osios pirkti ir parduoti bus galima tik tokius dulkių siurblius, kurių variklių galia ne didesnė nei 900 W. „Savaitėje“ taip pat rasite publikaciją apie birželio 14 dieną Londono dangoraižyje kilusio tragiško gaisro pamokas Lietuvoje.


Grybai liaudies medicinos atstovams žinomi nuo seno, bet dabar jų gydomosios savybės tarsi atrandamos iš naujo. Grybai gausiausiai naudojami tradicinėje kinų ir japonų medicinoje. Beje, jos patirtis Europą pasiekė palyginti neseniai. Pastaraisiais dešimtmečiais grybų cheminė sudėtis, veikliosios medžiagos ir ypač detoksikacijos procesuose dalyvaujantys fermentai tiriami daugelyje šalių, taip pat ir Lietuvoje. Pasak Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro Biochemijos instituto vyresniojo mokslo darbuotojo dr. Jono Šarlausko, grybai dažniausiai pasitelkiami imunitetui stiprinti, kraujospūdžiui mažinti ir sąnarių skausmams malšinti.

REKLAMA


O kaip veikia grybų karaliais vadinami tikriniai baravykai, senųjų dzūkų laikomi vieninteliais tikrais grybais? J. Šarlausko teigimu, nors tikriniai baravykai Lietuvoje nėra tyrinėti, įdėmesni piliečiai turbūt užfiksavo informaciją, kad Balkanų šalyse, kur žmonės gausiai vartoja baravykus, mažiau sergama tam tikrų rūšių vėžiu.


Plačiau apie šią įdomią temą – rašinyje „Grybai vaistinėse konkuruos su vaistažolėmis“.


„Savaitė“: vaistinėse gali atsirasti ir grybų?


Norime to ar ne, į mūsų buitį sparčiai veržiasi pokyčiai. Prieš kelerius metus neliko kaitrinių lempučių, o štai nuo rugsėjo iš parduotuvių lentynų dings galingi dulkių siurbliai.


Nuo rugsėjo 1 dienos visoje Europos Sąjungoje (ES), taip pat ir Lietuvoje, pirkti ir parduoti bus galima tik tokius dulkių siurblius, kurių variklių galia ne didesnė nei 900 W. Pasak ūkio viceministro Ramūno Buroko, šiuo Europos Komisijos reglamentu siekiama tausoti elektros energiją, nes dulkių siurblių poveikis aplinkai – didelis. „Nuo 2017 m. rugsėjo 1 d. įsigalioja specialieji ekologinio projektavimo reikalavimai į elektros tinklą jungiamiems dulkių siurbliams, įskaitant hibridinius dulkių siurblius, kurie tiekiami ES rinkai. Prekybininkai iki rugsėjo 1 dienos įsigytus gaminius turės galimybę išparduoti“, – teigia ūkio viceministras. Buitinės technikos pardavėjai sako dar turintys galingiausių dulkių siurblių, tačiau skaičius apskaičiuotas taip, kad juos išparduotų iki direktyvos įsigaliojimo.


Plačiau šia tema – rašinys „Kokiais dulkių siurbliais siurbsime namus nuo rugsėjo?“


„Savaitė“: vaistinėse gali atsirasti ir grybų?


Po birželio 14 dieną Londono dangoraižyje kilusio tragiško gaisro renovacijos kokybe susirūpino ne tik britai, bet ir lietuviai. Didžiojoje Britanijoje nesaugių medžiagų rasta apsčiai, o mūsų šalyje, kaip tikina daugiau kaip 100 renovuotų namų patikrinę specialistai, saugumo lygis aukštas.


Kaip skelbia britų spauda, dėl gaisro kaltos plakiruotos fasado plokštės. Plakiruoti – tai ant ko nors uždėti ploną brangesnės, gražesnės arba stipresnės medžiagos sluoksnį: sidabro arba aukso lakštelius ant pigesnio metalo dirbinių; brangmedžio – ant paprastos medienos; karštu valcavimu padengti metalo lakštus kurio kito, korozijai atsparesnio metalo sluoksniu ir t. t.


Pasirodė, kad fasado apdailos plokščių plakiravimas Jungtinėje Karalystėje naudojamas gana plačiai. Iškart po gaisro, vos paaiškėjus jo priežasčiai, visos šalies savivaldybės patikrino namus savo teritorijose, ir tik dabar į viešumą išlindo kontroversiškai vertinamo apdailos būdo specialistų patyliukais vartojamas pavadinimas – tylusis žudikas. Kaip teigiama, šis būdas pagražina namą ir padidina jo šiluminį efektyvumą, yra pigus, bet degus, dėl to vos 2017 m. gegužę baigtos 9 mln. svarų kainavusios renovacijos baigtis buvo tragiška.


Rašinys šia tema - „Gaisro Londone pamoka – ne visuomet verta taupyti“.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)