„Savaitė“: 7 naujieji pasaulio stebuklai

„Savaitė“: 7 naujieji pasaulio stebuklai


Jau galite įsigyti naują žurnalo „Savaitė“ numerį. Jame susipažinsite su 7 naujais pasaulio stebuklais, sužinosite, kuri Lietuvos gyvenvietė yra pati seniausia, o taip pat rasite įdomių žinių apie kavą ir kaip ją padaryti dar gardesne.


Apie septynis pasaulio stebuklus girdėjo daugelis: pirminis ir dar ne visas jų sąrašas buvo sudarytas antikinėje Graikijoje. Įstabiausi žmogaus rankų kūriniai buvo apdainuoti poeto Antipatro Sidoniečio trumpame eilėraštyje. Jie visi stovėjo trumpai gyvavusioje Aleksandro Makedoniečio sukurtoje imperijoje. Iš septynių pasaulio stebuklų mūsų dienų sulaukė vos vienas – Cheopso piramidė Egipte. Todėl prieš dešimt metų, 2007-aisiais, privačia iniciatyva buvo surengti naujųjų septynių pasaulio stebuklų rinkimai, sukėlę nemažai diskusijų. Plačiau apie tai – publikacijoje „7 pasaulio stebuklai: klasikiniai ir naujieji“.


„Savaitė“: 7 naujieji pasaulio stebuklai


Vaikštinėjant po Lietuvos miestų senamiesčius ar riedant automobiliu pro mažesnius miestelius ir gyvenvietes turbūt ne vienam kilo klausimas: nuo kada skaičiuojamas jų amžius? Ko gero, daugeliui bus netikėta, kad seniausia gyvenvietė Lietuvoje yra ne koks nors gerai žinomas mūsų miestas, o kaimas Skuodo rajone. Daugiau apie tai – rašinyje „Nenuobodžios mūsų miestų ir miestelių metrikos“.


„Savaitė“: 7 naujieji pasaulio stebuklai


Šiuo metu kava – labiausiai paplitęs pasaulyje gėrimas. Daugiausia kavos geriama Jungtinėse Amerikos Valstijose, Vokietijoje, Prancūzijoje ir Italijoje, tačiau šis gėrimas populiarus ir kitose šalyse. Kava mėgstama ne tik dėl malonaus skonio ir kvapo, bet ir dėl joje esančio kofeino, kuris aktyvina centrinės nervų ir kraujotakos sistemų veiklą. Šiandien taip pat pripažįstama, kad kofeinas gali pakelti nuotaiką, pagerinti reakciją, atmintį, budrumą ir pažintinę smegenų funkciją. Ir, žinoma, koks kitas gėrimas gali taip suartinti žmones, tarsi kviesdamas pokalbiui. Daugiau žinių apie kavą – publikacijoje „Gardžiausios kavos beieškant“.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)