Kauno rajono savivaldybė: vaikams miesto darželiai neturėtų brangti, yra du saugikliai

Kauno rajono savivaldybė: vaikams miesto darželiai neturėtų brangti, yra du saugikliai


Jei teismas netenkintų asociacijos „Lietuvos tėvų forumas“ ieškinio panaikinti didesnius mokesčius lemsiančio Kauno miesto savivaldybės tarybos sprendimo miesto darželius lankančių kitos savivaldybės vaikų tėvams, rajone parengtas ir atsarginis variantas, kad šeimos finansiškai nenukentėtų.


Lietuvos tėvų forumas (LTF) kreipėsi į teismą dėl to, kad Kauno miesto savivaldybės sprendimas nekompensuoti kitų savivaldybių vaikų išlaikymo miesto darželiuose galimai juos diskriminuoja. Kauno rajono savivaldybė, siekdama apginti rajono vaikų interesus, yra parengusi sprendimą, kuris įsigaliotų tuo atveju, jei teismo nutartis būtų neigiama.


„Švietimo įstatymas numato galimybę laisvai pasirinkti ugdymo įstaigą, ir jei Kauno miesto taryba nusprendė šios taisyklės nesilaikyti, mes bet kokiu atveju sieksime apginti mūsų vaikų teisėtus interesus“, - pabrėžė Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.


Parengtame Kauno rajono tarybos sprendimo projekte numatyta, kad kompensacijas gaus šeimos, kuriose abu miesto darželį lankančio vaiko tėvai bus deklaravę gyvenamąją vietą Kauno rajone, likus bent 30-iai dienų iki prašymo pateikimo dienos, o vaikas bus įtrauktas į laukiančiųjų darželio Kauno rajone eilę.

REKLAMA


„Kauno rajono darželiuose vaiko ugdymas per dieną tėvams kainuoja 0,65 euro. Padarysime taip, kad ir miesto darželiuose mūsų šeimoms vaiko ugdymas kainuotų tiek pat, - likusią sumos dalį kompensuos Kauno rajono savivaldybė“, - sakė Kauno rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Jonas Petkevičius.


Jis atkreipė dėmesį, kad kompensacijas galės gauti tik tos šeimos, kuriose abu tėvai oficialiai gyvena Kauno rajone. „Jei šiandien vienas iš tėvų deklaravęs gyvenamąją vietą Kaune, o kitas rajone - šeimai teks mokėti 4,89 eurų mokestį per dieną miesto darželiui. Todėl raginame deklaruoti savo gyvenamąją vietą ten, kur iš tiesų gyvenate, tik tada galėsime skirti kompensacijas“, - aiškino J. Petkevičius.


Spalio 15-ąją priimtas Kauno miesto tarybos sprendimas sukėlė didelį rezonansą. Vyriausybės atstovas Kauno ir Marijampolės apskrityse Andrius Cechanavičius ragino šį sprendimą gerai apgalvoti, nes jis galimai pažeidžia teisės aktus.

REKLAMA


Sprendimas turėtų įsigalioti nuo kitų metų sausio 1 dienos. Tačiau to gali ir nebūti: Lietuvos tėvų forumas kreipėsi į Regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmus, skųsdamas sprendimą, nes jis galimai pažeidžia Jungtinių Tautų Vaiko teisių apsaugos konvencijoje numatytą sąlygą, kad imantis bet kokių vaiką liečiančių veiksmų, svarbiausi yra vaiko interesai. Taip pat toks sprendimas galimai diskriminuoja žmones pagal gyvenamąją vietą ir taip pažeidžia ES pagrindinių teisių chartiją.


„Konstitucijoje ir visuose įstatymuose vaikai įvardijami kaip mūsų šalies ateitis ir didžiausias rūpestis, vaikų teisės skelbiamos prioritetinėmis. Ar be teismo Lietuvoje yra dar nors viena veiksni valstybės tarnyba, kuri galėtų užtikrinti mūsų vaikų teises ir geriausius jų interesus?“, - retoriškai klausė LTF pirmininkas Darius Trečiakauskas. Pasak jo, įsigaliojus Kauno miesto tarybos sprendimui, mokestis už darželius ne Kaune gyvenamąją vietą deklaravusių tėvų vaikams bus didesnis maždaug 16 kartų nei kitiems vaikams.


Pažymėtina, jog Kauno rajono savivaldybės darželius taip pat lanko vaikai iš kitų savivaldybių. Tačiau rajono meras V. Makūnas yra pabrėžęs, kad jiems nebus taikomi didesni mokesčiai ar kitokie reikalavimai: „Mes neskirstome vaikų į savus ir svetimus, todėl, jei yra laisvų vietų mūsų darželiuose, juos gali lankyti ir kiti vaikai už vienodą kainą“.


Meras tvirtino, kad artimiausiu metu Kauno rajone savivaldybė planuoja kurti įvairių formų darželius, į kuriuos patektų iki 1000 vaikų. „Praėjusiame etape mūsų prioritetinis tikslas buvo mokyklų atnaujinimas, dabar investicijas sutelksime į darželius“, - sakė V. Makūnas. Pasak mero, pirmiausiai bus orientuojamasi į labiausiai augančias Užliedžių, Domeikavos, Garliavos, Raudondvario, Šlienavos, Akademijos, Karmėlavos seniūnijas.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>