Prezidento rinkimų belaukiant: kandidatų nuomonės apie buvusios krizės suvaldymą išsiskyrė

Prezidento rinkimų belaukiant: kandidatų nuomonės apie buvusios krizės suvaldymą išsiskyrė


Kandidatų į prezidentus Ingridos Šimonytės ir Gitano Nausėdos nuomonės dėl krizės suvaldymo išsiskyrė. Nors G. Nausėda teigė, kad ekonominiu sunkmečiu būtų pasukęs kitais keliais nedidindamas išlaidų, I.Šimonytė mano, kad, nors ne visi sprendimai buvo teisingi, jos vietoje niekas kitas nebūtų sugalvojęs protingesnių sprendimų.


„Kažkas buvo padaryta, kas nebūtina, kai kas buvo padaryta per vėlai, kai ko išvis nebuvo padaryta, bet nežinau, ar kas nors mano vietoje būtų sugalvojęs kažkokių protingesnių sprendimų. (...) 2009 m.


Latvijoje buvo didžiulė Vyriausybės krizė, kuri kilo dėl Tarptautinio valiutos fondo (TVF) programos. Jeigu atsirasčiau visiškai toje pačioje padėtyje šiuo metu, nesu tikra, kad aš kaip nors kitaip matyčiau padėtį iš to taško perspektyvos“, – „Lietuvos ryto“ televizijos prezidentinių debatų laidoje sakė I.Šimonytė.


Vis dėlto G.Nausėda mano, kad ekonominiu sunkmečiu būtų pasukęs kitais keliais nedidindamas išlaidų, kadangi pigūs pinigai nebūtų vertę priimti tokių sprendimų, kaip brangaus valstybės skolinimo „Sodraiׅ“.

REKLAMA


„Valstybė paskolino „Sodrai“ ir ilgus metus skolino už komercines labai dideles palūkanas, todėl palūkanų kaštai, kurie susidarė „Sodrai“, atėmė jai maždaug 1,1 mlrd. eurų. Dėl skolinimosi iš kapitalo rinkos prarasta 800 mln. eurų, dėl „Sodros“ nudrenavimo – dar milijardas su trupučiu.


Iš 2 mlrd. eurų, perskaičiavus į mėnesinę pensiją, visi žmonės galėjo gauti maždaug 31 euru didesnes pensijas nuo 2009 iki 2017 m.“, – laidoje teigė G.Nausėda.


Antrasis Prezidento rinkimų turas bei EP rinkimai vyks sekmadienį.


Pirmąjį rinkimų turą laimėjo I.Šimonytė, surinkusi 31,31 proc. balsų. Antrasis, nedaug nusileidęs laimėtojai, liko G.Nausėda su 30,94 proc. rinkėjų palaikymu.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)