2020 metų Dakaras: kur jis vyks ir kodėl jis bus palankus lietuviams?

2020 metų Dakaras: kur jis vyks ir kodėl jis bus palankus lietuviams?


Sunkiausiomis pasaulyje lenktynėmis laikomas Dakaro ralis jau pateikė netikėtų staigmenų. 30 metų vykęs Afrikoje ir 10 metų Pietų Amerikoje, nuo 2020 metų Dakaras keliasi į Saudo Arabiją. Ši naujiena kelia daug klausimų dėl kultūrinių suvaržymų, tačiau šiandien vykusioje oficialioje Dakaro ralio spaudos konferencijoje buvo atskleista daugiau detalių apie būsimas lenktynes.


Aštuntą kartą Dakaro ralyje dalyvausiantis „General Financing team Pitlane“ komandos pilotas Benediktas Vanagas, 2019 metų Dakare pasiekęs aukščiausią Lietuvos ir Baltijos istorijoje 11-ąją vietą, sakė, kad nauja Dakaro lokacija bus didelis iššūkis visiems dalyviams.


„Artimuosiuose Rytuose organizuojamas Dakaras startuos sausio 5 dieną Džedos mieste. Viduryje maratono, kaip įprasta, dalyvių lauks poilsio diena, kuri numatyta Saudo Arabijos sostinėje Rijade. Lenktynių finišas - „Al Qiddiy“ netoli šalies sostinės. Maratonas išviso truks 13 dienų“, - savo pirmaisiais įspūdžiais dalijosi B. Vanagas.


Rijade vykusio 2020 metų Dakaro pristatymo metu dalyvavo Dakaro lyderiai: Stephane'as Peterhanselis, Carlosas Sainzas, Ginielis de Villiers'as, tačiau tarp jų nebuvo 2019 metų Dakaro nugalėtojo katariečio Nassero Al-Attiyah. Dar 2017 metais Saudo Arabija ir Kataras nutraukė tarpusavio diplomatinius santykius ir iki šiol tarp šių valstybių tvyro įtampa.

REKLAMA


Daugiausiai, net 10 metų, Dakaru gyvenanti lenktynių legenda Antanas Juknevičius pasakojo, kad jo pasiruošime kardinalių pokyčių kol kas nėra. Lenktynininkas šiuo metu pasinėręs į darbą su partneriais ir siekia įsigyti naują techniką, o apie lenktynių lokacijos pokyčius labiau susimąstys tik paaiškėjus daugiau detalių.


„Keisis viskas - nuo logistikos, technikos gabenimo, terminų, galimybių ir kontaktų vietoje iki mums jau gan neįprastų įstatymų, kurių turėsim laikytis visi - gaivaus duonos gėrimo po finišo greičiausiai nerizikuosim atsidarinėti, nes galima ir į kalėjimą papulti, - juokavo Dakaro vilkas A. Juknevičius. - Mums keisis daug kas, bet daug keisis ir paprastiems žiūrovams. Žiūrint iš lietuvių fanų perspektyvos, šis pokytis tikrai į naudą“.


Nei Afrikoje, nei Pietų Amerikoje situacija Dakaro gerbėjams nebuvo parankesnė nei Saudo Arabijoje laiko atžvilgiu. Dabar, vasaros laiku, Rijadas ir Vilnius netgi yra toje pačioje laiko zonoje. Net ir spalio mėnesį atsukus lietuviškuosius laikrodžius atgal, šalis skirs vos vienos valandos skirtumas. Lietuvos Dakaro gerbėjams teks priprasti prie naujo tvarkaraščio - rezultatus sekti ryte ir dieną, o ne vakare ir naktį.

REKLAMA


Nors Saudo Arabija visame Arabijos pusiasalyje kiek atsilieka interneto greičiu ir padengiamumu nuo savo kaimynių, tikėtina, kad žinias iš Dakaro ralio bus galima gauti dar greičiau nei iš Lotynų Amerikos. Tiesa, pernelyg džiaugtis ir tikėti oficialia informacija nereiktų - šalyje internetas itin ribojamas ir cenzūruojamas, todėl jo greitis irgi gali svyruoti priklausomai nuo teritorijos. Nepaisant to, tamsių periodų, kai nebūdavo žinių iš nei vienos komandos, tikrai turėtų sumažėti.


Nors tiesioginių skrydžių į Saudo Arabiją iš Lietuvos ar Baltijos šalių iki 2020 metų Dakaro ralio tikrai neturėtų atsirasti, keliauti į šią šalį patogiau ir pigiau nei į Pietų Ameriką. Net ir ieškant skrydžių šiuo metu, kelionę galima užsakyti už maždaug 650 eurų, kai tuo tarpu skrydžiai į Limą kainuotų nuo maždaug 900 eurų. Be to, dauguma skrydžių į Džedą ar Rijadą užtruktų apie 12 val. ir tektų persėsti vieną kartą, tuo tarpu kelionė į Peru užtruktų virš 18 val. ir veikiausiai tektų persėsti net du kartus. Taigi, tikimasi lietuvių Dakaro aistruolių trasose pamatyti dar daugiau.


Kaip pasakojo A. Juknevičius, Pietų Amerikos varžybos nuolat būdavo neoficialiai suskirstytos į dvi dalis - smėlio ir klasikinio ralio. Pradžioje dažniausiai dalyviams duodama pasikapstyti smėlyje, siekiant atskirti stipriuosius nuo silpnųjų, tuo tarpu antroje ralio pusėje dažniausiai trasos būdavo labiau pritaikytos klasikinio ralio specialistams. Nors tai nebuvo taisyklė ir išimčių tam buvo, 2020 metų Dakaro ralis bus visiška naujovė, o smagiausiai tai, kad naujovė bus visiems. Tai reiškia, kad visi lenktynininkai turės vienodas sąlygas ir pradžios tašką.


Pagal pristatytą varžybų planą, 2020 metų Dakaro ralis vyks sausio 5-17 dienomis. Varžybos startuos antrame pagal dydį Džedos mieste, raudonosios jūros pakrantėje. Laisvadienį sportininkai turės sostinėje Rijade, o finišuos sostinės priemiestyje, „Al Qiddiya“ komplekse.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)