Maltiečių vaikų Velykos rieda per Lietuvą

Maltiečių vaikų Velykos rieda per Lietuvą


Maltiečiai šiuo metu per visą Lietuvą turi 16 vaikų dienos centrų, kuriuos lanko vaikai iš sunkumus patiriančių šeimų. Vien pernai tokių vaikų buvo 369, o šiemet duris atvėrė dar du centrai – Alytuje ir Viduklėje. Visuose juose užuovėją randa ne tik vaikai, čia užsuka ir tėvai, o jei ne – socialinės pedagogės pačios ieško kelių į probleminių šeimų namus. Tačiau artėjančios Velykos ir pasiruošimas joms visiems yra šventė, o ypač vaikams.


Šiemet tokios šventinės Velykų nuotaikos maltiečių vaikų dienos centruose vyrauja lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ dėka – tinklo darbuotojai kartu su centrų vaikais margina kiaušinius, kuriuos vėliau maltiečių savanoriai nuneš globojamiems senoliams. „Margutis vienišam senjorui“ – tokia šiųmetinio pasiruošimo šventei tema ir „Maxima“ tam skyrė 1000 kiaušinių, dažų, kitų stalo bei šventinių puošmenų.


„Tęsiame gražią tradiciją švęsti gamtos atbudimo šventę drauge su maltiečių vaikų dienos centrais visoje Lietuvoje, prisiminti pasiruošimo Velykoms tradicijas. Mūsų įmonėje bendruomeniškumą ir socialinę atsakomybę suvokiame kaip neatsiejamą veiklos dalį, prie kurios prisideda kiekvienas iš įmonės darbuotojų. Ne išimtis ir ši velykinė akcija, kurios metu „Maximos“ kolegos skirtinguose Lietuvos miestuose drauge su vaikais dekoruos margučius, puoš Velykų stalą, dalinsis savo šeimos tradicijomis ir tokiu būdu skatins vaikus velykines tradicijas puoselėti ir savo namuose“, – sako „Maximos“ generalinė direktorė Kristina Meidė.

REKLAMA


Vienas pirmųjų šventinių renginių vyko naujausiame maltiečių vaikų dienos centre – Alytuje. Šį centrą Vingio g. lanko daugiau kaip 20 vaikų nuo 11 iki 16 metų. Iki šiol aplink panašios vaikus globojančios erdvės nebuvo, tad naujasis centras – tiesiog būtinas. Čia vaikai iš sunkumus patiriančių šeimų gauna nemokamą šiltą maistą, paruošia pamokas ir kartu rengiasi šventėms. Į velykinį renginį vaikų pasveikinti ir padėti marginti kiaušinius atvyko 4 „Maximos“ atstovės su dovanomis vaikams. Apie marginimo tradicijas papasakojo tautodailininkės Audronė Lampickienė ir Rasutė Marcinkevičienė, maltietė savanorė. Į savo šventę maltiečiai pasikvietė ir kitos organizacijos vaikus – kudirkaičius.


Dauguma šį centrą lankančių vaikų tradicinio lietuviško marginimo vašku nė nebuvo matę, tad į veiklą įsitraukė su užsidegimu ir žadėjo šį būdą išbandyti namuose. Tautodailininkių pasakojimai apie margučių ridenimą vaikams irgi buvo naujiena, dažniausiai mažieji kiaušinius papuošia lipdukais – paprasčiau ir greičiau, bet juk tradicijos taip vienija mus kaip bendruomenę, skatina puoselėti krikščioniškas vertybes.

REKLAMA


„Pasiruošimas Velykoms vaikų dienos centruose vaikams tampa atskira švente – su margučiais, pasirodymais ir svečiais. Pasakojimus apie Velykų tradicijas vaikai parsineša į šeimas ir vėliau apie tai mokykloje prisimena kaip apie tikrąsias Velykas“, – teigia Maltos ordino pagalbos tarnybos programų direktorė Rasa Stukienė.


Ji priduria, kad dovanoti vaikų margintus kiaušinius maltiečių globojamiems seneliams jau irgi tapo tradicija. Pasak jos, tokia praktika padeda ugdyti vaikų vieningumą ir atsakingos bendruomenės suvokimą. Vaikai mokosi būti empatiški, dalintis ir rūpintis kitais.


Panašūs kaip Alytuje renginiai vyksta visuose maltiečių vaikų dienos centruose. Kaune, be margučių, senoliams vaikai paruošė savo nuspalvintus atvirukus su linkėjimais, Klaipėdoje gamino specialias pakuotes margučiams, Kartenoje vyko kiaušinių ridenimo varžytuvės kartu su Velykų Bobute, o Šiauliuose velykinė popietė numatyta kaip šeimų šventė, į kurią atvyks tėveliai ir seneliai. Svečių sulauks ir Kelmės vaikų dienos centras – juos aplankys specialiosios mokyklos ugdytiniai, lydimi jaunųjų maltiečių. O vilniečiai vaikai patys yra pakviesti į svečius. Ir ne bet kur – jie gavo kvietimą į velykinį vaikų renginį Prezidentūroje. Valstybės pažinimo centre mažieji mokysis velykinių karpinių, verbų pynimo technikų, išbandys įvairius kiaušinių marginimo būdus ir dalyvaus naujo „Biplan“ klipo pristatyme.



Maltiečių vaikų Velykos rieda per Lietuvą ir, tikimės, jų atgarsiai užsuks į globotinių namus – pradžiugins sunkiai gyvenančių šeimų kasdienybę, papuoš senolių stalą, sušildys vienišų žmonių namus. Tebūnie šv. Velykos širdžių prisikėlimo šventė.


Partnerių informacija.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)