Per penkerius metus knygos pabrango 12 proc.

Per penkerius metus knygos pabrango 12 proc.


Kasmet knygos brangsta po kelis procentus, o per pastaruosius penkerius metus knygų kainos padidėjo 12 proc. Kaip „LRT Radijo“ laidoje „Ryto garsai“ sakė Lietuvos leidėjų asociacijos vykdomoji direktorė Rūta Alijošaitytė - Kaikarė, knygos kainą sudaro labai daug elementų, todėl brangstant jiems, atitinkamai didėja ir knygų kaina.


„Knygų kaina priklauso nuo labai daug dalykų. Pirmiausia - tai žmonės, kurie prie knygos dirba, bet yra ir medžiagos, kurios yra naudojamos knygai: popieriaus, spaustuvės kaina“, - sakė direktorė.


Jos teigimu, knyga nėra nuo rinkos dėsnių atskirta prekė, todėl kylant paslaugų, logistikos, pervežimų kainoms rinkoje, ji negali išsilaikyti tame pačiame lygyje.


„Tai natūralus procesas“, - sakė asociacijos vadovė.


Nors elektroninių knygų skaičius auga, R. Alijošaitytė-Kaikarė sakė, kad Lietuvoje per pastarąjį dešimtmetį didelių pokyčių nematyti: skirtingų knygų skaičius nežymiai sumažėjo, bet tiražų skaičius išliko panašus.

REKLAMA


„2009 metais buvo 3972 knygų pavadinimai, o 2017 metais - 3191 pavadinimas. Tiražas yra plius minus toks pat. 2009 metais šiek tiek didesnis, o dabar - 4,5 mln.“, - sakė leidėjų asociacijos vykdomoji direktorė.


Ji taip pat pažymėjo, kad tik 2 proc. visos knygų rinkos sudaro elektrinės, todėl popierinė knyga tikrai išlaiko savo skaitytoją.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)