Kaip į „Brexit“ vilkinimą reaguoja Lietuvos atstovai?

Kaip į „Brexit“ vilkinimą reaguoja Lietuvos atstovai?


Prezidentės patarėjas Dovydas Špokauskas sako, kad šiuo metu Jungtinės Karalystės (JK) politikai turi apsispręsti, ko jie siekia ,,Brexit“ klausimu. Pasak patarėjo, svarbiausias jų apsisprendimas, nes tik tuomet baigtųsi chaosas bei galima būtų visoms pusėms pradėti ruoštis išstojimui. Anot jo, jeigu vis dėlto britai nuspręstų prašyti, kad kovo 29-ąją planuojamas išstojimas būtų atidėtas, Lietuva tai palankiai svarstytų, bet pirmiausia JK politikai turi bendrai apsispręsti ir to paprašyti.


,,Prezidentė paminėjo, kad jeigu toks prašymas būtų, mes iš tiesų jį svarstytume ir būtume pasiruošę padėti britams todėl, kad tai duotų mums kažkiek laiko pasirengti tam tvarkingam problemos sprendimui. Žinoma, tam reikalingas vienbalsis visos Europos vadovų tarybos pritarimas. Visų pirma taip pat tam reikalingas britų vyriausybės ir britų parlamento paprašymas, kol kas šito prašymo mes negavome. Žinoma, jeigu tokį prašymą gautume, Lietuva tikrai labai palankiai ir su supratimu jį svarstytų“, - antradienį ,,Žinių radijui“ sakė D.Špokauskas.

REKLAMA


Pasak patarėjo, problema šiuo metu yra ne tai, ar JK išstos su sutarimu ar be, o tai, kad JK politikai turi apsispręsti, kokio išstojimo jie siekia. Tik tuomet šalys galės atitinkamai pradėti ruoštis bet kokiam scenarijui ir išsaugoti konstruktyvius santykius tarp abiejų pusių.


,,Europos lyderiai, prezidentė nuolat pabrėžia, kad reikia pasirengti ne vieną iš scenarijų, kuris labiausiai yra tinkamas, kuris ne. Kas labiausiai dabar mums kenkia, tai neapsisprendimas, chaosas ir politinis nestabilumas, kurį mes matome Londone ir kuris niekaip nesibaigia. Mes matome nesutarimą parlamente, mes matome dalį politikų, kurie pasisako už išėjimą iš ES be susitarimo. Matome politikus, kurie yra už tą planą, kurį suderėjo JK vyriausybė ir ES.


Matome kitus politikus, kurie sako, kad reikėtų dar vieno referendumo. Sutarimo jokio nėra. O koks bebūtų sprendimas, ar su susitarimu, ar be, visiems reikia pasiruošimo. Tam reikalingas laikas, todėl tiek prezidentė, tiek Europos lyderiai prašo Londono pagaliau nustoti ginčytis ir apsispręsti“, - sakė D.Špokauskas.

REKLAMA


Lietuvos prezidentė D.Grybauskaitė reikalauja greitai užbaigti Didžiosios Britanijos išstojimą iš Europos Sąjungos. „Nėra svarbu, ar sutarties nebus, ar tai bus gera sutartis, ar bloga. Svarbu kiek įmanoma greičiau įveikti šį chaosą, - sakė D. Grybauskaitė ketvirtadienį Davose agentūrai dpa. - Patys britai, kaip ir ES, yra įkaitai, nes mes negalime rimtai rūpintis iššūkiais, su kuriais susiduriame.“ Diskusija esą skaldo Didžiąją Britaniją ir kelia žmonių baimę bei nepasitikėjimą politika apskritai.


„Aš nebijau jokio rezultato“, - pabrėžė prezidentė. Tačiau jei situacija Didžiojoje Britanijoje greitai nebus išspręsta, tai padarys didelę žalą ir didins gyventojų susiskaldymą. Blogiausiu atveju tai gali net sukelti atskirų dalių atskilimą, sakė D. Grybauskaitė, turėdama omenyje Škotijos nepriklausomybės siekius.


Prezidentė atmetė tolesnes derybas tarp Didžiosios Britanijos vyriausybės ir Europos Komisijos. „Nėra dėl ko derėtis. Nes mes galime derėtis tik su tais, kas žino, ko jie nori ir kaip mato savo ateitį. Šiuo metu taip nėra“, - teigė D. Grybauskaitė. Kartu ji pareiškė esanti prieš tai, kad kovo 29-ąją planuojamas išstojimas būtų atidėtas. „Tai nieko neišspręstų“, - sakė ji. Svarbu esą, kad britai patys priimtų sprendimą ir pasiektų „tam tikrą nacionalinę vienybę.“







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)