Lietuvoje sparčiai didėja sergamumas gripu, kai kuriose apskrityse jau pasiektas epideminis lygis

Lietuvoje sparčiai didėja sergamumas gripu, kai kuriose apskrityse jau pasiektas epideminis lygis


Pirmąją šių metų savaitę 10 tūkstančių Kauno apskrities gyventojų teko 88 gripo bei viršutinių kvėpavimo takų ūmių infekcijų atvejai, o jau antrąją sausio savaitę jų skaičius pasiekė jau 121,5 atvejo 10 tūkstančių gyventojų.


Epidemija skelbiama, kai sergamumas kurios nors savivaldybės ribose viršija 100 atvejų 10 tūkstančių gyventojų ribą.


Iš viso Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, antrąją šių metų savaitę Kauno apskrityje sirgo 6833 žmonės, iš jų gripu - 528. Tai - didžiausias sergamumo peršalimo ligomis rodiklis visoje Lietuvoje.


Antroje vietoje liko Alytaus apskritis, pagal sergamumą gripu pirmavusi pačioje metų pradžioje (95,2 atvejo 10 tūkst. gyventojų), vėliau užleidusi „lyderystę“ Kaunui. Alytaus apskrityje antrąją metų savaitę sergamumas peršalimo ligomis siekė 118,3 atvejo 10 tūkst. gyventojų. Gripo atvejų čia iš viso per savaitę registruota 140.


Per antrąją metų savaitę į šalies ligonines dėl gripo buvo paguldyta 114 asmenų. Tarp jų - 12 mažylių, 55 vaikai (2 -17 metų amžiaus) bei 2 besilaukiančios moterys. Septyniems ligoniams prireikė gydymo intensyvios terapijos skyriuje.

REKLAMA


Anot Kauno miesto poliklinikos Šančių padalinio Pirminės sveikatos priežiūros skyriaus vedėjos, šeimos gydytojos Teresės Baikštienės, gripo virusas paprastai plinta oru, - čiaudint ar kosint susidarantys lašeliai patenka ant virusui imlių žmonių viršutinių kvėpavimo takų gleivinės. Užkratas taip pat gali būti perduodamas per kontaktą su kvėpavimo takų išskyromis (liečiant daiktus arba paviršius, kuriuose yra virusas, ir po to palietus savo akis, nosį arba burną).


Gyventojai primygtinai raginami atkreipti dėmesį į tai, jog vaikai gali užkrėsti gripu kitus 10 ir daugiau dienų nuo simptomų atsiradimo, suaugusieji - vieną dieną prieš gripo simptomų pasireiškimą ir dar penketą dienų jiems pasireiškus.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)