D.Grybauskaitė: „Sausio 13-oji - įrodymas, kokia trapi gali būti laisvė ir kokie stiprūs turime būti mes patys“

D.Grybauskaitė: „Sausio 13-oji - įrodymas, kokia trapi gali būti laisvė ir kokie stiprūs turime būti mes patys“


Lietuva 28-ąjį kartą mini tragiškų Sausio 13-osios įvykių metines ir Laisvės gynėjų dieną.


„Sausio 13-oji - neblėstantis įrodymas, kokia trapi, kokia pažeidžiama gali būti laisvė, ir kokie stiprūs bei vieningi turime būti mes patys, kad visiems laikams išsaugotume iš okupanto gniaužtų išplėštą Lietuvos valstybę ir atkovotą mūsų nepriklausomą gyvenimą“, - sako prezidentė Dalia Grybauskaitė.


Bandydama nuversti teisėtai išrinktą ir nepriklausomos valstybės atkūrimą paskelbusią Lietuvos valdžią sovietų kariuomenė 1991 metų sausio 13-osios naktį Vilniuje ginkluota jėga užėmė Televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos pastatą. Sovietų kariuomenė tuomet neišdrįso pulti Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo rūmų, kuriuos saugojo dešimtys tūkstančių žmonių.


Tačiau prie Televizijos bokšto nebuvo išvengta aukų, - desantininkams pradėjus su karine technika važinėti po minią ir šaudyti į beginklius žmones, žuvo 14 ir buvo sužeisti daugiau nei tūkstantis laisvės gynėjų.


Sekmadienio rytą sostinės Nepriklausomybės aikštėje padėta gėlių prie Kovo 11-ajai skirto paminklo „Žinia“.

REKLAMA


Lietuvai minint Laisvės gynėjų dieną prie Seimo esančioje Nepriklausomybės aikštėje iškilmingai pakelta Valstybės vėliava.


Šventinėje ceremonijoje dalyvavo prezidentė Dalia Grybauskaitė, Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, premjeras Saulius Skvernelis, Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis, Seimo ir Vyriausybės nariai, signatarai, vilniečiai.


Iškilmingoje ceremonijoje kalbėjęs Seimo pirmininkas V.Pranckietis priminė, kad šioje aikštėje kaitra kilo ne tik iš degančių laužų, šildančių čia budėjusius žmones, bet ir „iš žmonių širdžių, nes jie žinojo, kad laisvės aušra išaušta ir dovanoja gilų ir gaivų atokvėpį“. Tokie laužai degė visoje Lietuvoje.


„Šiandien, kaip ir prieš 28-erius metus, Neris tekėjo ramiai. Tik po kelių dienų, išlydint gyvybes paaukojusius didvyrius, Lietuvą apgulė šaltis, kartu sustingdydamas ašaras ir širdis. O į klausimus „kodėl?“, „už ką?“ atsakymas buvo mintys - „už Laisvę“. Už laisvę būsime dėkingi, džiaugsimės laisvės dovana ir kursime laisvą ir klestinčią Lietuvą tokią, kokią norėjo matyti gynėjai“, - sakė V.Pranckietis.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)