Prasidėjo jau penkta streiko savaitė: pamokų neves apie 1110 mokytojų

Prasidėjo jau penkta streiko savaitė: pamokų neves apie 1110 mokytojų


Prasidėjo penkta neterminuoto mokytojų streiko savaitė, prognozuojama, kad pamokų neves apie 1110 mokytojų. Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) duomenimis, streikuojančių švietimo įstaigų išlieka maždaug tiek pat, tačiau streikuojančių mokytojų skaičius slūgsta.


Preliminariais ŠMM duomenimis, gruodžio 10 dieną planuoja streikuoti 72 mokyklos. Streiką tęs 67, prisijungs 5, nutraukti ketina 6 ugdymo įstaigos. Prognozuojama, kad pirmadienį gali streikuoti apie 1100 pedagogų.


Penktadienį, gruodžio 7 dieną, streikavo 1115 (2,5 proc.) pedagogų bei apie 15 nepedagoginių darbuotojų (mokytojo, auklėtojo padėjėjų).


Streikas vyko 73 mokyklose. Streiką tęsė 70, prisijungė viena, nutraukė dvi mokyklos.


ŠMM duomenimis, 23-ose (32 proc.) mokyklų streikavo po 1-3 pedagogus.


Prasidėjo jau penkta streiko savaitė: pamokų neves apie 1110 mokytojųPrasidėjo jau penkta streiko savaitė: pamokų neves apie 1110 mokytojųPrasidėjo jau penkta streiko savaitė: pamokų neves apie 1110 mokytojųPrasidėjo jau penkta streiko savaitė: pamokų neves apie 1110 mokytojųPrasidėjo jau penkta streiko savaitė: pamokų neves apie 1110 mokytojųPrasidėjo jau penkta streiko savaitė: pamokų neves apie 1110 mokytojųPrasidėjo jau penkta streiko savaitė: pamokų neves apie 1110 mokytojų


Į mokytojų palaikymo akciją „Paskutinis skambutis“ ir mitingą prie Vyriausybės, preliminariais policijos duomenimis, sekmadienį atvyko apie 6 tūkst. žmonių.


Į susirinkusią minią įraše kreipėsi iš Švietimo ir mokslo ministerijos nesitraukiantys mokytojai, kuriuos mitingo organizatoriai vadino šios dienos herojais.


Mokytojai priminė, kaip vystėsi derybos, ir pabrėžė, kad yra pasiryžę bet kam, nes, jei nieko nedarysime, po 5 ar 10 metų švietimo nebeturėsime.


Kaip pabrėžė mokytojai, jie antrą savaitę tapę situacijos įkaitais, tačiau džiaugiasi, kad pagaliau buvo išgirsti ne tik profesinės bendruomenės, bet ir kitų profesinių organizacijų bei paprastų piliečių.


„Trauktis negalim, nes už mūsų stovi tėvai, vaikai, visa švietimo bendruomenė. Kaip pabrėžė mokytojai, nereikia iliuzinių reformų, kurias mokytojai jau lengvai atpažįsta. Manau, kitą savaitę mes suprasime, ar mūsų politikai gerbia šalies žmones, ar turi nors kiek širdies, kuri būtina, norint valdyti valstybę. Ačiū visiems palaikantiems, pamoka tęsiasi”, - sakė ŠMM esančių mokytojų atstovė.


Į „Paskutinio skambučio“ mitingą susirinkę tūkstančiai žmonių sekmadienį gyva grandine susikabino rankomis nuo Seimo iki Švietimo ir mokslo ministerijos, pravingiuodami pro didžiąją dalį kitų ministerijų. Po to visi susirinko prie Vyriausybės išdėstyti esminių, su profesinėmis sąjungomis suderintų, reikalavimų.


Pirmasis - stabdyti gruodžio 11 dieną numatytą valstybės biudžeto priėmimą, atsižvelgus į ekspertų rekomendacijas perskirstyti ir atrasti lėšų mokytojų atlyginimams pakelti.


Antras reikalavimas - sudėlioti aiškias datas, kaip bus vykdomos derybos su mokytojų profesinėmis sąjungomis.


Profesinių sąjungų nuomone, mokesčių reforma yra žalinga Lietuvos viešajam sektoriui ir turėtų būti stabdoma. Profesinės sąjungos mano, kad premjero pasiūlytas derybų grupės modelis dėl viešojo sektoriaus yra skubotas ir neefektyvus. Profesinės sąjungos reikalauja, kad deryboms šiais klausimais vadovautų iki Naujųjų metų sudarytas komitetas iš kompetentingų ekonomikos ekspertų, profesinių sąjungų atstovų, visuomenės veikėjų ir kitų suinteresuotų asmenų.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)