Senjorų vienišumo problema: kaip jos išvengti?

Senjorų vienišumo problema: kaip jos išvengti?


Bendravimas brandžiame amžiuje užima svarbią vietą. Ką daryti vyresnio amžiaus žmogui, užauginusiam vaikus, baigusiam savo profesinę veiklą, pajutusiam vienatvę ir tuštumą gyvenime? Atsakymas vienas – surasti save iš naujo. Daug senjorų jaučiasi vieniši ne tik todėl, kad jų vaikai dirba ir gyvena atskirai ar užsienyje, bet ir todėl, kad baigus darbinę veiklą nutrūksta socialiniai ryšiai.


Kad tai netaptų problema, Kaune įsikūręs senjorų dienos centras „Keturlapis Dobilas“, kviečia Senjorus prisijungti prie dienos centro lankytojų gretų ir taip sumažinti vienišumo jausmą. Dienos centro tikslas - didinti pagyvenusio ir vyresnio amžiaus asmenų užimtumą, skatinti jų aktyvų dalyvavimą visuomeniniame gyvenime ir mažinti diskriminaciją dėl amžiaus.


Dienos centre senjorams vykdomos veiklos:


Čia senjorai kasdien aktyviai dalyvauja užimtumo grupėse, bendrauja su žymiais žmonėmis, dalyvauja Valstybinių švenčių minėjimuose, švenčia kalendorines ir asmenines šventes.

REKLAMA


Vyksta į teatrus, ekskursijas, muziejus, lanko renginius mieste. Senjorų pageidavimu galima mokytis anglų kalbos ir kompiuterinio raštingumo. Bet svarbiausia - randa bendraminčių ir turi su kuo turiningai bendrauti įvairiausiomis temomis. Labiausiai žmonėms trūksta bendravimo ir dėmesio. Šiame centre didžiausias dėmesys yra skiriamas bendravimui ir kiekvieno žmogaus išklausymui.


Šiuo metu Lietuvoje kas penktas gyventojas yra pagyvenęs – atšventęs šešiasdešimtmetį ir vyresnis. Vis aktualesnė tampa ir senyvo amžiaus žmonių priežiūros bei globos problema. Anksčiau tuo rūpindavosi artimieji ir šeimos nariai. Šiandien situacija stipriai pasikeitusi.


Nemaža dalis senjorų vaikų ir anūkų yra emigravę ir neturi galimybės skirti daug laiko ir dėmesio savo tėvams ir seneliams. Jeigu senjoras turi draugų ar mėgstamos veiklos, tai ir sulaukus aštuoniasdešimties ar devyniasdešimties, jo dvasinis gyvenimas bus visavertis. Jei jis turi bendraminčių ir jo neslegia vienišumas, tai tiek dvasinė, tiek fizinė sveikata bus ženkliai geresnė. Nemažai senolių, užauginusių vaikus bei anūkus, iš tiesų liko vieniši, bet jie dirbo bei kūrė Lietuvą ir dabar jiems būtina pagalba.

REKLAMA


Psichologai bei mokslininkai jau seniai nustatė ryšį tarp aktyvaus socialinio gyvenimo ir fizinės sveikatos. Mokslininkai įrodė, kad socialiniai kontaktai (arba jų trūkumas) gali smarkiai paveikti sveikatą, pavyzdžiui, nulemti nutukimą, uždegiminius procesus, hipertoniją ir kitas ligas.


Dienos centre organizuojami įvairiausi renginiai, kuriais bandoma praskaidrinti senjorų kasdienybę. Keturis kartus per mėnesį centre renkasi Moterų klubo narės. Šis klubas išskirtinis tuo, kad yra atviras visoms moterims, nepriklausomai nuo amžiaus, išsilavinimo ir pažiūrų. Kiekviena moteris gali dalintis viskuo, kuo nori, ir išmokti to, ko labiausiai trūksta.


Tikimasi, kad šio dienos centro dėka lankytojai sėkmingai integruosis į socialinį gyvenimą, bus atstatytos-sugrąžintos jų socialinės bei asmeninės kompetencijos ir užtikrintos saviraiškos galimybės bei sumažintas vienišumo jausmas ir bendravimo stoka.


Partnerių informacija.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)



Daugiau >>