Abiturientams - apsisprendimo metas: keisti pasirinkimą galės tik išimtiniais atvejais

Abiturientams - apsisprendimo metas: keisti pasirinkimą galės tik išimtiniais atvejais


Nacionalinis egzaminų centras (NEC) primena, kad šiemet abiturientai apsispręsti, kokius brandos egzaminus ketina laikyti, turi iki spalio 24 dienos.


Pasak NEC atstovų, anksčiau pasirinkę egzaminus abiturientai galės iš anksto tikslingai jiems ruoštis, o savivaldybėms ir mokykloms liks daugiau laiko susiplanuoti ugdymo procesą.


Apsisprendę dėl savo pasirinkimo vėliau moksleiviai jį koreguoti galės tik išimtiniais atvejais.


Kaip teigia NEC direktorė Saulė Vingelienė, pagrindiniai brandos egzaminų sistemos principai nesikeičia. Mokiniai gali rinktis laikyti ne daugiau kaip 7 egzaminus, iš kurių 2 - lietuvių kalbos ir literatūros ir dar vienas dalyko brandos egzaminas arba brandos darbas - yra privalomi.


„Anksčiau apsisprendę, kokius egzaminus planuoja laikyti, mokiniai turės daugiau laiko jiems ramiai ir nuosekliai ruoštis“, - sakė NEC vadovė.


Švietimo ir mokslo ministerijos patvirtintuose minimaliuose rodikliuose 2019 metais numatoma, kad stojantieji į universitetus ar kolegijas turės būti išlaikę lietuvių kalbos ir literatūros, užsienio kalbos bei matematikos brandos egzaminus.

REKLAMA


Išimtis - menų studijos, į jas stojantiems reikės dviejų valstybinių brandos egzaminų - lietuvių kalbos ir literatūros bei užsienio kalbos.


„Kadangi paankstintas egzaminų pasirinkimo terminas taikomas pirmą kartą, su Lietuvos moksleivių sąjungos atstovais apsvarstyta galimybė iki lapkričio 6 dienos, iki mokinių rudens atostogų pabaigos, atskirais atvejais kreiptis į mokyklos vadovą ir turimus pasirinkimus papildyti vienu ar kitu egzaminu. Tačiau norisi moksleivius paskatinti į pasirinkimą, kaip ir į pačius egzaminus, žiūrėti rimtai ir, nesant objektyvių priežasčių, sprendimo nekeisti“, - teigia S.Vingelienė.


Savivaldybių ir mokyklų pageidavimu, 2019 metų egzaminų, vyksiančių šeštadieniais, skaičius sumažintas nuo septynių iki dviejų, o likusių egzaminų datos integruotos į ugdymo procesą.


„Šeštadieniais vykstantys egzaminai sudarydavo nemažai nepatogumų tiek abiturientams, tiek ir mokytojams, tad šiemet norime, kad procesas vyktų sklandžiau, jam būtų tinkamai pasiruošta. Todėl egzaminų tvarkaraštis patvirtintas dar rugpjūčio mėnesį, o mokyklos antrojo pusmečio ugdymo planą jau dabar gali pradėti dėlioti taip, kad vykstantys brandos egzaminai netrukdytų kitų klasių mokinių ugdymo“, - aiškino NEC vadovė.

REKLAMA


Lietuvoje 2018-2019 mokslo metais 1115 bendrojo ugdymo mokyklose (2017 m. - 1125), dirba 33 tūkst. mokytojų (2017 m. - 33 658) ir mokosi 323,6 tūkst. mokinių.


Abiturientų skaičius šalies mokyklose mažėja. Pagal spalio 17 dienai NEC pateiktus mokyklų duomenis, šiemet abiturientų skaičius siekia 28,3 tūkst., 2017 metais buvo 30 768.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)