Nerimą keliančios Astravo AE elektros atsisakymo kaina - brangesnė elektra

Nerimą keliančios Astravo AE elektros atsisakymo kaina - brangesnė elektra


Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) pirmadienį svarstys elektros energijos rinkos kainos 2019 m. nustatymo klausimą. Siekiama nustatyti 20 proc. didesnę kainą, nei buvo nustatyta šiems metams. Tam įtakos turės ir elektros energijos nepirkimas iš Astravo atominės elektrinės (AE).


VKEKK dujų ir elektros departamento rinkos plėtros ir stebėsenos skyrius rekomenduoja nustatyti prognozuojamą elektros energijos rinkos kainą 2019 m., lygią 4,348 ct/kWh (43,48 Eur/MWh), t. y. 20,37 proc. didesnę rinkos kainą, negu buvo nustatyta 2018 m. (3,613 ct/kWh).


Kaip teigiama pažymoje, šiam kainos augimui didelę įtaką turės ir Energetikos ministerijos pateikti prekybos elektros energija taisyklių ir elektros energijos importo ir eksporto tvarkos aprašo pakeitimai.


Taisyklės keičiamos įgyvendinant pernai Seimo priimtą įstatymą, kuriuo pripažinta, kad Baltarusijoje statoma AE kelia grėsmę valstybės nacionaliniam saugumui, aplinkai ir visuomenės sveikatai. Šiame įstatyme įtvirtinta, kad į Lietuvos elektros energijos rinką negali patekti elektros energija iš trečiųjų šalių, kuriose veikia nesaugios AE.

REKLAMA


Naujoji tvarka numato, kad nuo elektros energijos gamybos Astravo AE technologinių bandymų pradžios jungiamųjų linijų tarp Lietuvos ir Baltarusijos pralaidumai prekybai bus lygūs 0 MW.


Tai, kaip skelbiama VKEKK pažymoje, sąlygoja, kad, pradėjus Astravo elektrinės bandymus, elektros energijos prekybai išduoti perdavimo sistemos pajėgumai bus lygūs 0 MW, todėl nebus komercinio srauto ties Lietuvos-Baltarusijos tarpsistemine jungtimi.


VKEKK duomenimis, 2017 m. elektros energijos importas iš trečiųjų šalių sudarė 36,4 proc., todėl darytina prielaida, jog 2019 m., pradėjus Astravo branduolinėje elektrinėje pagamintos elektros energijos technologinius bandymus, sumažės elektros energijos pasiūla, ir tai galimai didins elektros energijos kainas Lietuvos kainų zonoje.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)