Daugiau nei pusė jaunų gydytojų iš atlyginimo neišlaiko savo šeimų

Daugiau nei pusė jaunų gydytojų iš atlyginimo neišlaiko savo šeimų


60 proc. jaunų gydytojų iš atlyginimų neišlaiko savo šeimų ir tai, be abejonės, skatina smulkiąją korupciją. Taip spaudos konferencijoje Seime „Kada nebeduosime kyšių Lietuvos sveikatos sistemoje?“ sakė Jaunųjų gydytojų asociacijos (JGA) valdybos narys Aurimas Pečkauskas.


Pasak jaunųjų gydytojų atstovo, korupcija susijusi ne tik su mažais medikų atlyginimais, bet ir su neracionaliu resursų naudojimu gydymo įstaigose.


Kalbėdamas, koks atlyginimas patenkintų medikus ir sudarytų prielaidas neimti kyšių, A.Pečkauskas minėjo 2500 eurų atlygį per mėnesį, kurio reikėtų palaipsniui siekti.


„Mes nesame magiški sutvėrimai, kurie tiesiog gelbsti gyvybes. Galime konkrečiai paskaičiuoti, kiek atliekame procedūrų, kiek sunaudojame priemonių ir kokio finansavimo reikia“, - sakė A.Pečkauskas.


Jo teigimu, jaunieji gydytojai akcentuoja kuo didesnio viešumo, skaidrumo sveikatos sektoriuje būtinybę. Ypač - kuo skaidresnės E.sveikatos plėtros, nes tik taip būtų visiems matoma, kaip pacientai registruojasi pas gydytojus neapeidami registracijos korupciniais būdais.

REKLAMA


Metinėje konferencijoje „Kada nebeduosime kyšių Lietuvos sveikatos sistemoje?“, kuri penktadienio rytą prasidėjo Seime, dalyvauja pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos (POLA), „Transparency International“ Lietuvos skyriaus, Jaunųjų gydytojų asociacijos (JGA) atstovai ir Seimo naria.


Kalbėtojai apžvelgs kyšininkavimo paplitimą Lietuvoje ir tarp ES šalių.


Pagrindinės diskusijos temos - šeimos gydytojų požiūris į neoficialias priemokas, jaunųjų gydytojų siūlymai, kaip šalinti kyšininkavimo įpročius, kokių pokyčių kovos su korupcija sveikatos srityje laukia pacientai, kokių pokyčių skaidrinant sveikatos apsaugą sulauksime 2019 metais.


Konferenciją apibendrins diskusija, kurioje politikai, ekspertai ir konferencijos svečiai ieškos atsakymo, kokie galimi tolesni žingsniai kovojant su kyšininkavimo problema sveikatos sistemoje.


„Mums svarbu atsakyti į klausimą, kodėl Lietuvoje pacientai vis dar dažnai duoda, o gydytojai ima kyšius. Ar taip nusprendžia patys pacientai, ar jie yra skatinami tai daryti. Tiek pacientai, tiek gydytojai, tiek politikai, turime turėti vienodus atsakymus, kad efektyviai galėtume kovoti su šiuo mūsų visuomenės vėžiu“, - pabrėžė POLA prezidentas Šarūnas Narbutas.

REKLAMA


POLA akcentuoja, kad kyšių problema yra ypač aktuali onkologiniams ligoniams. Išgirdus vėžio diagnozę neretai paskutine viltimi lieka gydytojas. Dėl sveikatos įkeičiami butai, parduodami automobiliai, nes tiek gydymas, tiek vaistai kainuoja milžiniškus pinigus.


Neretai nemaža lėšų dalis skiriama ir gydytojams „atsidėkoti“.


Pasak POLA prezidento, vienas iš diskusijos tikslų - atsakyti į klausimą, kodėl Lietuvoje pacientai vis dar dažnai duoda, o gydytojai ima kyšius.


„Ar taip nusprendžia patys pacientai, ar jie yra skatinami tai daryti. Tiek pacientams, tiek gydytojams, tiek politikams svarbūs atsakymai į šiuos klausimus, kad būtų galima efektyviai kovoti su šiuo visuomenės vėžiu“, - sako Š.Narbutas.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)