Lietuvoje nuo kitų metų bus prieinamos medicininės kanapės

Lietuvoje nuo kitų metų bus prieinamos medicininės kanapės


Onkologiniai ligoniai, taip pat sergantys išsėtine skleroze, sunkiomis epilepsijos formomis, ŽIV/AIDS, turintys miego ir nerimo sutrikimų, kenčiantys nuo chroniškų skausmų galės gauti vaistus, kurių sudėtyje yra kanapių. Ketvirtadienį Seimas pritarė Narkotinių ir psichotropinių medžiagų kontrolės įstatymo pataisoms, įtvirtinant, kad tam tikrais atvejais sveikatos priežiūros tikslais būtų galima vartoti I sąraše esančius augalus, narkotines ir psichotropines medžiagas. Įstatymo pataisos įsigalios nuo kitų metų gegužės.


„Vaistai, registruoti Europos Sąjungoje, turintys kanapių savo sudėtyje, su griežta gydytojų priežiūra, rekomendacija, receptu bus išrašomi ligoniams, kurie serga išsėtine skleroze, vėžiu ir susiduria su labai rimtais po cheminės terapijos simptomais: nemiga, skausmu, pykinimu, taip pat autoimuninėmis ligomis. Tai yra istorinis sprendimas, kurį šis Seimas priima. Tai - pirmas žingsnis, kuris užtikrins, kad bent jau vaistai, kurie yra registruoti Europos Sąjungoje, būtų prieinami ligoniams Lietuvoje“, - sakė projekto iniciatorius Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Mykolas Majauskas.

REKLAMA


Nustatyta, kad vaistinius preparatus, kurių sudėtyje yra I sąrašo medžiagų, gaminti, importuoti, eksportuoti, verstis jų didmenine ir mažmenine prekyba turi teisę tik juridiniai asmenys, turintys atitinkamos rūšies licenciją verstis veikla, susijusia su vaistiniais preparatais, kurių sudėtyje yra I sąrašo medžiagų, ir II, III sąrašų narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis vadovaujantis Narkotinių ir psichotropinių medžiagų kontrolės įstatymo nuostatomis. Asmens sveikatos priežiūros įstaigos, kurių teikiamos paslaugos apima vaistinių preparatų, kurių sudėtyje yra I sąrašo medžiagų, vartojimą tose įstaigose, licencijos verstis tokia veikla nereikia.


Nustatyta, kad be Vyriausybės nustatyta tvarka išduodamo leidimo į I sąrašą įtrauktas medžiagas įsigyti, laikyti, gabenti Lietuvos Respublikos teritorijoje, gaminti, perdirbti; importuoti, eksportuoti, naudoti moksliniams tyrimams galima tik tais atvejais, kai atliekami klinikiniai vaistinių preparatų tyrimai su tiriamaisiais vaistiniais preparatais, kurių sudėtyje yra I sąrašo medžiagų.

REKLAMA


Įstatyme įtvirtinta, kad leidimus klinikiniams vaistinių preparatų tyrimams su tiriamaisiais vaistiniais preparatais, kurių sudėtyje yra I sąrašo medžiagų, išduoda Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba sveikatos apsaugos ministro nustatyta tvarka.


Iki šio įstatymo įsigaliojimo juridiniams asmenims išduotos atitinkamos rūšies licencijos verstis veikla, susijusia su II ir III sąrašų narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis.


Pirmoji įteisinti gydymą medicininėmis kanapėmis dar 2001 metais ryžosi Portugalija, vėliau - Nyderlandai, Suomija, Slovėnija, Čekija, Ispanija. 2017 metais medicinines kanapes įteisino Vokietija, Graikija ir Lenkija.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)