Sostinė kviečia judėti kitaip – startuos Europos judrumo savaitė

Sostinė kviečia judėti kitaip – startuos Europos judrumo savaitė


Šį sekmadienį, rugsėjo 16-ąją, vilniečiai ir sostinės svečiai kviečiami į Lukiškių aikštę, kuri suburs dviračiais, riedučiais, paspirtukais ir kitomis alternatyviomis priemonėmis judančius miestiečius. Simboliniu renginiu sostinėje bus atidaroma Europos judrumo savaitė (European Mobility Week), kurios metu vilniečiai skatinami pakeisti savo judėjimo mieste įpročius ir į darbą, mokymo įstaigas ar laisvalaikio vietas vykti ne automobiliu, o pasirinkta aplinkai draugiška transporto priemone, atsinaujinančiu sostinės viešuoju transportu ar pėsčiomis.


Europos judrumo savaitė yra minima kasmet rugsėjo 16-22 d. ir skiriama tam tikrai su tvariu judėjimu susijusiai temai. Šiemet Europos Komisijos inicijuojamos judrumo savaitės tema – „Transporto daugiarūšiškumas“, primenanti europiečiams savo judėjimui mieste išbandyti įvairias darnias transporto priemones bei derinti jas tarpusavyje. Šių metų Europos judrumo savaitės šūkis – „Pasirink ir judėk“ (Mix & Move). Jis atsispindės ir rugsėjo 16 d. vyksiančiame renginyje Lukiškių aikštėje.

REKLAMA


„Europos judrumo savaitė yra puiki proga mesti sau iššūkį ir pabandyti po miestą keliauti kitaip nei esame įpratę – draugiškiau aplinkai, lanksčiau ir įdomiau. Šių metų iniciatyvos tema kviečia atrasti ir išbandyti įvairius judėjimo mieste būdus. O mes Europos judrumo savaitės atidarymo proga kviečiame visus burtis, dalintis savo įspūdžiais su bendraminčiais, tarsi užkrėsti vieni kitus tokio judėjimo „virusu“.


Be to, raginame keliauti ne automobiliu, o renkantis alternatyvias transporto priemones, pavyzdžiui, paspirtuką ir sparčiai atsinaujinantį viešąjį transportą. Tvarias transporto priemones kviečiame rinktis ne tik judrumo savaitės metu, bet ir vėliau – taip prisidėsime prie gatvių išlaisvinimo nuo spūsčių, sumažinsime oro taršą ir triukšmą mieste“, – sako SĮ „Susisiekimo paslaugos“ direktorė Modesta Gusarovienė.


Sostinė kviečia judėti kitaip – startuos Europos judrumo savaitė


Lukiškių aikštėje – pramogų ir diskusijų apie darnų judrumą zona


Rugsėjo 16 d. nuo 12 iki 17 val. Europos judrumo savaitės atidarymo proga Lukiškių aikštėje bus įkurta speciali diskusijų, poilsio ir pramogų zona, kurioje vyks pokalbiai, mankštos, skambės muzika ir lauks įvairios pramogos.


Renginio metu susirinkusieji galės dalyvauti diskusijose. Vienoje jų – „Kodėl judame darniai“ – apie tvarias judėjimo mieste alternatyvas ir jų svarbą diskutuos „Citybirds“ įkūrėjas ir dizaineris Ignas Survila, rašytoja Rasa Sagė, darnaus judrumo ekspertė Kristina Gaučė, kineziterapeutas Eimantas Žeimys ir sveikatingumo motyvatorė Vlada Musvydaitė. Diskusiją moderuos TV laidų vedėja Ugnė Galadauskaitė.


Taip pat renginio metu vyks diskusija apie Vilniaus darnaus judrumo planą ir jo praktinę naudą miestiečiams. Diskusijoje dalyvaus Vilniaus miesto mero pavaduotojas Linas Kvedaravičius, Vilniaus administracijos vadovas Povilas Poderskis, vienas iš darnaus judrumo plano rengėjų Marius Berulis, antropologinėmis įžvalgomis dalinsis įmonės „Homoeminems“ atstovas Žemartas Budrys.

REKLAMA


„Didieji Lietuvos miestai dūsta nuo transporto priemonių sukeliamos oro taršos, piko metu pagrindines gatves sukausto automobilių spūstys, todėl kalbėti apie darnų judrumą ir kitokį kelionės pasirinkimo būdą yra tiesiog būtina – toks yra ir mūsų diskusijų renginyje tikslas. Paprastai sunku atsisakyti senų įpročių, juos pakeisti nėra lengva, ne išimtis ir tradicinio susisiekimo būdo pasirinkimas kasdieninėms kelionėms. Norėdami bent šiek tiek pakeisti šią situaciją turime gyventojus supažindinti su alternatyviais keliavimo būdais, jų teikiamais privalumais, prieinamumu bei naudojimosi galimybėmis“, – sako Susisiekimo ministerijos darnaus judrumo ekspertas Jonas Damidavičius.


Renginio dalyviai bus kviečiami ir pramogauti – vaikų ir tėvelių lauks pripučiamas kliūčių ruožas, o pirmiems 200 vaikų, į renginį atvykusiems pasipirtuku, riedlente, dviračiu, riedžiu ar kita alternatyvia transporto priemone, bus įteikti specialūs Europos judumo savaitės atminimo medaliai. Taip pat į renginį atvykusieji galės mankštintis kartu su fizinį aktyvumą ir judėjimą skatinančios iniciatyvos #Walk15 įkūrėja, sveikatingumo motyvatore V.Musvydaite, išmėginti įvairius paspirtukus ir sužinoti, kaip saugiai jais naudotis. Be to, renginio dalyviai bus kviečiami pasižymėti savo dviračius specialioje Lietuvos policijos įrengtoje palapinėje ir taip apsaugoti jį nuo ilgapirščių.


Europos judrumo savaitė tęsis iki rugsėjo 22 dienos, kuri visoje Europoje yra žinoma kaip Tarptautinė diena be automobilio. Šią dieną sostinės gyventojai ir miesto svečiai bus kviečiami nemokamai keliauti visais sostinės autobusais ir troleibusais – pakaks tik turėti galiojantį vairuotojo pažymėjimą. Šiemet ši diena sutampa ir su popiežiaus Pranciškaus vizitu Vilniuje, todėl visiems vilniečiams ir mieste besilankantiems patogiau bus keliauti viešuoju transportu.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)