Vidutinė šilumos kaina per metus sumažėjo 1,12 proc.

Vidutinė šilumos kaina per metus sumažėjo 1,12 proc.


Vidutinė centralizuotai teikiamos šilumos kaina rugpjūtį siekė 4,40 cento už kilovatvalandę (kWh) be PVM ir, palyginti su tuo pačiu praeitų metų mėnesiu, sumažėjo 1,12 proc., praneša Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija.


Anot Kainų komisijos, nustačius naujas bazines šilumos kainas, „Šalčininkų šilumos tinklų“ aptarnaujamiems vartotojams šiluma pinga 12,68 proc. (0,81 cento už kWh), nes buvo sumažintos šilumos tiekimo veiklos sąnaudos, o dėl bendrovės gautų papildomų pajamų vartotojams ketverius metus bus taikoma 0,24 cento už kWh šilumos kainą mažinanti kompensacija.


Dėl pigiau iš nepriklausomų šilumos gamintojų įsigytos šilumos rugpjūčio mėnesį, palyginti su liepa, 11,59 proc. (0,75 cento už kWh) sumažėjo šilumos kaina „Litesko“ filialo „Vilkaviškio šiluma“ aptarnaujamiems vartotojams.


Dėl brangiau įsigyto biokuro „Kretingos šilumos tinklų“ aptarnaujami vartotojai minimu laikotarpiu už šilumą moka 8,23 proc. (0,46 cento už kWh be PVM) brangiau, nežymiai - 4,78 proc. (0,46 cento už kWh ) didėjo ir „Šilalės šilumos tinklai“ tiekiamos šilumos kaina.

REKLAMA


Tarp penkių didžiųjų miestų rugpjūtį už šilumą mažiausiai moka Kauno, daugiausiai - Panevėžio gyventojai.


Palyginti su liepos mėnesiu, rugpjūtį ,,Klaipėdos energijos“ aptarnaujamiems vartotojams šilumos kaina mažėjo 5,68 proc., ,,Šiaulių energijos“ vartotojams - 1,47 proc.


,,Kauno energijos“ aptarnaujamiems vartotojams rugpjūčio mėnesį šilumos kaina didėjo 0,28 proc. ,,Panevėžio energijos“ ir „Vilniaus šilumos tinklų“ aptarnaujamiems vartotojams rugpjūčio mėnesį šilumos kaina nesikeitė.


Kainų komisijos teigimu, rugpjūtį mažiausia šilumos kaina yra Utenoje (3,80 cento už kWh su PVM), didžiausia - Biržų rajone (8,80 cento už kWh su PVM). Nors Biržuose šilumai gaminti naudojamo kuro struktūroje 88 proc. sudaro biokuras, tačiau čia šilumos kaina išlieka aukšta dėl realizuojamos šilumos kiekio sumažėjimo.


Nuo 2010 metų gamtinių dujų dalis bendroje šilumos gamybai naudojamo kuro struktūroje tolygiai mažėjo. 2016 metais, palyginti su 2015 metais, šilumos energijai gaminti naudojamo kuro struktūroje gamtinių dujų dalis mažėjo 5 procentiniais punktais - nuo 44,5 proc. iki 39,5 proc., o biokuro dalis augo 5,2 procentinio punkto - nuo 53,5 proc. iki 58,7 proc.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)