Kodėl bendradarbystė geriau nei tradicinis biuras ar darbas iš namų?

Kodėl bendradarbystė geriau nei tradicinis biuras ar darbas iš namų?


Bendradarbystės erdvių skaičius pasaulyje 2011 metais siekė 1 130, o 2017 metais išaugo iki 13 800. Ekspertai prognozuoja, kad 2020 metais kas antra verslo įmonė ar laisvai samdomas specialistas rinksis bendradarbystę. Ir nors apie šį darbo stilių šiandien mūsų šalyje yra kalbama vis dažniau, tačiau dar populiaru manyti, kad bendradarbystės erdvė – tai triukšminga kavinė. Čia dirbantys žmonės įvardina privalumus, kuo bendradarbystė lenkia tradicinį biurą ar darbą iš namų.


„Informacinių technologijų laikais daugelio mieste dirbančių žmonių veikla išoriškai niekuo nesiskiria: kompiuteris, pasitarimas su kolegomis, pokalbis telefonu, korespondencijos gavimas ar siuntimas, kavos ar pietų pertrauka, verslo susitikimas kavinėje. Vadinasi, tomis pačiomis bendradarbystės erdvėmis gali naudotis labai skirtingų specialybių žmonės“, – aiškina „Technopolio“ paslaugų vadovė Vytautė Tutkutė, pridurdama, kad bendradarbystės erdvė – modernus produktas, turintis dalijimosi ekonomikos ir atvirų socialinių ryšių bruožų.

REKLAMA


Sostinės Ozo parke įsikūrusiame „Technopolio“ biurų pastate bendradarbystės erdvė užima vieną šio pastato aukštų. Čia suplanuotos įvairiems poreikiams skirtos zonos: maži biurai 1–6 asmenims, tyliam darbui skirta erdvė, kūrybiškesniam darbui ar poilsiui skirta erdvė. Pasak V.Tutkutės, bet kokio tipo verslas ar pavieniai specialistai gali išsirinkti sau tinkamiausią darbo vietą, reikalingas paslaugas ir mokėti tik už tai, kuo naudojasi darbuotojas.


V.Tutkutė pastebi, kad naujai susikūrusios ar ką tik į rinką įžengusios įmonės dažniausiai nežino, kiek darbuotojų joms reikės rytoj. Todėl nesinori įsipareigoti ilgalaikėmis patalpų nuomos, administravimo, įvairių kitų paslaugų teikimo sutartimis. Tokia erdve drąsiai gali naudotis tiek ką tik franšizę įsigijęs verslas, tiek tarptautinis investuotojas su nauju skubiu projektu konkrečioje šalyje ar laisvai samdomas specialistas, kuriam reikia darbo vietos kelioms valandoms per dieną. Bendradarbystės erdvė tinka ir dvi savaites trunkančiam metinių planų aptarimui su kolegomis iš padalinio užsienyje.

REKLAMA


Vieta naujoms pažintims


Kodėl bendradarbystė geriau nei tradicinis biuras ar darbas iš namų?


Kelionių verslo platformos „TravelPort“ paskyrų administratorė Justina Prascieniūtė bendradarbystės erdve naudojasi daugiau nei metus. Tokį sprendimą lėmė tai, kad ji – vienintelė įmonės atstovė Lietuvoje, be to, mėgsta bendrauti ir nebūti užsidariusi tarp keturių sienų.


„Ši erdvė – vieta užmegzti naujoms pažintims, plėsti klientų ratą. Taip pat gera išeitis žmonėms, kurie dirba iš namų, tačiau nėra iki galo tuo patenkinti. Darbas ne namuose dažnai būna žymiai našesnis. Man asmeniškai namuose kartais atsiranda kitų darbelių, sunku susikaupti. bendradarbystės erdvėje tvyro darbinė atmosfera, taigi, net jeigu ir nėra noro, nelieka kitos išeities kaip tik dirbti“,– tvirtina J.Prascieniūtė.


Nekilnojamojo turto tarpusavio skolinimo platformos „EstateGuru“ verslo vystymo konsultantas Tomas Grižas kartu su kolegomis jau kiek daugiau nei metus naudojasi tiek UMA bendradarbystės erdve, tiek šiai zonai priklausančiu privačiu biuru. Bendradarbystės erdvėje T.Gižas darbo tikslais praleidžia 1–2 valandas per dieną: susitikimams, kūrybiškoms užduotims atlikti.


Išlaisvina nuo rūpesčių ir padeda taupyti


Kodėl bendradarbystė geriau nei tradicinis biuras ar darbas iš namų?


Paklaustas, kiek jam ar jo įmonei padeda sutaupyti toks biuro pasirinkimas, jis sako, kad užtenka įvertinti kavos kainą.


„Vienas puodelis geros kavos bet kur kitur kainuoja apie 2,5 eurų. Per dieną – mažiausiai du puodeliai. Vadinasi, tai – mažiausiai 100 eurų per mėnesį vienam žmogui. Nereikia rūpintis švara, produktų užsakymu, kitais biuro administravimo klausimais. Nereikia mokėti už patalpas ar paslaugas, kuriomis nesinaudoji. Reikia susitikimų kambario – prašom. Verslo pietūs? Prisėskime restorane, papietaukime ir aptarkime rūpimus klausimus. Kavos? Drąsiai“, – naudą skaičiuoja „EstateGuru“ darbuotojas.


Be skanios kavos, T.Grižą čia džiugina besiformuojanti bendruomenė, įdomūs renginiai, komfortabili verslo, bendravimo aplinka. Visa tai leidžia pasijusti didelės ir progresyvios bendruomenės dalimi.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)