Akordeono festivalio nuotykių Vilniuje pradžia

Akordeono festivalio nuotykių Vilniuje pradžia

Johannos Juholos kūrybos ir grojimo maniera peržengia bet kokias stilių ir žanrų sienas.


XX Tarptautinis akordeono festivalis “Vilnius 2017” lapkričio 10-24 dienomis, kviečia kartu švęsti Jubiliejinius metus. Jūsų laukia išskirtiniai, plataus profilio atlikėjų koncertai ir teatriniai performansai, o žanrų gausa nuo klasikinės, akademinės, elektroninės, eksperimentinės muzikos iki džiazo, tango, klezmer ir pop projektų, suteiks plačias pasirinkimo galimybes net pačiam įnoringiausiam klausytojui.


Lapkričio 10 d. 19 val. Šv. Kotrynos bažnyčioje, dvi savaites trunkančio, žaižaruojančio stiliais ir instrumentų įvairove, festivalio programą pradės muzikos iliuzijų ir šviesų šou projektas Johanna Juhola & Imaginary Friends.


Suomijos akordeono princesė Johanna Juhola ir gimtinėje, ir Europoje yra tokia populiari, kad jai patikėta atidaryti Helsinkyje 2007 metais vykusią Euroviziją. Šios fenomenalios atlikėjos įvaizdis, primenantis Pepę Ilgakojinę bei jos žaismingi muzikiniai pasakojimai, lydimi įtaigios garso režisūros bei išradingų projekcijų, žiūrovą nukelia į vaizduotės užribius ir įkrauna džiugesio baterijas.


Johannos Juholos kūrybos ir grojimo maniera peržengia bet kokias stilių ir žanrų sienas, vaizdžiai tariant, jos meistriškumas tiesiog plevena virš bet kokio apibrėžtumo. Kerinčiai besišypsanti virtuozė garsais ir vaizdais žongliruoja taip, kad tampa nebeįmanoma ir net nebesinori atskirti, kiek jos pasirodyme yra autoironijos ir kiek – vaikiškumo.

REKLAMA


Jos kompozicijose persipina paraleliniai argentinietiško ir suomiško tango pasauliai, atvedantys prie melancholiškų šiaurietiško folkloro ištakų ir susiliejantys su saulėta ir flirtuojančia pop muzika bei iškalbinga elektronika. Jos istorijos pasakoja išgalvotus nuotykius, pavyzdžiui, apie meilės romaną tarp vairuotojo ir navigacinės įrangos, apie šlubą tango šokėją, dainuojantį banginį ar begemotą šokių aikštelėje.


Suomijos scenoje Johanna Juhola gerai žinoma dėl savo bendradarbiavimo su tokiomis grupėmis kaip Tango-orkesteri Unto, Las Chicas del Tango, Troka ar Spontaani Vire, taip pat gausiu būriu atlikėjų. Ji stebina savo energija ir našumu: leidžia muzikinius albumus, koncertuoja tarptautinėse scenose, nuolat kuria muziką teatrui, cirkui, filmams, televizijai bei savo projektams, kuriuose siekia atskleisti visą akordeono potencialą ir plėtoti originalų stilių.


Johannos Juholos muzikiniai ieškojimai prasidėjo jau vaikystėje, kai pianino pamokas ji iškeitė į švokščiančias akordeono dumples ir blizgius mygtukus. Būdama 22 metų ji laimėjo pirmąją vietą tarptautiniame A. Piazollos konkurse. Po dvejų metų ji vėl laimėjo A. Piazollos konkursą, jau kaip dueto su Milla Viljamma narė – netrukus atsirado ir debiutinis jųdviejų albumas "Piazolla Passage". 2006 metais atlikėja sulaukė didžiulio dėmesio kaip kompozitorė: išleido solinį albumą "Miette" bei prisidėjo prie  šiuolaikinės – klasikinės - tradicinės folk muzikos grupės „Troka“ kompaktinės plokštelės "Raharinki" kūrimo. Jos populiarumo kreivė ženkliai šoktelėjo aukštyn, kai 2007 metais milijonai žmonių visame pasaulyje pamatė jos kompoziciją "Fantasiatango", kuria ji atidarė Eurovizijos dainų konkursą Helsinkyje.

REKLAMA


Akordeono festivalio nuotykių Vilniuje pradžia


Lapkričio 16 d., 19 val. LMTA Didžiojoje salėje (Gedimono pr. 42) įvyks išties šis tas kosmopolitiško – nuskambės virtualus Live koncertas Vilnius-Kopenhaga-Helsinkis, rengiamas kartu su LMTA muzikos inovacijų studijų centru, Danijos Karališkosios muzikos ir Helsinkio J. Sibelijaus muzikos akademijomis. Koncerto metu skambės aktualioji akordeono muzika, nebe pirmą kartą nutiesianti virtualius muzikinius tiltus tarp Lietuvos ir kitų šalių aukštųjų muzikos mokyklų.


Šiuolaikinės akordeono muzikos idėjas įkūnys lapkričio 19 dienos(A. Goštauto g. 1 16 val.) koncertas Vytauto Kasiulio muziejuje. Jame gros ryškiausi jaunosios kartos atlikėjai Tadas Motiečius ir Agnė Dūkštaitė. Panašu, kad vieno įdomiausių lietuvių dailininkų Vytauto Kasiulio meninių ieškojimų dvasia puikiai susišaukia su akordeono muzikos atradimais – jau keleri metai tarp eksponuojamų menininko drobių rengiami akordeono muzikos koncertai sutraukia būrį klausytojų.


Lapkričio 22 d. 18 val. (Gedimino pr. 42) LMTA Didžiąją salę drebins ansamblio ContemporACCO ir LMTA šiuolaikinės muzikos katedros studentų atliekamos naujų kūrinių premjeros. Tai savaime veržlumo kupinas įvykis, nes jauni žmonės gros jaunų žmonių kūrybą. Taigi, nauja bus derinama su sena, žinoma su nežinoma, ir tos priešybės, būna, virsta stipriu sprogstamuoju mišiniu! Klausytojams, mėgstantiems naujoves, bus ką atrasti, o tai garantuoja ContemporACCO


www.akordeonofestivalis.lt
Bilietus platina www.bilietai.lt







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)