Norintys išskirtinio numerio turės laikytis taisyklių

Norintys išskirtinio numerio turės laikytis taisyklių

Vardinis numeris negali sutapti su neigiamas emocijas keliančiais žodžiais, svetimybėmis ar būti į juos panašus.


Nuo lapkričio keičiasi valstybinių numerių ženklų sudarymo, rezervavimo ir skyrimo registruojamoms transporto priemonėms taisyklės. Kokius ir kaip galėsime užsakyti bei kokiais atvejais bus atšaukti jau išduoti vardiniai numeriai?


Emilija ČEPULIONYTĖ


Reikės pasirūpinti iš anksto


Registruojant transporto priemones, VĮ „Regitra“ daugiausia išduodama bendrojo naudojimo numerių, kurių dalies kombinacijų pasirinkti negalima. Tačiau taip pat siūloma užsisakyti pageidaujamus valstybinių numerių ženklų derinius iš numatomų gaminti serijos. Gaminami jie bus ne paeiliui, o pasirinkus ir tik sumokėjus už paslaugą.


„Populiarių skaičių kombinacijų numerių ženklai, kaip ir visi kiti, patenkantys į planuojamų gaminti sąrašą, buvo gaminami iš eilės, nebūtinai užsakius klientui. Nuo šiol taip nebebus, todėl norinčiuosius įsigyti išskirtinius numerių ženklus kviečiame tuo pasirūpinti iš anksto. Be to, taip bus sudaryta galimybė įsigyti ne tik tuos populiarių skaičių kombinacijų numerių ženklus, kurie numatyti gaminti, bet ir tuos, kurie nebuvo naudoti anksčiau“, – teigia „Regitros“ Veiklos departamento direktorius Darius Jurgutis.

REKLAMA


Numatomų gaminti numerių ženklų raidžių seka parenkama ne atsitiktinai, o abėcėlės tvarka, skaičių seka – didėjimo tvarka. Deriniuose abėcėlės tvarka pirmiausia keičiama paskutinė, po to – priešpaskutinė raidė ir t. t. Pavyzdžiui, nuo AAA iki AAZ, po to nuo ABA iki ABZ. Prie numatomų gaminti ženklų serijos (rezervuotų derinių grupės) automatiškai priskiriami ir didžiausią paklausą turintys deriniai. Tai – populiarios skaičių kombinacijos, pavyzdžiui, 001, 200, 777, 222.
Susipažinti su numatomų gaminti numerių ženklų raidžių derinių sąrašu klientai gali VĮ „Regitra“ padaliniuose ar interneto svetainėje www.regitra.lt.


Reikalavimai vardiniams numeriams


Žmonės, pageidaujantys išskirtinių numerių, turi galimybę rinktis vardinius. Vardinis numeris – tai asmens pageidavimu pasirinktas numerio ženklas su bet kokiu skaičių ar skaičių ir raidžių deriniu. Automobilių ir priekabų vardinius numerius gali sudaryti nuo 1 iki 6 simbolių, motociklų – nuo 1 iki 5, tačiau bent vienas iš šių simbolių privalo būti skaičius. Automobilio vardinio numerio simbolių derinys negali sutapti su bendrąja tvarka išduodamų numerių ženklų deriniu, taigi negali iš eilės eiti 3 raidės ir 3 skaičiai. „Jei asmuo pageidauja vardinio numerio ženklo su 3 raidėmis ir 3 skaičiais, siūlome apkeisti skaičių ir raidžių vietas ar kitaip išdėlioti pageidaujamus simbolius. Ši taisyklė taikoma ir motociklų bei priekabų vardiniams numeriams“, – sako D. Jurgutis.

REKLAMA


Vardinis numeris ar jo derinio dalis negali sutapti su nepadoriais, žargoniniais, neigiamas emocijas keliančiais žodžiais, svetimybėmis, keiksmažodžiais ar būti į juos panašus. Prie šių žodžių priskiriami ir lietuvių bei užsienio (rusų, lenkų, anglų, vokiečių, ispanų) kalbų žodžiai, kurie gali būti suvokiami kaip niekinimas, neapykantos skatinimas ar kurstymas diskriminuoti žmonių grupes ar joms priklausančius asmenis dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, religijos, įsitikinimų ar pažiūrų. Vardiniuose numeriuose esantis užrašas taip pat negali sutapti su valstybių, tarptautinių organizacijų pavadinimais, valstybių vadovų pavardėmis ar jų santrumpomis, nacistinės Vokietijos, SSRS valstybių, nacistinių ar komunistinių organizacijų pavadinimais, nacistinių ar komunistinių vadovų pavardėmis ar jų santrumpomis.


Galės būti atšauktas


Nuo lapkričio vairuotojų laukia dar viena naujovė – net ir išduotas vardinis numeris galės būti atšauktas, jeigu sukels neigiamą visuomenės ar kitų valstybės institucijų reakciją. Neatitikę specialiųjų reikalavimų, galės būti atšaukiami ne tik pagal naująją tvarką išduoti numeriai, bet ir tie, kurie buvo išduoti anksčiau. Tokiu atveju klientui bus pasiūlyta pasirinkti kitą norimą derinį. „Norime atkreipti dėmesį, kad jei asmuo atsisakys tai padaryti, pinigai nebus grąžinami, numeris bus pripažintas negaliojančiu, o transporto priemonė – išregistruota“, – pabrėžia D. Jurgutis.



Naujoji tvarka užtikrins, kad būtų atidžiau žiūrima į raidžių ir skaičių bei jų derinių reikšmes, santrumpų atitikmenis. Pavyzdžiui, skaitmuo 1 gali būti skaitomas kaip raidė I, 2 – kaip skiemuo „du“ ir t. t.


Bus pasitelktos viešos paieškos ir kalbų vertimo svetainės siekiant įvertinti, ar numerių užrašuose nėra nuostatoms prieštaraujančių lietuvių ar užsienio kalbos žodžių atitikmenų. Jei atsakingam darbuotojui kils abejonių dėl vardinio numerio, savo išvadas dėl jo tinkamumo teiks „Regitros“ Transporto priemonių registracijos, Klientų aptarnavimo ir Komunikacijos skyrių atstovai.


Ir vardai, ir simboliai


Pasak „Regitros“ atstovo, dažniausiai vardinius numerius užsisako juridiniai asmenys. Jų numeriuose figūruoja įmonės pavadinimas ar jo fragmentas – taip siekiama reklamuoti įmonę ir jos paslaugas. Fiziniai asmenys vardiniams numeriams dažniausiai renkasi savo vardus, inicialus, svarbias datas ir skaičius jų gyvenime, neretai ir automobilio prekių ženklo ar modelio pavadinimą.
Norint įsigyti vardinį numerį, reikia užpildyti prašymą „Regitros“ padalinyje arba elektroninėje sistemoje eKETRIS ir nurodyti pageidaujamą numerio užrašą. Jei norimas derinys atitinka visus reikalavimus, jis patvirtinamas ir, sumokėjus už paslaugą, vardinis numeris pagaminamas per 10 darbo dienų. Esant tokiai situacijai, kai vienu metu pateikiami keli vienodi prašymai sudaryti ir skirti vardinį numerį, pirmumą turi tas, kurio prašymas pateikiamas anksčiau.


Lengvųjų automobilių bendrojo naudojimo valstybinių numerių ženklų kaina siekia 15,06 euro, numatomų gaminti – 144,81 euro už vieną rinkinį, jei užsakomi daugiau nei du rinkiniai, vieno kaina – 115,85 euro, vardinių numerių – 1 448,10 euro.

REKLAMA


Svarbu


Pamesti ar pavogti valstybinių numerių ženklai skelbiami negaliojančiais. Taip siekiama išvengti jų panaudojimo nusikalstamai veikai. Dėl šios priežasties tokie pat numerių ženklai nėra gaminami ir išduodami. Tiesa, atsižvelgiant į poreikį, jau 2018 m. balandį įsigalios nauja tvarka, kuri vieną kartą leis valstybinio numerio plokštelę išduoti pakartotinai.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>