Gimdyti jau galima ir su muzika, ir su padėjėja

Gimdyti jau galima ir su muzika, ir su padėjėja

Gimdyvės dažnai iš anksto pasirengia gimdymo planą, kuriame surašo, kokia poza norėtų gimdyti ir ką norėtų matyti šalia.


Kadaise moterys gimdė namuose, gelbstint pribuvėjai. Šiandien, naujųjų technologijų amžiuje, gimdyvės dažnai reikalauja Cezario pjūvio operacijos, nuskausminamųjų vaistų arba šaukiasi gimdyvių padėjėjas. Būna ir itin įnoringų pageidavimų, tarkime, prie gimdymo lovos pastatytos vazos su gėlėmis bei kvapiųjų žvakių...

Birutė JANČIENĖ


Cezario pjūvis


Šiandien ne viena būsimoji mamytė atsisako gimdyti natūraliai − reikalauja operacijos. Kodėl? Mažiau vargo, skausmo ir kančių. Vyrauja nuomonė, jog Cezario pjūvis – saugesnis, patogesnis, patikimesnis ir greitesnis būdas baigti nėštumą. Skaičiai akivaizdūs. 1995 m. Lietuvoje Cezario pjūvio operacija buvo atlikta vos apie 10 procentų visų gimdyvių, tuo tarpu pastaraisiais metais šis skaičius išaugo kone tris kartus.


Šiuo metu Lietuvoje Cezario pjūvio operacija atliekama vienai iš keturių gimdančių moterų. Natūralaus gimdymo šalininkai skambina pavojaus varpais. Juk daugybę metų moterys gimdė pačios! Nėštumas nėra liga, kurią privalu „išoperuoti“. Be to, ir tiesioginio ryšio tarp vis dažniau pasitaikančių Cezario pjūvių ir mažėjančio kūdikių bei gimdyvių mirtingumo nėra nustatyta. Lietuva akušerijos ir neonatologijos srityje vejasi išsivysčiusias pasaulio šalis.

REKLAMA


Jau du dešimtmečius egzistuoja trys medicinos paslaugų lygiai: pirmasis – ambulatorinė nėščiųjų priežiūra, antrasis – miestų ligoninės, trečiasis – Santariškių bei Kauno klinikų perinatologijos centrai. Jei nėštumas patologinis, gimdyvės siunčiamos į trečiojo lygio įstaigas, kur joms suteikiama kvalifikuota pagalba.

Kada išties operacija būtina?


Anot akušerės ginekologės Ritos Banevičienės, Lietuvoje Cezario pjūvio operacija atliekama tik esant medicininėms indikacijoms. Tačiau akivaizdu, jog operacijų skaičius auga. Kodėl? „Ribojimų kartelė vis leidžiama žemyn. Taip pat padažnėjusių operacijų tendencijoms turi įtakos ne tik išplėstas indikacijų sąrašas, bet ir noras pasiekti greitą bei neabejotinai gerą rezultatą. Be to, atsiranda vis naujų technologijų ir daug kitų priežasčių. Žinoma, įtakos turi ir pacientų teisės.


Kartais Cezario pjūvio operacija atliekama dėl sunkiai prognozuojamos gimdymo eigos“, − sakė specialistė. Skalpelio būtina griebtis tuomet, kai natūralus gimdymas kelia grėsmę gimdyvės arba vaisiaus sveikatai. Kokie tie kritiniai atvejai? Placentos pirmeiga, pernelyg stambus vaisius arba netaisyklinga jo padėtis gimdoje, gresiantis gimdos plyšimas, sunkios gimdyvės ligos − širdies ir kraujagyslių, onkologinės.

REKLAMA


Cezario pjūvis išgelbsti ir AIDS sergančių motinų kūdikius. Išvysdamas pasaulį atlikus tokią operaciją, vaikelis neužsikrečia ŽIV virusu. Operacija gelbsti ir daugiavaisių nėštumų (dažnai − po pagalbinio apvaisinimo) atvejais. Tačiau pasitaiko atvejų, kai moteris gali pagimdyti pati, tačiau primygtinai reikalauja operacijos, nes prisiklausė draugių pasakojimų, skaitė reklaminių straipsnių ir pan. Ir kas tuomet? Medikai stengiasi atkalbėti būsimąją mamytę nuo tokio žingsnio, tačiau, būna, ji tik trinkteli durimis ir išskuba pas kitą (galbūt privačios klinikos) gydytoją, kuris jos norus… išpildo.


Kodėl, nesant rizikos faktorių, atliekama Cezario pjūvio operacija? Tiesiog norima apsidrausti nuo netikėtumų! Be to, taip užbaigiant nėštumą, gimdymas netrunka ištisą parą. Kita vertus, juk ir gimdant natūraliai pasitaiko nemalonių staigmenų, kai kas nors nutinka motinai ar vaikeliui. Tuomet, žinoma, kaltinami medikai − kažką pražiopsoję, pavėlavę, galop, laiku nesigriebę operacijos! Štai taip! Operacija − dėl šventos ramybės!


Gimdyti jau galima ir su muzika, ir su padėjėja

Kūdikio laukimas - ypatingas visai šeimai.


Gimdymas vandenyje


Šiandien būsimosios mamytės gali gimdyti ir vandenyje. Žinoma, ne visuose gimdymo namuose yra tokios galimybės. Štai skubiai į vieną rajono ligoninę atskubėjusi gimdyvė piktinosi, kodėl čia nėra sudaryta sąlygų gimdyti vandenyje? Juk Kaune esančiuose Krikščioniškuosiuose gimdymo namuose tokia galimybė yra, tik bėda, kad iki Kauno ji jau nespės!


Akušerė ginekologė Rita Banevičienė teigia, jog gimdyti vandenyje buvo viena iš teorijų apie natūralų gimdymą, artimą prigimtiniams žmogaus poreikiams. Buvo teigiama, jog gimstančio kūdikio patekimas į tokią pačią terpę − iš vaisiaus vandenų į vandenį − sumažina vaisiaus traumų tikimybę, palengvina gimdymą.


Tačiau jokių moksliškai pagrįstų klinikinių tyrimų, patvirtinančių šią teoriją, nėra. „Manau, kad jau pergyvenome gimdymo vandenyje, žvakių apsuptyje ar kabant ant skersinių erą. Akušerijoje tai buvo naujo, po griežtų sovietinių postulatų ir apribojimų užgimusio laikotarpio metas, kai, keičiant požiūrį į gimdymą, artimųjų dalyvavimą jame, natūralų naujagimio maitinimą krūtimi ir pan., buvo laužomos nusistovėjusios dogmos“, − teigia specialistė.



Gimdyvių amžius


Pastaraisiais metais pastebima vyresnių (perkopusių per 35 metus) gimdyvių tendencija − tokių moterų daugiau nei 15 procentų, kai, pavyzdžiui, prieš trisdešimt metų jų buvo apie 8 procentus. Be abejo, keturiasdešimtmetės gimdyvės, palyginus su dvidešimtmetėmis, turi daugiau sveikatos problemų. Todėl natūralu, kad vyresnio amžiaus moterims dažniau prireikia atlikti Cezario pjūvio operacijas. Tačiau tikrai ne visuomet.


Štai 42 metų jonavietė Jovita neseniai pagimdė sveikus ir guvius dvynukus. Anot moters, nors medikai tikino, esą, geriau būtų operuoti, vis dėlto, ji ryžosi natūraliam gimdymui. Juolab kad kūdikiai buvo nedidelio svorio ir puikiai „pasiruošę“ didžiajam atėjimui – gimdymo takais „ėjo“ galvos pirmeiga.


Gimdyti jau galima ir su muzika, ir su padėjėja

Pastaraisiais metais pastebimai daugėja vyresnių (perkopusių per 35 metus) gimdyvių.


Išjaustos patirtys


39-erių kaunietė Evelina augina dvi žavias dukrytes. Vyresnėlę, dešimtmetę Ditę, gimdė natūraliai, o jaunėlė Smiltė gimė atlikus Cezario pjūvio operaciją. Ponia Evelina ir šiandien pirmąjį gimdymą prisimena su siaubu. Iki šiol girdi šiurkščius medikų raginimus: „gimdyk!“, „stumk!“, „ką, miegoti susiruošei?!“. Gimdymo metu Ditei lūžo raktikaulis, ji gimė pridususi ir ištisą parą praleido reanimacijos palatoje. Nematydama vaiko, Evelina kraustėsi iš proto. Taigi kentėjo ne tik fiziškai, bet ir psichologiškai. Todėl antrąją dukrą gimdė iš anksto „susitarusi“ su ginekologe, kad bus atliekamas Cezario pjūvis.


Ką reiškia susitarti su medike dėl nebūtinos operacijos? Dviejų dukrų mama šypsosi, esą gydytoja turi „pripaišyti“ medicininių indikacijų. Štai ir viskas! Visgi Cezario pjūvis – operacija, lieka randas? Moteris džiaugiasi, jog randas greitai sugijo, užtat ji nepatyrė nė menkiausio diskomforto.


Anot medikų, moterys dažnai atsisako natūraliai gimdyti bijodamos skausmo. Tačiau tokie būgštavimai nėra pagrįsti. Šiandien skausmas malšinamas vaistais, ir gimdyvė tikrai nepatiria siaubingų kančių. Ar natūraliai gimę vaikai sveikesni už „cezariukus“? Natūralaus gimdymo šalininkai tvirtina, jog naujagimiai, gimę po Cezario pjūvio, dažniau serga diabetu, bronchine astma, įvairiomis alerginėmis ligomis. Be to, natūraliai gimusių vaikų imunitetas yra stipresnis, jie rečiau serga kvėpavimo takų ligomis.

Į ligoninę – su gimdymo planu


Gimdyvės dažnai iš anksto pasirengia gimdymo planą, kuriame surašo, kokia poza gimdymo metu norėtų gulėti ar sėdėti, kokius žmones pageidautų matyti šalia savęs šią svarbią akimirką ir pan. Tačiau, pasak medikų, gimdant dažnai tie planai apsiverčia aukštyn kojomis. Gimdymo metu paaiškėja, kad pagal išankstinį planą numatyta poza moteriai išvis nepatogi, o ranką spaudžiantis perbalęs sutuoktinis (vėlgi – asmuo pagal planą) tiesiog veda iš proto!

REKLAMA


Būna, kad gimdyvei prisireikia ir psichologo pagalbos. Kai moteris nori to ar ano, o šalia trypčiojantis sutuoktinis nepritaria. Kyla konfliktas, slegia psichologinė įtampa, kurią bando nuslopinti psichologas. Tarkime, gimdyvė ūmai persigalvoja ir pareikalauja, kad jos vyras išeitų iš palatos. Šis gi užsispiria, esą taip nebuvo sutarta! Ir ką? Ugnis! O kūdikis jau visai pakeliui. Arba sutuoktiniai nesutaria dėl muzikinio fono (kaip žinoma, gimdyvė gali atsinešti mėgstamą kompaktinę plokštelę ir klausyti jai patinkančios muzikos).


Pavyzdžiui, būsimoji mamytė vietoj Johano Štrauso nori girdėti Richardą Vagnerį… Pasitaiko, kad prisiekusi natūralaus gimdymo šalininkė po stiprių sąrėmių bangos ima reikalauti Cezario pjūvio ar bent jau nuskausminamųjų vaistų.


Gimdyvės artimieji


Gydytojai akušeriai tvirtina prisižiūrintys įvairių vaizdų ir girdintys visokių kalbų. Sako, sutinką tokių malonių Lietuvos žvaigždžių, kad patiems drovu nuo tokio paprastumo. Štai puikiai pažįstamas veidas, svarbi persona, tačiau jokių išskirtinių pageidavimų, jokio susireikšminimo!


Užtat kitąsyk masyviais kaklo papuošalais pasidabinę tėčiai ir ryškiai išsidažiusios naujalietuvės, oi kaip šokdina! Būna, kad reikalauja į gimdymo palatą atnešti gėlių, kvapiųjų žvakių arba smilkalų. Negana to, nesivaržo medikus tujinti ir nurodinėti, ką šie privalo daryti! Pasitaiko, kad į gimdyvės palatą užsukusi gydytoja priversta pasijusti taip, lyg būtų ne laiku pravėrusi svetimų namų duris…


Gimdyti jau galima ir su muzika, ir su padėjėja

Naujos gyvybės belaukiant.


Pakvieskite dulą!


Kas ta vadinamoji dula? Dulos į Lietuvą „atkeliavo“ iš Vakarų. Tai – gimdyvių padėjėjos, teikiančios nemedicininę pagalbą nėštumo, gimdymo metu ir po gimdymo. Jos − tarsi seserys ar draugės, supažindinančios gimdyves su įvairiomis nėštumo subtilybėmis, gimdymo eiga, kūdikio auginimu ir pan.


Padėjėjos būsimoms mamytėms suteikia reikalingos informacijos, moko pozityviai mąstyti, pasitikėti savimi. Beje, gimdyvės padėjėja teikia ne vien psichologinę pagalbą. Ji gali pamasažuoti (kad atlėgtų skausmas), padrąsinančiai palaikyti už rankos, nušluostyti prakaitą, po gimdymo nuprausti vaikelį ir t. t. Žodis „dula“ kildinamas iš senovės graikų kalbos žodžio, kuris reiškia „moters tarnaitė“ arba „vergė“. Beje, Lietuvoje dulą visgi patariama vadinti gimdyvės padėjėja arba gimties seserimi.


Taigi gimdyvių padėjėjos ne tik darniai dirba podraug su nėštumą bei gimdymą prižiūrinčiais medikais, kurie siekia užtikrinti nėštumo ir gimdymo saugumą. Jos taip pat stengiasi sukurti jaukią būsimojo stebuklo laukimo, atėjimo ir galop kūdikio priežiūros atmosferą. Pasak medikų, pasitaiko atvejų, kai gimdyvės, iš anksto nesusitarusios dėl tokios padėjėjos dalyvavimo gimdyme, ūmai pasikeitus gimdymo eigai reikalauja leisti paskambinti savo gimties seseriai, kad pasitikrintų, ar medikų sprendimai teisingi.

REKLAMA


Kiek kainuoja gimdyvės padėjėjos paslaugos?


Interneto svetainėje „Dulos Lietuvoje“ nurodoma, jog kvalifikuota gimdyvės padėjėja turi būti baigusi dviejų lygių kvalifikacinius mokymus: teorinius, kuriuos rengia Lietuvos dulų asociacija, ir praktinius, dalyvaudama dviejuose gimdymuose.


Paslaugų paketas „Gimdymas“ kainuoja nuo 220 eurų. Kas sudaro šį paketą? Vienas (nemokamas) gimdyvės padėjėjos susitikimas su būsimąja mama, skirtas susipažinti; 1−3 susitikimai, skirti pasiruošti gimdymui; gimdyvės padėjėjos pagalba gimdymo metu (informacinė, fizinė, emocinė, dvasinė); susitikimas po gimdymo − gimdymo aptarimas, konsultacijos kūdikio priežiūros klausimais, pagalba (fizinė, emocinė, dvasinė) mamai.


Paslauga „Gimdymas su dula“ atsieina nuo 160 eurų. Suteikdama šią paslaugą, gimties sesuo emociškai palaiko gimdyvę ir jos šeimą, natūraliomis priemonėmis (masažu, atpalaiduojamąja terapija) lengvina skausmą, taip pat teikia informacinę pagalbą.


Galima gauti ir vienkartinių gimdyvių padėjėjų konsultacijų (nuo 15 eurų už valandą), pavyzdžiui, apie mankštą ar atsipalaidavimo technikas, ruošiantis gimdymui; kvėpavimo technikas; emocinį pasiruošimą gimdymui; kūdikio žindymą ir pan. Taip pat „Dulų Lietuvoje“ puslapyje yra ir toks sakinys: „Jei patiriate finansinių sunkumų, dėl nemokamų dulos paslaugų kreipkitės į Krizinio nėštumo centrą“.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)