Lietuviai be bulvių garnyro – nė iš vietos

Lietuviai be bulvių garnyro – nė iš vietos

Virtos bulvės - vis dar populiarus garnyras.


Vis labiau pasaulyje populiarėjančios sveikos mitybos tendencijos sumažino bulvių vartojimą ir Lietuvoje, tačiau keturi iš dešimties šalies gyventojų pagrindinio patiekalo vis dar neįsivaizduoja be gruzdintų, keptų, virtų bulvių ar jų košės.


Restoranų grupės „Fortas“ užsakymu balandį bendrovės „Spinter“ atlikto tyrimo duomenimis, 18 proc. gyventojų mėgstamiausias garnyras yra šviežios daržovės. Tačiau 40 proc. gyventojų pirmenybę teikia viena ar kita forma paruoštoms bulvėms: keptoms ir virtoms bulvėms – po 11 proc., gruzdintoms bulvytėms – 9 proc., dar 9 proc. respondentų garnyrui renkasi bulvių košę. Tik 6 proc. apklaustųjų atsakė, kad jų mėgstamiausias garnyras – ryžiai.


„Valgymo namuose įpročiai kiek skiriasi nuo restoranuose ir kavinėse fiksuojamų tendencijų. Tarp viešojo maitinimo įstaigų klientų šviežios daržovės ar ryžiai populiarumu jau praktiškai nenusileidžia bulvių garnyrui, nors apklausos duomenys rodo priešingai. Per dvidešimt restorano „Fortas“ veiklos metų matome nuosekliai mažėjantį bulvių vartojimą ir augantį šviežių ir virtų daržovių, taip pat ryžių, kruopų populiarumą“, – teigia restoranų grupės virtuvės šefas Arūnas Stoškus.

REKLAMA


Lietuviai be bulvių garnyro – nė iš vietos
Rrestoranų grupės virtuvės šefas Arūnas Stoškus.
Restoranų grupės virtuvės šefas Arūnas Stoškus.


Bulvių vartojimas namuose mažėja kur kas lėtesniais tempais nei viešojo maitinimo įstaigose. Statistikos departamento duomenimis, 2015 metais Lietuvos gyventojas vidutiniškai per metus suvartojo 94 kilogramus bulvių – 5 proc. mažiau nei 2011 metais.


Šių metų balandžio apklausos duomenimis, virtas ir keptas bulves dažniausiai renkasi vyresni nei 45 metų gyventojai, vyrai. Gruzdintomis bulvytėmis labiausiai mėgsta lepintis jaunimas, ypač moksleiviai ir studentai. Tuo tarpu įvairaus amžiaus moterys, vadovai ir verslininkai gerokai dažniau renkasi daržoves.


„Savaime aišku, bulvės iš mėgstamiausių garnyro sąrašo niekur nedings – ne tik daugelis vyresnio amžiaus vyrų, bet ir jaunimas dažnai būtent šiam garnyrui teikia pirmenybę. Visgi smarkiai populiarėjančios sveikos gyvensenos mados prisideda prie to, kad daugėja žmonių, besirenkančių daržovių garnyrą. Tokios tendencijos ypač akivaizdžios restoranuose – didesnes pajamas gaunantys gyventojai vis rečiau renkasi stipriai termiškai apdorotą, riebaluose ar aliejuje keptą garnyrą, turintį mažiau maistinių medžiagų“, – sakė restoranų grupės „Fortas“ virtuvės vadovas A. Stoškus.


Šviežių daržovių vis daugiau suvalgoma ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje. Tarptautinės ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) duomenimis, Europos Sąjungos šalyse daržovių vartojimas nuosekliai auga nepaisant dėl pernykščių menkesnių derlių kiek pakilusių kai kurių daržovių kainų.


www.savaite.lt inf.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)