Naktibaldoms: augalai, padėsiantys jums išsimiegoti

Naktibaldoms: augalai, padėsiantys jums išsimiegoti

Sansevjera – rekordininkė pagal pagaminamo deguonies kiekį.


Nuo to, kokie augalai auga miegamajame, gali priklausyti jūsų miego kokybė. Išvardysime geriausius kandidatus puošti šį kambarį.


Trijuostė sansevjera


Ji dar vadinama „uošvės liežuviu“. Ši gėlė – rekordininkė pagal pagaminamo deguonies kiekį per parą. Ji užtikrina gerą miegą.


Kaip prižiūrėti? Geriausia vieta sansevjerai – palangė, nes jai reikia kuo daugiau natūralios šviesos, o ar ant palangės šilta, ar šalta – šiam augalui ne itin svarbu. Vis dėlto tiesioginiai saulės spinduliai gali apdeginti augalą, todėl sansevjerą laikykite ant tos palangės, kurią saulė nušviečia vakarop. Oro drėgnis taip pat nedaro didelės įtakos šios gėlės augimui, bet jeigu norite, kad jūsų sansevjera būtų geriausios formos, pasistenkite, kad žiemą temperatūra patalpoje nenukristų žemiau negu 16 ºC, o lapus šluostykite drėgna kempinėle.


Sansevjeros priežiūros esmė – tinkamas laistymas. Jai baisiausia – vandens perteklius, dėl to augalas gali žūti. Vandenį geriau naudoti nusistovėjusį, kambario temperatūros. Vasarą laistykite kartą ar du per savaitę, žiemą gali užtekti palieti sansevjerą ir kas antrą savaitę. Tręšti pakanka kartą per metus, bet jeigu tai darysite dažniau, gėlei tikrai nepakenksite.

REKLAMA


Naktibaldoms: augalai, padėsiantys jums išsimiegoti

Vėzdūnė sugeria iš oro kenksmingus formaldehidus ir pelėsių sporas.


Vėzdūnė


Puikiai sugeria iš oro kenksmingus formaldehidus ir pelėsių sporas, užtikrina švarų orą, kuriuo kvėpuojate miegodami.


Kaip prižiūrėti? Vėzdūnė auga šešėlyje, todėl idealiai tinka tamsiam miegamajam. Vegetacijos ir žydėjimo periodu laistyti reikia gausiai, bet šio augalo šaknys nepakenčia užsistovėjusios drėgmės, todėl nepersistenkite ir tarp laistymų leiskite išdžiūti viršutiniam substrato sluoksniui. Žiemą laistoma gerokai mažiau, bet negalima leisti, kad žemės išdžiūtų visiškai.


Vėzdūnei reikia drėgno oro, todėl vasarą ir pavasarį pravartu augalą dažnai purkšti ar tiesiog drėgna kempinėle valyti lapus. Žiemą augalo vazoną geriau laikyti ant lėkštutės su drėgnais akmenėliais ar keramzitu. Substratas vėzdūnei geriausiai tinka nesunkus, antraip ties šaknimis gali užsistovėti vanduo. Būtent todėl (kad šaknys nepūtų) reikia pasirūpinti geru drenažu.


Naktibaldoms: augalai, padėsiantys jums išsimiegoti

Levandos padeda atsipalaiduoti.


Levanda


Levandos nuo neatmenamų laikų garsėja tuo, kad padeda atsipalaiduoti. Gyvi augalai kvepia stipriau negu džiovinti, todėl įsigykite levandą vazonėlyje.


Kaip prižiūrėti? Levandos labiau žinomos kaip sodo puošmena, tačiau gerai auga ir namuose. Visų pirma paaiškinsime, kaip vazonėlyje užsiauginti levandų iš sėklų. Reikia laiku paruošti sėklas. Jeigu levandų sėklos nepabūna šaltyje, tai nė neketina dygti, todėl prieš daiginimą joms būtina stratifikacija. Kaip viskas vyksta? Negiliame inde ant smėlio pabertos levandų sėklos užberiamos smėliu ir dedamos į šaldytuvą arba rūsį. Ten laikomos mėnesį ar pusantro.


Levandoms auginti rekomenduojamas platus ir gana gilus indas. Augalo šaknynas vystosi gerai, tad mažame vazone tam tikru momentu jis liausis augti. Levandos auginamos tik purioje žemėje. Taip pat tinka smėlio ir durpių lygių dalių mišinys ar pirktas substratas. Šalčiu apdorotos sėklos sėjamos į drėgną gruntą ir indas dedamas šiltoje saulėtoje vietoje, kad sėklos sudygtų. Pirmąsias 30–40 dienų po sėjos tręšiama skystomis gėlių trąšomis. Tai daryti reikia du kartus per mėnesį. Vėliau levandoms, augančioms ant palangės, tereikia priežiūros ir dėmesio.


Laistyti krūmelį reikia nusistojusiu vandeniu. Vandens turi patekti ant žemės ir ant žalių stiebelių. Vasarą laistydami nepersistenkite – žemė turi būti saikingai drėgna. Žiemą laistyti pakanka minimaliai. Antroje vasaros pusėje, kai nužydi, levandos apgenimos – sausi stiebai visiškai nupjaunami, o pats krūmas šiek tiek apkarpomas. Žiemą krūmą reikėtų laikyti vėsiai. Jauną vazone augančią levandą reikia persodinti kasmet.

REKLAMA


Naktibaldoms: augalai, padėsiantys jums išsimiegoti

Gardenijų kvapas ramina.


Gardenija


Pasižymi nuostabiu raminamai veikiančiu kvapu.


Kaip prižiūrėti? Gardenija mėgsta šviesą. Kad ši gėlė gerai augtų ir žydėtų, jai reikia gero apšvietimo, kita vertus, gardeniją reikia saugoti nuo tiesioginių saulės spindulių karštomis vasaros dienomis. Šis augalas mėgsta šilumą. Žiemą jam reikia 17–18 ºC, mažiausiai 16 ºC, tačiau rekomenduojama ne aukštesnė kaip 22 ºC temperatūra. Jeigu temperatūra – aukštesnė, reikia palaikyti didelę oro drėgnį.


Venkite didelių temperatūros svyravimų, laikykite augalą toliau nuo karštų radiatorių. Pavasarį ir vasarą laistykite gausiai, žemė turi būti saikingai drėgna vazono gilumoje, bet tarp laistymų leiskite išdžiūti viršutiniam dirvos sluoksniui (4–5 cm). Žiemą laistykite saikingai, įsitikinkite, kad gruntas gerai pradžiūvęs, bet nevisiškai perdžiūvęs. Gardenija nepakelia visiško žemių perdžiūvimo. Taip pat reikia vengti vandens užsistovėjimo.


Vanduo gardenijoms laistyti turi būti gana šiltas bet kuriuo metų laiku ir būtinai minkštas. Geriausia naudoti filtruotą vandenį. Augalą reikia purkšti, jeigu oro drėgnis mažesnis kaip 40 proc., bet tik šiltu ir minkštu vandeniu. Purškiant vandens neturi patekti ant pumpurų ir žiedų. Tręšti reikia aktyviuoju augimo periodu – nuo kovo iki rugpjūčio – kas dvi savaites.


Daugiau svarbių, įdomių ir naudingų temų rasite žurnale "Savaitė"







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)