Kepenų valymas: reikalingas ar net kenksmingas?

Kepenų valymas: reikalingas ar net kenksmingas?

Citrina ir jos sultys taip pat valo kepenis.


Kepenys – mūsų organizmo gydytojas ir sargas. Didžiausia virškinimo sistemos liauka padeda įsisavinti naudingas maisto medžiagas ir pašalinti susikaupusius toksinus. Ką žinome apie kepenų tausojimą ir valymą?


Mėta INKĖ

Žaloja alkoholis, vaistai


Kepenys atlieka virškinamąją ir detoksikuojamąją funkciją. Tai mūsų organizmo laboratorija. Čia skaidomos ir kaupiamos įvairios naudingosios medžiagos (geležis, vitaminai), gaminama ir išskiriama tulžis. Kepenys šalina į organizmą patekusias kenksmingas medžiagas ir taip saugo mus nuo žalingo aplinkos poveikio.
Išgėrus stipriai veikiančių vaistų, pirmą smūgį atlaiko kepenys, paragavus alkoholio – taip pat.


„Alkoholinių gėrimų jokiu būdu negalima vartoti su vaistais. Visi medikamentai yra pagaminti iš cheminių medžiagų, galinčių pakenkti kepenų ląstelėms, o alkoholis dar labiau sustiprina toksinį vaistų poveikį“, – sako klinikos „InMedica“ šeimos gydytoja Edita Puolienė.

REKLAMA


Kas gerina kepenų veiklą?


Pasak šeimos gydytojos, vis daugėja nutukusių žmonių. Turint antsvorio, gresia ir kepenų suriebėjimas, galintis sukelti kepenų cirozę.


Kepenis labiausiai pažeidžia riebus, cholesterolio turintis maistas, ypač riebūs padažai, majonezas, fermentinis sūris, kepta riebi mėsa. Na, ir, žinoma, alkoholis – tai itin dažna kepenų cirozės priežastis.


„Naudinga vartoti kuo daugiau maisto produktų, turinčių skaidulų. Jų daug obuoliuose, kriaušėse, moliūguose, sėklose. Kasdieniame mitybos racione turi būti pakankamai ne tik vaisių, bet ir daržovių, kruopų košių, nes jose esančios skaidulinės medžiagos teigiamai veikia žarnyną, mažina cholesterolio kiekį kraujyje ir šalina įvairias kenksmingas medžiagas“, – aiškina E. Puolienė.


Salotoms gardinti, karštiesiems padažams, užpilams gaminti vietoj grietinės, juolab majonezo naudokite aliejų. Ypač naudingas aukščiausios kokybės šaltai spaustas alyvuogių aliejus. Medicininiais tyrimais įrodyta, kad jis saugo kepenų ląsteles nuo kenksmingo laisvųjų radikalų poveikio.

REKLAMA


Ribokite ir paprastųjų angliavandenių vartojimą. Jų gaunate valgydami pyragaičius, saldainius ar kitus saldumynus. O štai medus gerina kepenų funkciją, skatina tulžies skyrimąsi ir padeda atsinaujinti kepenų ląstelėms. Kasdien patariama suvartoti po šaukštelį medaus.


Gydytojo Alvydo Unikausko teigimu, tiek profilaktiškai, tiek sergant kepenų ligomis ypač naudinga valgyti artišokų. Apie jų naudą buvo žinoma jau prieš 5 000 metų. Artišokai ne tik spartina kepenų ląstelių regeneraciją, padeda atsinaujinti kepenų audiniui, bet ir gerina tulžies skyrimąsi. Artišokų ypač tinka vartoti persirgus hepatitu ar kitomis kepenų ligomis, ilgesnį laiką geriant medikamentų. Kepenims naudingi salierai, morkos, petražolės, šparagai, taip pat citrinos ar jų sultys, skiestos šiltu vandeniu. Tulžies latakus gerai valo natūralus jogurtas, kefyras.


Pasak E. Puolienės, yra daug būdų ir receptų, kaip galima sustiprinti kepenų veiklą, kad greičiau būtų pašalintos organizme esančios nuodingos medžiagos, šlakai ir pan. Iš prieskoninių augalų kepenims naudingos ciberžolių, pankolių sėklos. Jos saugo nuo toksinių medžiagų poveikio, reguliuoja virškinamojo trakto veiklą, padeda skaidyti riebalus. Sėklų rekomenduojama suvalgyti po 100 g 3 kartus per dieną. Vartoti galima iki dviejų savaičių.


„Kepenys ypač nemėgta šaltų patiekalų ir gėrimų: vaisvandenių, kokteilių su ledukais, sidro, alkoholinių kokteilių, įvairių šerbetų, ledų – visa tai skatina kepenų suriebėjimą“, – pabrėžia šeimos gydytoja.



Ar reikia valyti kepenis?


Gydytojai gastroenterologai kepenų valymą vertina gana skeptiškai. Jų teigimu, nėra mokslinių kepenų valymo naudos įrodymų. Kepenų veikla yra dinamiška, tulžis gaminama ir išskiriama nuolat, ji neužsistovi. Sveikas kepenis lemia sveikas gyvenimo būdas. Jei vartosite daug alkoholio ar valgysite riebų maistą, nepadės jokie kepenų valymai. Ypač pavojingas kepenų valymas, kai daromos klizmos ar organizmas varginamas vartojant daug aliejaus. Tad neužsiimkite savigyda, geriau pasikonsultuokite su gydytoju gastroenterologu.


„Jeigu norite išvalyti kepenis ir apskritai organizmą, geriausia, ką galima padaryti, – tai keisti gyvenimo būdą. Laikykitės sveikos mitybos principų, tvarkingo darbo ir poilsio režimo, mankštinkitės, darykite kvėpavimo pratimus, atlikite kontrastines vandens procedūras. Svarbiausia, kad pakoreguotas gyvenimo būdas jus džiugintų, o ne vargintų“, – pataria E. Puolienė.


Pasak specialistės, kepenis valo ir gydo šermukšnių uogos, šalavijų lapai, kiaulpienių šaknų arbata. Tačiau net prieš pradedant gerti vaistažolių arbatas reikia pasitarti su gydytoju. Svarbu jas gerti taisyklingai ir nemaišyti skirtingų rūšių.


Asmeninė patirtis


Sveiką gyvenimo būdą propaguojanti kaunietė, sveiko maisto specialistė Galina Žemaitienė, jau daugiau nei 20 metų nevartojanti jokių cheminių vaistų, pataria kepenis valyti jos pačios ir šeimos narių ne kartą išbandytu receptu. Moters teigimu, tuomet pagerėja savijauta, atsiranda daugiau energijos, kūnas tampa lengvas ir pan. Valymo kursas – 10 dienų. Kiekvieną rytą įspauskite į puodelį citrinų sulčių, jas praskieskite vandeniu ir tuščiu skrandžiu išgerkite. Pirmą dieną išgerkite 1 citrinos sultis, skiestas vandeniu, antrą dieną – 2 citrinų, trečią dieną – 3 citrinų, ketvirtą dieną – 4 citrinų, penktą ir šeštą dienomis – 5 citrinų, septintą dieną – 4 citrinų, aštuntą dieną – 3 citrinų, devintą dieną – 2 citrinų, dešimtą dieną – 1 citrinos. Valymo kurso metu visą dieną gurkšnokite vandenį.


„Visgi, norėdami išbandyti kepenų valymą citrinų sultimis, pasitarkite su šeimos gydytoju, ar nėra kokių nors kontraindikacijų. Pavyzdžiui, derėtų žinoti, ar nėra padidėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas, ar nėra skrandžio opos, žaizdos ir pan.“, – pataria E. Puolienė.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>