Cinkas – lyg karys, kuris saugo mūsų organizmą

Cinkas – lyg karys, kuris saugo mūsų organizmą

Gydytoja D. Babenskienė pirmiausia cinko rekomenduoja ieškoti ne maisto papilduose, o natūraliuose produktuose.


Ankstyvas pavasaris neretai būna klastingas. Kaip žmonės sako, saulė šviečia, bet nešildo, todėl bandantys pagreitinti jo atėjimą, vaikščiojantys atlapotu paltu ir be šaliko gali kaipmat susirgti, ypač jei imunitetas nėra stiprus. Teigiama, kad rečiau minimas mikroelementas cinkas to padėtų išvengti.


Dalia VALENTIENĖ


Cinkas ne tik padeda sustiprinti imunitetą ir įveikti peršalimą, bet yra labai svarbus daugeliui organizmo funkcijų. Štai kaip apie cinką vienoje savo knygų rašo garsus mitybos specialistas dr. Džonas Boudenas: „Jei mineralus prilygintume senovės dievams, tai cinkas būtų Dzeusas: šis mineralas tvirtai saugo imuninę sistemą nuo svetimkūnių ir dalyvauja iš esmės visuose apsaugos nuo infekcijų procesuose.


Cinkas gali tapti geriausiu jūsų draugu, jei peršalote, užsikrėtėte kokia nors infekcija ar suskaudo gerklę.“ Pasak laboratorijos „Antėja“ gydytojos Dangiros Babenskienės, cinkas toks pats svarbus mikroelementas mūsų organizmui kaip ir geležis, magnis bei kalcis. Dėl cinko trūkumo gali pablogėti savijauta arba net atsirasti tam tikrų ligų požymių.


Svarbus daugeliui procesų


„Šis mikroelementas yra šiek tiek primirštas, nelabai domimasi, galbūt jo trūksta, o gal turime netgi per daug. Ir visai be reikalo – cinkas skatina ląstelių augimą ir dauginimąsi ir dalyvauja daugiau nei 80 fermentų apykaitoje. Kadangi mūsų organizmas sudarytas iš ląstelių, be cinko organizme nevyktų daugelis svarbių procesų.

REKLAMA


Cinkas ypač svarbus moterims, tai savotiškas grožio mikroelementas, nuo jo priklauso, ar gražūs mūsų nagai ir plaukai. Jei trūksta cinko, gali pablogėti atmintis, regėjimas, uoslės ir skonio pojūčiai. Cinkas yra svarbus reguliuojant svorį, gydant nutukimą, nes šis mikroelementas aktyviai dalyvauja vykstant gliukozės apykaitai.
Kai kurie žmonės, pavalgę pietus, visada užsinori ko nors saldaus. Manoma, kad taip yra dėl cinko stygiaus. Pavartojus cinko preparatų ar valgant cinko turinčių produktų (tai kur kas geriau), jei nėra kitų priežasčių, gliukozės poreikis turėtų sumažėti.


Cinkas labai svarbus ir augantiems, jauniems žmonėms. Kai jo trūksta, sulėtėja vaikų augimas ir vystymasis, nuo šio mikroelemento priklauso lytinis brendimas, cinkas turi įtakos ir kaulų struktūrai. Taip pat teigiama, kad jis turi įtakos ir protinei sveikatai, svarbus ir vyrų lytinei funkcijai“, – sako gydytoja D. Babenskienė.


Daugelį žmonių vargina spuogai. Įvairūs tyrimai rodo, kad didesnės cinko dozės veiksmingai padeda sumažinti aknę. Taip pat mokslininkai jau senokai pastebėjo cinko antibakterinį poveikį.


Daug cinko yra akies ragenoje, jis padeda vitaminui A virsti pigmentu melaninu, saugančiu akis. Kai kurie tyrimai rodo, kad cinkas gerina regėjimą naktį, stabdo tinklainės degeneracinius procesus.

REKLAMA


„Dar prieš keletą metų cinko kiekis kraujyje Lietuvoje net nebuvo tiriamas, prireikus kraujo mėginiai buvo siunčiami į Vokietiją. Kur kas dažniau buvo atliekami kalio, magnio, kalcio tyrimai. Cinko tyrimas nebuvo populiarus, tad dėl mažo tyrimų poreikio jis tiesiog buvo per brangus. Tačiau dabar cinko tyrimą galima atlikti ir Lietuvoje“, – pasakoja gydytoja.


Stiprina imuninę sistemą


Mokslininkai seniai įrodė, kad cinkas padeda greičiau pasveikti užklupus infekcijai ar peršalus. Pasak gydytojos D. Babenskienės, taip yra todėl, kad cinkas teigiamai veikia organizmo imuninę sistemą. „Jeigu dažnai sergate peršalimo ligomis, reikėtų susimąstyti, gal to priežastis yra cinko stygius.


Kai organizmas negeba kovoti su liga, ilgiau sergame, dažnesnės komplikacijos. Šis mikroelementas padeda atkurti imuninę sistemą, kuri, kaip žinome, kovoja su virusais, tad žmogus greičiau pasveiksta. Todėl, norint sustiprinti imunitetą, reikėtų pasirūpinti, kad organizme netrūktų cinko. Be abejo, neturėtų stigti ir kitų būtinų mikroelementų ir vitaminų“, – atkreipia dėmesį specialistė.


Mikroelementus būtina derinti


Kartais nesuprantame, kodėl organizme trūksta kokios nors medžiagos, nors vartojame daug jos turinčių produktų arba maisto papildų. Laboratorijos „Antėja“ gydytoja atskleidžia, kad taip gali nutikti, jei nežinome pagrindinių mikroelementų derinimo taisyklių.


„Dažnai vartojame įvairius multivitaminus, bet jie ne visi vieni su kitais dera. Pavyzdžiui, cinkas blogiau įsisavinamas kartu vartojant geležį, kalcį, magnį. Nors jie visi reikalingi kaulų struktūrai gerinti ir vienas kitą papildo, vartojami tuo pačiu metu „konkuruoja“, t. y. vienas mineralas išstumia kitą iš organizmo.



Todėl, jei vartojate cinką, kitus mikroelementus išgerkite po poros valandų, kai organizmas cinką jau būna įsisavinęs. Visgi pasitaiko, kad žmogus nusiperka įvairių vitaminų ir mineralų ir juos visus vartoja vienu metu, tikėdamasis greito rezultato. Deja, organizmas kai kurių mikroelementų neįsisavina“, – įspėja medikė.


Cinko stygių išduoda ženklai


Ar organizme netrūksta cinko, turėtų atkreipti dėmesį vegetarai ir veganai. „Ir geležį, ir cinką organizmas geriau įsisavina iš raudonos mėsos, kepenų, žuvų, kiaušinių, o kadangi vegetarai ir veganai šių produktų nevartoja, juos keičia grūdais. Pastaruosiuose taip pat yra cinko, tačiau grūduose esantį cinką, kaip ir geležį, organizmas įsisavina prasčiau“, – aiškina gydytoja.


Rizikos grupei dėl cinko trūkumo organizme priskiriami ir vyresnio amžiaus žmonės, paaugliai. „Sunerimti turėtų ir moterys, kurioms slenka plaukai, lūžinėja nagai, arba vyrai, kurių lytinė funkcija yra sutrikusi. Kilus įtarimų, kad to priežastis gali būti cinko trūkumas, reikėtų atlikti kraujo tyrimą. Kartais pakanka pasirūpinti, kad racione būtų pakankamai produktų, kuriuose gausu cinko, ir problemos nelieka“, – teigia pašnekovė.


Cinko poreikis, pasak medikės, padidėja vyresniems žmonėms. „Vyresniame amžiuje mikroelementai įsisavinami prasčiau, nes vargina įvairios lėtinės, ypač virškinamojo trakto, ligos, kurios mažina reikiamų medžiagų ir mikroelementų įsisavinimą. Be to, jeigu žmogus nevalgo produktų, kuriuose yra cinko, šio mikroelemento trūkumas itin pastebimas“, – pabrėžia gydytoja.


Dėmesį dėl galimo cinko trūkumo reikėtų atkreipti ir sergantiesiems diabetu. „Sutrikus kraujotakai, cukriniu diabetu sergantiems žmonėms neretai atsiveria sunkiai gyjančios žaizdos, ypač galūnėse. Jos prasčiau gyja būtent dėl cinko stygiaus. Sunerimti reikėtų ne tik diabetu sergantiems žmonėms, bet ir tiems, kurie pastebi, kad susižeidus žaizda ilgiau ir sunkiau gyja. Cinkas svarbus ir ilgai gulintiems ligoniams, kuriems atsiranda pragulų, opų“, – atkreipia dėmesį medikė.

REKLAMA


Sezonas įtakos neturi


Gydytoja D. Babenskienė pataria, kad, norint užtikrinti reikiamą cinko kiekį organizme, pirmiausia reikia vartoti ne cinko papildus, o natūralius produktus. „Didelis kiekis cinko yra raudonoje mėsoje, jautienoje ir avienoje, kepenyse, sūryje, kruopose, pupelėse, avinžirniuose, saulėgrąžų ir arbūzų sėklose, anakardžiuose, kedrinėse pinijose, arbatoje, kavoje, piene, obuoliuose, kriaušėse, bulvėse, krevetėse, austrėse, kai kuriose žuvyse, pavyzdžiui, silkėse, – sako specialistė.


Gydytojos teigimu, metų laikas cinko poreikiui įtakos neturi, negalima teigti, jog būtent pavasarį jo reikėtų vartoti daugiau.


„Mikroelementų ir kitų medžiagų poreikis organizme yra individualus, sezonas nedaug ką lemia. Ir pavasarį žmogus su maistu gali gauti visų reikiamų medžiagų, bet organizmas ne visada geba tinkamai jas įsisavinti. Pavasarį nereikėtų vartoti pernelyg didelių kiekių vitaminų ir mineralų arba imti pavyzdį iš kaimynės, kuri nusipirko dvi kažkokių papildų pakuotes už vienos kainą. Naudingiau atlikti tyrimus, kurie parodys, kokių medžiagų jums trūksta, o kokių – per daug. O gal blogos savijautos priežastis yra tik nuovargis? Tada pakaks laikytis režimo, daugiau laiko skirti miegui ir poilsiui ir negalavimai praeis“, – sako D. Babenskienė.


Daugiau svarbių, įdomių ir naudingų temų - žurnale SAVAITĖ