Kaip vartoti visų pripažintus česnakus?

Kaip vartoti visų pripažintus česnakus?

Česnakus geriausia vartoti termiškai neapdorotus ir kuo labiau susmulkintus.


Česnakai gydomaisiais tikslais pasitelkiami daugiau kaip tris tūkstančius metų. Tačiau ar žinote, kada ir kaip juos vartoti, kad gautumėte kuo didesnę naudą?


Mėta INKĖ


Prieš vartodami susmulkinkite


Česnakų teikiama nauda – ne naujiena. Tačiau apie efektyviausius jų vartojimo būdus vargu ar daugelis žino. Visų pirma derėtų žinoti, kad česnakus kaitinant, t. y. termiškai apdorojant, prarandama svarbiausia jų gydomoji medžiaga alicinas. Tad, nors česnakai dažnai naudojami sriuboms, troškiniams ir kitiems karštiesiems patiekalams gardinti, taip vartojami jie ne tokie vertingi. Alicinas išskiriamas tada, kai česnakai kramtomi, pjaustomi ar tarkuojami. Kuo smulkiau česnakai supjaustomi ir kuo ilgiau (apie 5–10 minučių) jie sąveikauja su oru, tuo daugiau išsiskiria veikliųjų medžiagų.


Termiškai apdorodami česnakus išsaugosite daugiau naudingųjų jų savybių, jeigu susmulkinsite juos likus 10 minučių iki terminio apdorojimo pradžios ir tik tada dėsite į puodą ar keptuvę.

REKLAMA


Pasak maisto technologų, česnakai tinka įvairiems patiekalams gardinti – mėsos, žuvų, sriuboms, troškiniams, padažams, salotoms. Smulkintais česnakais skaninti maistą patariama ruošimo pabaigoje, tada išliks aštrus jų skonis, aromatas bei gydomasis poveikis. Jeigu aštrus česnakų kvapas erzina, apšlakstykite paruoštą patiekalą šviežių citrinų sultimis, papuoškite obuolių skiltelėmis ar užberkite čiobrelių, bazilikų. Tuomet česnakų kvapas taps švelnesnis.


Vartokite žalius


Kaip žinoma, česnakai turi stiprų ne visiems malonų kvapą. Norėdami jo išvengti žmonės neretai vartoja tik česnakų papildus. Tačiau švieži česnakai – kur kas veiksmingesni. Jie padės išvengti daugelio ligų, o susirgus – greičiau pasveikti.


„Peršalę česnakų tyrele ištrinkite krūtinę. Skaudant gerklę, peršalus labai veiksminga pakramtyti česnakų skiltelių. Svarbiausia – rinktis šviežius česnakus. Jeigu nejaukiai jaučiatės dėl nemalonaus kvapo, pavartoję česnakų pakramtykite petražolių šakelių ar citrinų žievelių“, – pataria klinikos „InMedica“ šeimos gydytoja Edita Puolienė.

REKLAMA


Pasak gydytojos, turintiesiems širdies ir kraujagyslių problemų vietoj aspirino rekomenduojama kasdien suvartoti porą česnakų skiltelių. Česnakai mažina arterinį kraujospūdį, gerina širdies darbą, stimuliuoja virškinimą, mažina puvimo ir rūgimo procesus žarnyne. Česnakai – tinkama priemonė ir nuo spalinių.


Šaltuoju metų laiku tiek profilaktiškai, tiek susirgus viršutinių kvėpavimo takų uždegimu, bronchitu naudinga vartoti smulkintų česnakų ir medaus mišinio. Jeigu norite įveikti infekcines ligas, vienos česnako skiltelės per parą nepakaks, teks suvalgyti jų daugiau. Kosulio, slogos, peršalimo ar kitos ligos mažas kiekis česnakų tikrai neįveiks. Optimali gydomoji dozė – 2–3 vidutinio dydžio skiltelės per dieną. O suvartojant tiek česnakų du kartus per dieną galima nugalėti gana rimtas virusines ar bakterines infekcijas. Sloguojant taip pat naudinga įkvėpti šviežių česnakų kvapo.


Kadangi česnakai veikia kaip natūralūs antibiotikas, reikėtų nepamiršti pasirūpinti ir žarnyno mikroflora. Geriant antibiotikus žarnyne sumažėja gerųjų bakterijų, todėl patariama vartoti probiotikų. Taigi, vartodami daug česnakų, valgykite daugiau fermentuotų maisto produktų, t. y. natūralaus jogurto, sojų pastos, raugintų kopūstų.


Gydantis česnakais pašnekovė pataria sumažinti cukraus, saldumynų ir termiškai apdorotų maisto produktų vartojimą, priešingu atveju jų poveikis bus mažesnis. Gydomąjį česnakų poveikį sustiprins žalios daržovės, vaisiai, liesi baltyminiai produktai. Taip pat gerkite daug vandens, natūralių žolelių arbatų.

Kada vartoti negalima?



Pasak šeimos gydytojos E. Puolienės, būna atvejų, kai žali česnakai jautresniems žmonėms sudirgina skrandžio gleivinę ir sutrikdo virškinamosios sistemos veiklą, ypač jeigu vartojami ryte nevalgius.
Trintuose česnakuose yra daug glicino. Tai gamtinis antibiotikas, gydantis uždegimus, naikinantis bakterijas, mažinantis cholesterolio kiekį kraujyje, reguliuojantis kraujospūdį.


Vis dėlto aštrių česnakų nepatariama vartoti tiems, kurių skrandis jautrus, kurie serga gastritu, pankreatitu, kepenų, inkstų ligomis, kuriuos vargina skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opos (ypač joms paūmėjus). Antraip gali sutrikti virškinimas, imti skaudėti pilvą, pūsti vidurius ir t. t. Tiems, kurie nesiskundžia skrandžiu, česnakų taip pat reikėtų vartoti saikingai – per dieną nederėtų suvalgyti daugiau kaip 3 skilteles. Didesni kiekiai galimi tik retkarčiais.


„Beje, nereikėtų česnakų kišti į šnerves ar ausis. Tai ne tik nenaudinga, bet ir ganėtinai pavojinga. Juolab jei šią procedūrą bandysite atlikti mažam vaikui“, – pabrėžia šeimos gydytoja.


Receptai jūsų sveikatai


Imunitetui stiprinti ir virškinimui gerinti
Šaukštelį smulkintų česnakų užpilkite 0,5 l šilto (25 oC) vandens ir palaikykite 1,5 valandos. Gerkite šio antpilo po 0,5 stiklinės 3 kartus per dieną prieš valgį. Antpilas ypač tinkamas negalintiesiems vartoti žalių česnakų.

Aterosklerozės profilaktikai

Smulkiai supjaustykite 4 česnakų skilteles, sumaišykite su išspaustomis citrinos sultimis ir 2 šaukšteliais medaus. Mišinio vartokite po šaukštelį 2 kartus per dieną, likus pusvalandžiui iki pusryčių ir vakarienės.


Nuo bronchito ir gripo
Sumaišykite medų ir smulkiai pjaustytus česnakus (arba krienų sultis) lygiomis dalimis (1:1). Šio mišinio valgykite po šaukštą prieš miegą užgerdami šiltu vandeniu.


Daugiau publikacijų apie liaudies mediciną rasite žurnale "Savaitė"








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)