Kiek krabų yra ir ar yra krabų lazdelėse?

Kiek krabų yra ir ar yra krabų lazdelėse?

Krabų lazdelės – nekaloringas produktas.


Daugelis šeimų šventės neįsivaizduoja be įvairiausių mišrainių, ir bent viena iš jų turi būti su krabų lazdelėmis. Tiesa, ne visi žino, kad krabų mėsos jose visai nėra.


Kaip atsirado?


Jeigu paskaitytumėte krabų lazdelių sudėtį, nurodytą ant pakuotės, pamatytumėte, kad pagrindinis jų komponentas – surimis (malta žuviena). Jo receptą japonai sugalvojo dar XII a. Salos gyventojai tuomet atkreipė dėmesį į tai, kad iš sumaltų ir nuspaustų vandenyno žuvų gauta masė būna neblogo skonio, iš jos galima lipinti įvairias figūrėles šventiniams patiekalams papuošti.


Tiesa, eksportuoti surimio ir patiekalų iš jo japonams ilgą laiką nepavyko. Nei amerikiečiai, nei juo labiau europiečiai nenorėjo valgyti baltų kamuoliukų ir sklindžių (iš pradžių tokios formos būdavo gaminiai iš surimio) keistais azijietiškais pavadinimais. Tai truko iki XX a. vidurio, kol japonų maisto pramonininkai rado genialų būdą apgauti priekabius užjūrio vartotojus. Ant baltos masės jie užtepė raudoną maistinio dažiklio juostą ir ėmė eksportuoti gautą produktą kaip krabų mėsą. Naujos išvaizdos surimis labai greitai užkariavo ne tik Jungtinių Amerikos Valstijų ir Europos, bet ir viso pasaulio rinkas.


Gaminimo paslaptys


Surimis paprastai gaminamas iš vadinamųjų baltų vandenyno žuvų – menkių, silkių, skumbrių ar jūrinių lydekų. Filė susmulkinama ir daug kartų plaunama šaltu vandeniu, kol lieka tik netirpūs baltymai. Paskui žuvų mėsa dedama į centrifugą, kur pašalinamas drėgmės perteklius. Gauta masė būna beveik beskonė – tokią kur kas labiau vertina Japonijoje, o ne už jos ribų, – todėl į ją dedama cukraus, druskos, krakmolo, skonį gerinančių priedų, o kad geriau laikytųsi, – stabilizatorių ir konservantų. Ant surimio tepama juosta – iš karmino, paprikų ekstrakto ar kitų dažiklių. Dera paminėti, kad gaminant krabų lazdeles žuvų faršas neapdorojamas termiškai, tad produktas išlaiko visus vitaminus ir mineralus, esančius žuvyse.

REKLAMA


Krabų lazdelės – nekaloringas produktas, todėl jų galima valgyti žmonėms, uoliai prižiūrintiems savo figūrą. 100 g jų energinė vertė siekia apie 100 kcal. Pagrindinė krabų lazdelių sudedamoji dalis – baltymai. 100 g produkto yra 6 g baltymų. Daug šiame produkte ir angliavandenių (apie 10 g), taip pat mineralų: chromo, chloro, cinko, nikelio, molibdeno, jodo, geležies.


Tiesa ar mitas?

1. Krabų lazdelių sudėtyje yra pelekų, uodegų ir kaulų.

Iš karto įspėsime, kad kalbėsime apie kokybiškus produktus. Tokiu atveju krabų lazdelės turi būti pagamintos iš surimio, o jame nieko, išskyrus žuvų mėsą, būti negali. Svarbu atkreipti dėmesį, kiek žuvų faršo yra produkte. Tai gamintojai nurodo ant pakuočių. Pavyzdžiui, jei surimis nurodytas pirmas, vadinasi, jis vyrauja. Jeigu įrašytas ingredientų pabaigoje ar jo visai nėra paminėta, tokio produkto geriau nesirinkite.

2. Krabų lazdelėse nėra nė gramo krabų.

Kaip minėjome, pagrindinis kokybiškų krabų lazdelių komponentas – surimis. Vadinasi, tikrų krabų mėsos jose iš principo negali būti? Tai nevisiškai atitinka tikrovę. Reikalas tas, kad gamintojai siūlo įvairių produktų. Į ekonominės ir standartinės klasės krabų lazdeles krabų mėsos nededama, o premium klasės gaminiuose tokių komponentų tikrai yra. Tokie produktai gali būti laikomi delikatesiniais.

REKLAMA


3. Krabų lazdelėse daug maisto priedų.
Pirmiausia reikia suprasti paprasčiausią tiesą: krabų lazdelių be maisto priedų tiesiog nebūna. Vis dėlto kokybiškų produktų gamintojai tuos priedus renkasi itin kruopščiai. Į receptūrą įtraukiami tik natūralūs dažikliai, kvapiosios medžiagos ir nekenksmingi stabilizatoriai. Atminkite, kad sintetinių dažiklių, dirbtinių konservantų ir juo labiau skonio stipriklių kokybiškų krabų lazdelių sudėtyje negali būti, antraip jos laikomos imitacija. Tokių krabų lazdelių ne tik skonis būna gerokai prastesnis – jos net gali būti pavojingos organizmui. Jeigu nenorite rizikuoti savo ir savo šeimos sveikata, prieš pirkdami krabų lazdeles įdėmiai išstudijuokite produkto etiketę.


4. „Krabų lazdelės“ – netinkamas produkto pavadinimas.
Tikriausiai tai vienintelis teiginys, kurį neigti nėra jokios prasmės. Šio produkto pavadinimas – ne kas kita kaip asociacijos. Jeigu pasitelksime fantaziją, ilgos ir baltos it sniegas lazdelės su ryškiai raudona juostele kažkuo primena krabų žnyples. Na, bent jau taip pasirodė amerikiečiams – jų pastangomis ir atsirado šis pavadinimas dar XX a. viduryje. Kodėl jis taip paplito, telieka spėlioti. Tiksliausias ir istoriškai teisingiausias šio produkto pavadinimas jau buvo minėtas – tai surimis. Būtent japonai pirmieji ėmė gaminti surimį, ir jame buvo tik žuvų mėsa. Beje, šiandien įvairiose pasaulio šalyse atidarytos specialios mokyklos, kur mokoma gaminti tikrą surimį pagal aukščiausius kokybės standartus.


Kaip išsirinkti?


Prieš pirkdami krabų lazdeles, atkreipkite dėmesį į tam tikrus dalykus. Pirmiausia iš visų pusių apžiūrėkite pakuotę, būtinai patikrinkite galiojimo datą. Pakuotė turi būti lygi, nepažeista. Jeigu ant jos pastebėsite nors šiek tiek ledo ar sniego, tai reiškia, kad produktas buvo pakartotinai šaldytas, o taip daryti kategoriškai draudžiama.



Lazdelės turi būti lygios ir standžios čiuopiant. Paspaustos jos turi visiškai atgauti pradinę formą. Pamėginkite lazdelę sulenkti perpus. Jeigu lenkimo vietoje atsirado įtrūkių, produktas – kokybiškas. Jei lazdelė iš karto lūžo, vadinasi, gaminant buvo pridėta per daug krakmolo ar pamirštas svarbiausias ingredientas – surimis.
Surenkite lazdelei dar vieną išbandymą – pamėginkite ją išvynioti. Jeigu pavyko tai padaryti be vargo ir plonas lakštas beveik niekur nesuplyšo, jūsų rankose – tikrai geros kokybės produktas. Jeigu lazdelė suplyšo ar pavirto lipnia mase, vadinasi, joje per daug krakmolo. Tokio produkto valgyti nederėtų, kad nepakenktumėte sveikatai.


Kokybiškos krabų lazdelės – baltos it sniegas. Pilkas atspalvis rodo, kad joms gaminti buvo naudojamos pigiausios žuvys arba pridėta daug krakmolo. Visgi būkite įdėmūs. Premium kokybės krabų lazdelės kartais gali būti tolygios šviesiai pilkos spalvos. Tokios spalvos būna kai kurių vertingų rūšių žuvų mėsa. Sužinoti tiesą galima atidžiai perskaičius ingredientų sudėtį. Gelsvas atspalvis įspėja, kad produktas sugedęs. Raudonai krabų lazdelės nuspalvinamos tik iš viršaus. Ši spalva gali būti nuo švelniai rožinės iki sodrios raudonos. Tačiau būkite atsargūs: itin ryški spalva gali rodyti, kad naudoti dažikliai.
Dėmesio! Atidarytą krabų lazdelių pakuotę šaldytuve galima laikyti ne ilgiau kaip 24 val.