Norite gerai jaustis? Gerkite kefyrą

Norite gerai jaustis? Gerkite kefyrą

Jei jaučiatės pavargę ir išsekę, žvalumo suteiks viena ar dvi stiklinės kefyro.


Daugelis dietologų vietoj stiklinės saldaus pieno pataria išgerti kefyro. Šiame fermentuotame gėrime yra daug naudingų bakterijų – jos yra tikros organizmo tvarkdarės. Na, o kai organizme – tvarka, tuomet ir jaučiamės gerai.


Dalia VALENTIENĖ


Gerti sveika, nes...


Probiotikai – gerosios bakterijos – laikomi veiksmingu ginklu prieš disbakteriozę ir padeda žmonėms, kenčiantiems nuo įvairiausių virškinimo sutrikimų. Jokiuose kituose produktuose nėra tiek daug probiotikų, kaip rauginto pieno produktuose. Jų siūloma vartoti varginant medžiagų apykaitos sutrikimams, aterosklerozei, alerginėms ligoms ir net tuberkuliozei.


Tiek kefyras, tiek kiti rauginto pieno produktai padeda reguliuoti ląstelių augimą, cholesterolio kiekį kraujyje, kraujospūdį, o dėl juose esančių B grupės vitaminų, kalcio ir baltymų stiprina kaulus. Jeigu kefyro vartosite kasdien, pagerinsite leukocitų, baltųjų kraujo kūnelių, veiklą. Jie yra atsakingi už stiprų imunitetą.


Dažniau vartoti rauginto pieno produktų turėtų ir nuo vidurių užkietėjimo kenčiantys žmonės. Sumaišykite lygiomis dalimis pieno išrūgų ir morkų sulčių ir gerkite prieš pusryčius.

REKLAMA


Įdomu ir tai, kad pieno raugo bakterijos pasižymi raminamuoju poveikiu. Kefyre gausu triptofano (vienos iš pagrindinių aminorūgščių), raminančio nervų sistemą. Taip pat yra kalcio ir magnio – nervų sistemai svarbių mineralinių medžiagų. Jei jaučiatės pavargę ir išsekę, išgerkite vieną ar dvi stiklines kefyro – jis turėtų padėti atsigauti, nes rauginti produktai organizmui suteikia žvalumo. Mokslininkai kefyre ir jogurte aptiko medžiagų, saugančių virškinamąjį traktą nuo onkologinių ligų, taigi rauginto pieno produktai gali pasitarnauti šių ligų profilaktikai.


Kefyras, rūgpienis ar jogurtas?


Jeigu netoleruojate laktozės, esančios saldžiame piene, jį keiskite kefyru, rūgpieniu ar jogurtu. Be to, kefyrą organizmas įsisavina greičiau nei pieną. Pastarojo per valandą organizmas įsisavina tik 30 proc., kefyro – net 90 proc. Kalcis iš kefyro įsisavinamas daug geriau nei, pavyzdžiui, iš pieno. Todėl kefyras – puiki osteoporozės, ligos, kuri neretai tampa pagyvenusių žmonių traumų priežastimi, profilaktikos priemonė.

REKLAMA


Kefyras mažiau kaloringas nei jogurtas. 100 g jogurto yra maždaug 68 kcal, 100 g kefyro – 59 kcal. Taigi kefyro gerti reikėtų norintiesiems sulieknėti. Tikslą greičiau pasieksite, jei kefyrą paskaninsite cinamonu, maltais raudonaisiais pipirais ir trupučiu imbierų miltelių.


Atkreipkite dėmesį, kad liesas kefyras nėra naudingesnis už riebų. Jų cheminė sudėtis – beveik vienoda: pieno bakterijų ir B grupės vitaminų liesame produkte yra tiek pat, kiek ir riebiame. Vienintelis skirtumas tas, kad vitamino A su neriebiu kefyru gausite mažiau, nes jis tirpsta riebaluose.


Kefyras ir rūgpienis – skirtingi produktai. Rūgpienis gaminamas naudojant pieno rūgšties bakterijų raugą, o kefyras – kefyro grybų raugą (jį sudaro pieno rūgšties bakterijos, mielės ir polisacharidai), todėl kefyro skonis yra šiek tiek aštresnis nei rūgpienio. Pats kefyro rūgimo procesas trunka apie 24 valandas, kol bakterijos ir mielės paverčia pieną rūgščiu gėrimu.


Norite gerai jaustis? Gerkite kefyrą

Kefyras ir kiti rauginto pieno produktai naudingi ne tik sveikatai, bet ir grožiui.


Puoselėja grožį


Kefyras ir kiti rauginto pieno produktai naudingi ne tik sveikatai, bet ir grožiui. Reguliariai geriant kefyro jūsų oda bus kur kas švelnesnė, lygesnė ir jaunesnė. Šie produktai padeda kovoti ir su mažomis raukšlelėmis, nes juose yra vitaminų A ir E.


„Visi rauginto pieno produktai – kefyras, rūgpienis, išrūgos, natūralus jogurtas ir kiti – labai gerai valo, maitina ir balina veido odą, taip pat teigiamai veikia plaukus. Svarbu, kad produktas būtų kuo natūralesnis, be jokių sintetinių priedų“, – sako kosmetologė Simona Markauskaitė.


Rauginto pieno produktus galima naudoti ir kaip kaukes. Raugintas pienas puikiai valo, sutraukia veido poras. Varškė ir jogurtas minkština odą, suteikia gaivumo. „Galima daryti ir plaukų kaukes, naudojant tik išrūgas ar kefyrą. Reikia tik gerai ištrinkti galvą, palaikyti 20–30 minučių, išplauti šiltu vandeniu, vėliau plaukus plauti su šampūnu. Jie taps švelnūs ir minkšti“, – teigia specialistė.


Kiekvieną rytą odą galite atgaivinti ledukais, pagamintais iš pasukų, išrūgų, kefyro ar jogurto perpus su vandeniu. Jais suteiksite odai tonuso. Jeigu jūsų veido ar kūno oda – riebi, išberta, rekomenduojama gerti po stiklinę pieno išrūgų 3 kartus per dieną pusvalandį prieš valgį.



Išbandykite ir jūs


* Minkštinamoji veido kaukė. 3 šaukštus rūgpienio sumaišykite su šaukštu varškės, gautą masę užtepkite ant švarios veido odos ir po 15 minučių nuplaukite šiltu vandeniu. Ši kaukė puikiai valo odą, suteikia jai gaivumo ir gražią rausvą spalvą.
* Tonizuojamoji veido kaukė. Pusę šaukšto maltos kavos sumaišykite su 2 šaukštais rūgpienio, gautą masę užtepkite ant veido ir po 15 minučių nuplaukite šiltu vandeniu.
* Riebios veido odos kaukė. Sumaišykite arbatinį šaukštelį šviežių mielių su jogurtu iki vienalytės masės, šią masę tepkite ant odos ir po 15–20 minučių nuplaukite šiltu vandeniu. Galiausiai apšlakstykite odą šaltu vandeniu. Tokia kaukė giliai valo odos poras, maitina, minkština ir gaivina odą.
* Veido odos su išsiplėtusiomis poromis kaukė. Gerai sumaišykite kiaušinio baltymą, šaukštelį miltų ir 2 šaukštus rūgpienio, gautą masę tepkite ant veido ir po 15 minučių nuplaukite šiltu vandeniu. Ši kaukė valo, lygina ir džiovina odą, sutraukia poras.
* Minkštinamasis šampūnas. Sumaišykite lygiomis dalimis išrūgų ir varnalėšų šaknų nuoviro ir tokia mase ištinkite galvą 1 ar 2 kartus per savaitę. Išskalaukite šiltu vandeniu. Plaukai taps minkšti ir švelnūs kaip šilkas.
* Kūno šveitiklis. Susmulkinkite ryžių, kviečių arba avižų kruopų, valgomąjį šaukštą gautų miltų užpilkite kefyru ir išmaišykite, kad išeitų košelė. Šia mase masažuojamaisiais judesiais trinkite odą. Po to nuplaukite šiltu vandeniu.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)