Ateities maistas – daigintų grūdų energija

Ateities maistas – daigintų grūdų energija

Daiginti grūdai ir sėklos pasižymi daugybe naudingų ypatybių.


Sveikos mitybos žinovai tikina, kad daiginti grūdai yra ateities maistas. Tokie grūdai – gyvi organizmai, turintys galingos augimo energijos. Tad jie mums – itin naudingi. Pradėkite vartoti daugintus grūdus, jeigu iki šiol to nedarėte, ir jų energija taps jūsų.

Vitaminų ir mineralų bomba


Įvairiuose grūduose ir sėklose glūdi mieganti gyvybinė energija. Ji pabunda, kai tuos grūdus ar sėklas pamerkiame į vandenį. Pabrinkusių grūdų ir sėklų gyvybinis aktyvumas yra didžiausias, todėl šiuos produktus daug kas vadina gyvu maistu. Jis mums suteikia natūralios energijos ir žvalumo, nes jame gausu biologiškai aktyvių medžiagų, itin naudingų žmogaus organizmui. Čia taip pat yra sukauptas visas kompleksas vitaminų ir mineralų.


Pasak žinovų, daiginti grūdai ir sėklos naudingi visiems, nesvarbu, kokio amžiaus žmogus yra. Patariama jų valgyti ne tik sveikiems, ypač dirbantiems intensyvų fizinį ir protinį darbą, bet ir lėtinėmis ligomis sergantiems asmenims.

REKLAMA


Daiginti grūdai normalizuoja rūgščių ir šarmų pusiausvyrą, valo ir tonizuoja organizmą, stimuliuoja medžiagų apykaitą ir kraujo gamybą, stiprina imunitetą, regėjimą, dantis ir plaukus, suteikia vitaminų ir mineralinių medžiagų, palaiko normalią nervų sistemos veiklą, reguliuoja gyvybiškai svarbius procesus, kraujospūdį, didina darbingumą, gerina judesių koordinaciją, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, yra daugelio ligų profilaktikos priemonė. Be to, daiginti grūdai ir sėklos – natūralūs ir lengvai virškinami produktai.


Gero po truputį


Apie daigintus grūdus ir sėklas paprašėme papasakoti jų kasdien vartojančios ir kitiems tai daryti rekomenduojančios sporto ir sveikos gyvensenos judėjimo „MyHero!“ mitybos konsultantės Lilės Lukminaitės.


„Kiekvieną savaitę daiginu vis kitokius grūdus ir sėklas. Šilumos ir drėgmės pabudinti grūdai ir sėklos ima dygti, jų baltymai skyla ir virsta lengvai įsisavinamomis aminorūgštimis. Kai grūdai ir sėklos dygsta, juose padaugėja ir vitaminų, ir mineralų. Mokslininkų tyrimai rodo, kad daiguose esančios aktyviosios medžiagos jaunina organizmą, padeda jam apsivalyti, atsinaujinti, reguliuoja medžiagų apykaitą ir suteikia jėgų, – aiškina sveikos mitybos žinovė. – Be to, jie valo kraują – šalina toksinus. Tai nuostabus vitaminų ir mineralų šaltinis, maistas, kupinas gyvybės, o svarbiausia – jį skanu valgyti.“
Kaip dažnai ir kiek galima valgyti daigintų grūdų ir sėklų? Paros norma – nuo 80 iki 100 g. „Galite kasdien įvairiais daigais skaninti salotas, sumuštinius, sveikatinamuosius kokteilius. Gyvas, termiškai neapdorotas maistas turėtų sudaryti didžiąją dalį mūsų raciono. Kasdien vartodami įvairių daigintų grūdų ir sėklų papildysite savo organizmą įvairiais mineralais ir vitaminais, taip pat atrasite naujų gaminamų patiekalų skonių“, - sako L. Lukminaitė.

Sveika, skanu ir gražu

REKLAMA


Kuo daigintas kultūras derėtų paskaninti, kad būtų gardu? „Jų nereikia skaninti, jos ir taip skanios, – šypsosi sveiko maisto propaguotoja. – Tiesiog reikia jų dėti į įvairius patiekalus, pavyzdžiui, jomis gardinti garintas daržoves, užtepėles, salotas, troškinius ar paprasčiausiai papuošti pagamintus patiekalus.“


Ar galima daigintų grūdų ir sėklų duoti vaikams, ligoniams, seniems žmonėms? Pasak L. Lukminaitės, vaikus derėtų pratinti prie vertingų medžiagų gausa pasižyminčių daigintų grūdų ir sėklų, nes juose, palyginti su nedaigintais, naudingųjų medžiagų yra dešimtis kartų daugiau. „Kuo daugiau termiškai neapdoroto maisto vartos tiek vaikai, tiek seni žmonės, kuo daugiau įvairovės – vaisių, daržovių, daigų – suteiks organizmui, tuo bus sveikesni, nustos sloguoti, sirgti peršalimo ligomis ir gripu. Termiškai neapdoroto maisto reikia valgyti ir žiemą, ir vasarą, ypač – pavasarį. Daigintų grūdų ir sėklų negalima virti ar kitaip kaitinti, nes tuomet prarandamos visos vertingos savybės.“


Daiginimo subtilybės


Labai svarbu žinoti, kaip ir kur geriausia daiginti grūdus ir sėklas. Kur geriausia jų įsigyti? Ar išdygs sėklos ir grūdai, pirkti prekybos centruose? L. Lukminaitė pataria grūdų ir sėklų įsigyti ekologiškų prekių parduotuvėse ar, jeigu yra galimybė, iš ūkininkų – tuomet grūdai nebus apdoroti įvairiais chemikalais.


Pasak sveiko maisto žinovės, prieš daiginant grūdus ir sėklas dera atidžiai apžiūrėti, pašalinti nesveikus ir pažeistus. Daiginti negalima aliuminio ir plastiko induose. Grūdus pirmiausia reikia gerai nuplauti. Pamerkti į vandenį, daiginti netinkami grūdai išplaukia į paviršių. Dygstančius grūdus būtina nuolat perplauti kambario temperatūros virintu vandeniu. Taip išvengsite grybelių ir pelėsių. Grūdus galima valgyti, kai daigeliai siekia 1–5 mm aukštį – tokie jie vertingiausi. Ilgesni daigai maistui netinka. Labai svarbu grūdus gerai sukramtyti. Beje, daigintus kviečius geriausia valgyti per pusryčius.



L. Lukminaitė pirmenybę teikia rugiams. „Rugius kelis kartus nuplaunu ir palieku vandenyje per naktį. Ryte likusį vandenį reikia nupilti. Dieną rugius porą kartų perplaunu, tačiau vandens neturi likti. Laikau grūdus uždengusi marle ar kitu plonu audeklu. Kitą rytą rugiai jau būna sudygę ir tinkami vartoti. Juos galima laikyti šaldytuve tik iki kelių parų, – aiškina pašnekovė. – Beje, daiginant grūdus ir sėklas būtina tam tikra drėgmė. Jeigu jos trūks, grūdai ir sėklos nesudygs, jei drėgmės bus per daug, atsiras pelėsių.“
Pati Lilė labiau mėgsta daiginti liucernų, ridikėlių, brokolių sėklas, taip pat lęšius, avinžirnius.


„Jų daiginimo procesas atrodo taip: praskalauju 2–3 šaukštus sėklų ir iš vakaro užmerkiu jas kambario temperatūros nevirintame vandenyje. Ryte vandenį nupilu, sėklas praskalauju ir palieku dygti. Naudoju specialią daigyklę, įsigytą ekologiškų prekių krautuvėlėje. Tačiau galima naudoti ir stiklainį“, – pasakoja moteris.


Ateities maistas – daigintų grūdų energija

Stiklainio dangtelyje padarykite skylučių ir gausite daigyklę.


Ankštinių daiginimas


Norint sudaiginti 100 g pupų, avinžirnių, pupuolių, žirnių ar lęšių, jums reikės vidutinio dydžio dubens varvančiam vandeniui surinkti, litro talpos stiklainio, dvigubos marlės audinio atraižos ir standžios gumelės. Daiginti rinkitės tuos ankštinius, kurie yra neskaldyti, su luobele, neseniai sudžiovinti ir mažiausiai pažeisti. Suskilę, be luobelės, pažeisti žirniai ar pupos nesudygs.


Prieš daigindami ankštinius perrinkite – pažeistus, pajuodusius ir perdžiūvusius išmeskite. Juos kruopščiai nuplaukite ir mirkykite vandenyje per naktį (mažiausiai 8–12 valandų). Išbrinkusius ankštinius nukoškite ir gerai perplaukite tekančiu vandeniu. Vandens, kuriame mirko ankštiniai, neišpilkite. Nors jis bus gelsvas, drumstas ir nemalonaus kvapo, idealiai tiks kambariniams augalams laistyti.


Išbrinkusius ankštinius sudėkite į stiklainį, jo angą uždenkite dvigubu marlės audiniu ir standžiai užveržkite gumele. Stiklainį apverskite ir atremkite 45 laipsnių kampu dubenyje, kad vandens perteklius turėtų kur nuvarvėti. Stiklainį galima laikyti tiek tamsioje, tiek šviesioje vietoje, bet ten, kur nepasiekia tiesioginiai saulės spinduliai. Tamsoje sudygę ankštiniai bus traškesni, daigeliai – balti ir stori, daiginti šviesioje vietoje – maistingesni, minkštesni, daigeliai – žalsvi ir ploni.

REKLAMA


Originalios daigyklės


Ne visi žmonės, daigindami grūdus, linkę terliotis su marlėmis – jas plauti, džiovinti. Internete siūloma įsigyti daug įvairių daigyklių, tačiau jos – ganėtinai brangios. Tokių daigyklių galima pasidaryti patiems.


Štai kokią paprastą daigyklę interneto svetainėje „Žaliavalgis.lt“ siūlo pasigaminti sveiko gyvenimo būdo propaguotojas Alius Dominauskas: „Torto dėžės dangtelyje padarykite daug skylučių, pavyzdžiui, įkaitinta vinimi. Dangtelį apverskite ir įdėkite į apatinę dėžės dalį. Tada į apatinę dalį įpilkite vandens, o į viršutinę sudėkite grūdus ir uždenkite kitos dėžės dangteliu. Tik uždengti reikia nesandariai, kad į vidų patektų oro. Kita daigyklė, kurią siūlyčiau išbandyti, labiau tinka daiginti ankštiniams ir kviečiams: stiklainio dangtelyje padarykite skylučių ir gausite daigyklę. Grūdus galima užmerkti šiame stiklainyje nakčiai, o ryte praplauti ir sudėti atgal jau be vandens. Tada stiklainį apverskite ir pastatykite kampu, kad pro dangtelį į vidų patektų oro, o nuo daigų garuojanti drėgmė liktų viduje. Paprasčiausia tokią daigyklę kampu laikyti įdėtą į puodelį ar puodą. Dar vienas būdas – daiginti grūdus kiaurasamtyje. Geriausiai tiks dedamas į indą ir uždengiamas. Tada, norint grūdus praplauti, reikės tik ištraukti kiaurasamtį, pakišti jį po tekančiu vandeniu ir padėti atgal į indą.“


Grūdų ir sėklų savybės


* Kviečiai. Tai vertingiausi daiginti grūdai – ir maistas, ir vaistas. Juose yra visas vitaminų ir mikroelementų kompleksas. Jau po dviejų savaičių vartojimo pastebima pagerėjusi savijauta, plaukų būklė, pagražėjusi oda. O ilgiau vartojant (pusmetį ar metus) pagerėja regėjimas ir bendra sveikatos būklė. Sudygusiuose kviečiuose organizmui reikalingų vitaminų, mineralinių medžiagų, baltymų ir angliavandenių yra gerokai daugiau nei kviečių kruopose, miltuose ir jų gaminiuose. Juose gausu geležies, fosforo ir kalcio.
* Rugiai. Daigintuose rugių grūduose yra vertingų baltymų, angliavandenių, fosforo, kalio, magnio, mangano, kalcio, cinko, geležies, seleno, vario, vanadžio ir kitų mineralų. Juose gausu B grupės vitaminų, taip pat vitaminų E ir F. Daiginti rugiai gerina širdies, smegenų ir virškinimo sistemos veiklą, mažina streso padarinius, gerina odos ir plaukų būklę.
* Grikiai. Daigintuose grikiuose yra vertingų baltymų, angliavandenių, daug magnio, fosforo, cinko, kalcio, geležies, boro, jodo, vitaminų B1, B2, B3, rutino. Jie didina hemoglobino kiekį kraujyje, stiprina kraujagysles, mažina kapiliarų trapumą. Tinka varginant anemijai, chroniškam stresui, sergant angina ar bronchitu.
* Moliūgų sėklos. Daigintose moliūgų sėklose yra vertingų baltymų, riebalų, magnio, fosforo, geležies, vitaminų B1, C, E, karoteno, ypač daug cinko, reikalingo normaliai smegenų veiklai. Daigintos moliūgų sėklos gerina šlapimo sistemos darbą, yra naudingos kaip prostatos ligų profilaktikos ir gydymo priemonė.
* Žirniai. Daigintuose žirniuose taip pat yra vertingų baltymų ir riebalų, ląstelienos, daug kalcio, magnio, kalio, vitaminų A ir C. Daiginti žirniai – mažo kaloringumo ir didelės maistinės vertės derinys.
* Pupos. Daigintose pupose yra daug lengvai įsisavinamų baltymų, angliavandenių, riebalų, kalio, fosforo, vario, cinko, B grupės vitaminų ir vitamino C. Jos mažina cukraus kiekį kraujyje, skatina šlapimo skyrimąsi, naikina mikrobus, padeda normalizuoti širdies veiklą.

Parengta pagal žurnalą „Savaitė“







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)