Profilaktinė vaiko sveikatos patikra

Profilaktinė vaiko sveikatos patikra


Profilaktinė vaiko sveikatos patikra: vasara – jai tinkamas laikas


Sostinės gatvėse kursuoja troleibusas su informacija, skatinančia gyventojus, auginančius nepilnamečius vaikus, laiku pasirūpinti jų sveikatos patikra ir pažymėjimu. Vilniaus teritorinė ligonių kasa tokiu būdu primena, kad vaikus, rudenį lankysiančius ugdymo įstaigas, jau dabar derėtų užregistruoti pas šeimos gydytoją ir odontologą, jei profilaktiškai vaikai buvo tikrinti maždaug prieš metus ar seniau.


Ikimokyklinio ir mokyklinio amžiaus vaikų iki 18 metų tėvai kiekvienais metais privalo pasirūpinti savo atžalų profilaktine sveikatos patikra ir sveikatos pažymėjimu, kuris pateikiamas jų ugdymo įstaigoms (darželiams, mokykloms) ir galioja vienus metus.


„Profilaktiškai tikrindamas sveikatą, šeimos ar vaikų ligų gydytojas įvertina vaiko ūgį, svorį, kraujospūdį, regą, patikrina, kaip funkcionuoja kraujotakos, kvėpavimo, nervų, virškinimo, skeleto-raumenų ir kitos sistemos. Nustatoma ir fizinio ugdymo grupė bei atleidimo nuo kūno kultūros pamokų laikas, jei dėl vaiko sveikatos būklės atleidimas yra reikalingas“, – sako Vilniaus teritorinės ligonių kasos (Vilniaus TLK) Gyventojų aptarnavimo skyriaus patarėja Rūta Liaudanskienė.

REKLAMA


Patikros metu atlikti vaiko sveikatos vertinimai ir gydytojų rekomendacijos įvedami į elektroninį vaiko sveikatos pažymėjimą. Jeigu vaikas alergiškas arba serga lėtinėmis ar kitomis ligomis, pažymėjime pateikiama ir informacija apie skubiąją pagalbą bei pirmosios pagalbos priemones, kurių jam gali prireikti.


Profilaktinė vaiko sveikatos patikra


Vaiko sveikatos pažymėjime taip pat turi būti pateikta odontologo išvada dėl vaiko dantų bei žandikaulių būklės, todėl būtina kreiptis ir į odontologą. Patikros metu odontologai tėvus informuoja apie dantų ėduonies profilaktikos priemones, tokias kaip krūminių dantų dengimas silantinėmis medžiagomis. Jis 6–14 metų vaikams nemokamai atliekamas gydymo įstaigose, sudariusiose sutartį su teritorine ligonių kasa.


R. Liaudanskienė atkreipia dėmesį, kad kasmetę vaiko sveikatos patikrą svarbu atlikti atsakingai: „Būtina užtikrinti, kad ugdymo metu nenukentėtų vaiko sveikata, jai nebūtų sukeltas pavojus. Pavyzdžiui, per pamoką vaikas turi sėdėti jo regai tinkamoje vietoje, sportuoti – tiek, kiek jam leistina, atsižvelgiant į sveikatą. Prireikus ugdymo įstaigoje vaikui turi būti suteikta reikalinga medicinos pagalba. Tai įmanoma tik turint kokybišką informaciją apie vaiko sveikatos būklę, ir tėvelių pareiga – pasirūpinti, kad darželis ar mokykla laiku ją gautų.“


Pasak Vilniaus TLK atstovės, siekiant kuo anksčiau nustatyti vaiko sveikatos sutrikimus ir rizikas, profilaktinės patikros metu jis gali būti siunčiamas į įvairių gydytojų specialistų konsultaciją. Tyrimai ir konsultacijos kartais užtrunka, todėl svarbu profilaktinės patikros neatidėti rugsėjui ar paskutinėms vaiko sveikatos pažymėjimo galiojimo dienoms. Vasara – ypač tinkamas laikas visa tai atlikti.


Dėl profilaktinės sveikatos patikros vaiką reikia iš anksto užregistruoti pas šeimos gydytoją ir odontologą. Kartu su vaiku iki 16 metų į sveikatos priežiūros įstaigą turi atvykti vienas iš tėvų arba teisėtų globėjų, nes sveikatai patikrinti reikia jų sutikimo. Profilaktinė vaikų sveikatos patikra yra apmokama Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis, už vaiko sveikatos pažymėjimą tėvams mokėti nereikia.

REKLAMA


Profilaktinė vaiko sveikatos patikra


Kilus klausimų, į teritorinę ligonių kasą gyventojai kviečiami skambinti tel. (8 5) 212 0000 ar 8 700 88 888 (skambinant iš užsienio +370 5 236 4114) arba rašyti el. paštu info@vlk.lt.


Vilniaus teritorinės ligonių kasos informacija








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)