Ligų padės išvengti geri įpročiai ir proto ramybė

Ligų padės išvengti geri įpročiai ir proto ramybė

Žmonės, kurie linkę pilnėti, turėtų valgyti ne dažniau nei kas 4–6 valandas, liekni, kurių greitas virškinimas, gali valgyti kas 2–4 valandas.


Gydytoja, Lietuvos sveikos gyvensenos ir natūralios medicinos rūmų narė Asta Keturkienė teigia, kad gyvenimo būdas daro didelę įtaką mūsų sveikatai. „Jei pakeistume ydingus įpročius, įveiktume net sunkiausius negalavimus“, – sako medikė.


Jūratė BRATIKIENĖ


Gydytoja A. Keturkienė prisimena, kaip dirbdama anesteziologe reanimatologe dažnai sau užduodavo klausimą: „Kodėl net maksimaliai stengiantis taip dažnai nepavyksta padėti pacientams?“


Tada ji ėmė domėtis Rytų medicina, dvasinėmis ligų priežastimis, sveika gyvensena: „Atsakymus į labiausiai rūpimus klausimus radau pradėjusi studijuoti ajurvedos mokslą. Man rūpėjo išsiaiškinti tikrąsias ligų priežastis. Seniai supratau, kad cheminiai vaistai lėtinių ligų negydo, tik malšina simptomus. Ir gydytojas nėra visagalis, kaip dažnai mano ką tik mediciną baigę jauni medikai arba kaip mąsto pacientai, nenorintys prisiimti atsakomybės už savo sveikatą. Sveikata labai dažnai priklauso nuo mūsų gyvenimo būdo.“

REKLAMA


Psichoemocinių ligų amžius


Klasikinę mediciną bei ajurvedą studijavusi gydytoja sako, kad abi medicinos sritys tarpusavyje puikiai dera. „Gaila, kad dažnai jos supriešinamos. Jei žinotume, kokiais atvejais kurią pasitelkti, daugiau sveikų žmonių turėtume. Mūsų tradicinė medicina puikiausiai gelbsti tais atvejais, kai reikia neatidėliotinos pagalbos, chirurginės operacijos arba atlikti tyrimus.


O ajurveda moko, kaip išlikti sveikiems, o susirgus – pasveikti. Be to, pastarosios medicinos specialistas į pacientą žiūri holistiškai ir nuolat pabrėžia, kad žmogus nėra tik fizinis kūnas, tad ligos priežasčių reikia ieškoti giliau, – dėsto medikė. – Šiandien jau daugelis ir tradicinės medicinos atstovų vis dažniau kalba apie psichoemocines ligų priežastis. Pasaulinė sveikatos organizacija XXI a. pripažino psichoemocinių ligų amžiumi.“


Pasak A. Keturkienės, proto ramybė šiais laikais – vienas svarbiausių veiksnių siekiant išvengti ligų.

REKLAMA


„XXI a. mus tiesiog atakuoja neigiama informacija – vien perskaičius populiariose interneto svetainėse straipsnių antraštes kyla nerimas, pyktis, sukausto baimė, – neigiamą informaciją ragina riboti gydytoja. – Todėl turėtume daugiau klausyti ir skaityti pozityvių naujienų, vengti kriminalinių žinių. Kita vertus, studijuojant klasikinę mediciną mums nebuvo dėstomas psichologijos kursas, todėl gydytojai net nežino, kaip prieiti prie paciento, kaip su juo bendrauti, paaiškinti apie sveikatą ir ligas, pranešti apie artimojo mirtį. Psichologinės žinios kiekvienam medikui – būtinos.“


Maistas gydo ir sargdina


Norint būti sveikiems, pasak A. Keturkienės, svarbu ne tik nuraminti protą, bet ir tinkamai maitintis. Gydytoja įspėja, kad maistas gali būti ir vaistas, ir nuodas. „Privalome žinoti, koks maistas mums tinka. Deja, žmonės dažnai nesieja mitybos su sveikata. Viena dažniausių daromų klaidų ta, kad neskiriama pakankamai dėmesio ir laiko mitybai. Žmonės teisinasi, kad yra užsiėmę, neturi kada pavalgyti.


Dėl šios priežasties neretai renkasi ir greitą maistą. Tačiau ilgesnį laiką taip maitinantis sveikatos negalavimai – neišvengiami. Visiems valgyti reikėtų ramiai nusiteikus, neskubant ir gerai kramtant maistą. Patiekalai turėtų būti švieži, pagaminti ne seniau kaip prieš tris valandas. Žmonės, kurie linkę pilnėti, turėtų valgyti ne dažniau nei kas 4–6 valandas.



Ligų padės išvengti geri įpročiai ir proto ramybė

A. Keturkienė sako, kad proto ramybė šiais laikais – vienas svarbiausių veiksnių siekiant išvengti ligų.


Greiti, aktyvūs, liekni, kurių greitas virškinimas, gali valgyti kas 2–4 valandas. Niekam nepatariama užkandžiauti. Nenaudinga valgyti ir vėlai vakare, nes nesuvirškintas maistas virsta toksinais. Daugiausia sunkiai virškinamo maisto galima suvalgyti dieną, kai saulė zenite (tarp 12 ir 14 val.) – tada maistas virškinamas geriausiai. Ryte patarčiau valgyti saldesnio maisto, nes toks maistas stabilizuoja psichiką, teikia energijos. Tik venkite baltojo cukraus.


Siūlyčiau atsisakyti visų rafinuotų produktų (baltos druskos, baltų miltų). Ryte tinka valgyti košių, džiovintų vaisių, kuriuose yra natūralaus cukraus. Košę galima pagardinti sirupu, pavyzdžiui, agavų, nekarštą arbatą – medumi. Vakarienei naudinga išsivirti grikių košės, daržovių troškinio, sriubos. Ir jokių kepinių ar saldumynų.

Dalis šio straipsnio pasiekiama tik prenumeratos skaitytojams.

Registruokitės ir skaitykite visą straipsnį


Daugiau svarbių, įdomių ir naudingų temų - žurnale SAVAITĖ







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)